O τραπεζικός κλάδος...το βαρόμετρο από εδώ και πέρα - Mikrometoxos.gr | Mikrometoxos.gr

O τραπεζικός κλάδος…το βαρόμετρο από εδώ και πέρα

13.12.2015 01:28

Το 2015 πλησιάζει στο τέλος του αφήνοντας μία πολύ άσχημη “γεύση” στους επενδυτές ειδικά του τραπεζικού κλάδου. Ουσιαστικά ο τραπεζικός κλάδος μηδένισε χάνοντας το 99% και ξεκινώντας από την αρχή μετά την πρόσφατη ανακεφαλαιοποίηση.

Αντίστοιχα ο ΓΔ έχασε σχεδόν το 1/3 της αξίας του έχοντας απώλειες της τάξεως του 30%. Η εβδομάδα έκλεισε δοκιμάζοντας τα πολύ σημαντικά χαμηλά του Αυγούστου με κάποιους λίγους τίτλους να τα έχουν χάσει ενώ το σύνολο της αγοράς προσπαθεί να τα διασώσει μιας και κατοχύρωση του 560 ή του 160 επιπέδου στον ftse μπορεί να δώσει συνέχιση σε σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα.
Η κυβέρνηση κάνει προσπάθεια να κλείσει την πρώτη αξιολόγηση καταθέτοντας το νομοσχέδιο με τα πρώτα προαπαιτούμενα που θα ξεκλειδώσουν την πρώτη δόση του 1 δις. Πλέον το μεγαλύτερο μέρος των κόκκινων δανείων θα αρχίσουν να πωλούνται από τις τράπεζες, κίνηση που θα τους δώσει ανάσα στις κεφαλαιακές ανάγκες αλλά και θα εξυγιάνει σημαντικά την εικόνα τους.
Το επόμενο διάστημα ουσιαστικά θα καθαρίσει τόσο ο επιχειρηματικός χάρτης στην χώρα μιας και αρκετές επιχειρήσει ή θα κλείσουν ή θα πουληθούν σε επενδυτές μιας και οι τράπεζες κρατούσαν σε ζωή αρκετές από αυτές εδώ και χρόνια με πολλές περιπτώσεις να μην έχουν και νόημα.
Ο τραπεζικός κλάδος ουσιαστικά ξεκινάει από την αρχή και αν η οικονομία καταφέρει έστω στο δεύτερο εξάμηνο να αναπτυχθεί τότε θα έχουν όλες εκείνες τις πιθανότητες να ξεκινήσουν μία μεγάλη ανοδική πορεία για τα επόμενα χρόνια.
Μεγάλη σημασία έχει φυσικά πως θα κινηθεί η οικονομία αλλά και πως θα διαχειριστούν καλύτερα το δανειακό τους χαρτοφυλάκιο μιας και καινούργιο δανεισμό δεν είναι ικανές να δώσουν ακόμα με το πιο σημαντικό επόμενο μέλημα τους να είναι η προσέλκυση μέρος των καταθέσεων που έχουν χάσει.
Το πολιτικό σκηνικό συνεχίζει να προβληματίζει μιας και έχει μπροστά του Γολγοθά σημαντικών μεταρρυθμίσεων που πρέπει να περάσει από την Βουλή. Παρόλα αυτά μέχρι στιγμής δείχνει πως τα καταφέρνει χωρίς ιδιαίτερες απώλειες με το μεγάλο πρόβλημα να είναι μπροστά μας και λέγεται ασφαλιστικό.
Από την άλλη σε όποια δυσκολία έχει από πίσω και άλλες δυνάμεις που θα βοηθήσουν μιας και όπως έχουμε τονίσει όλοι πλέον οι αντιμνημονιακοί έχουν τελειώσει. Τεχνικά έχει μεγάλη σημασία να κρατήσουμε την περιοχή του 560 επιπέδου και της περιοχής του 160-170 στον f25 μιας και κατοχύρωση θα ανοίξει ο δρόμος για χαμηλότερα επίπεδα με μοναδική στήριξη την περιοχή του 470.
Πλέον οι 690 μονάδες είναι η κύρια μεσοπρόθεσμη αντίσταση μας και κατοχύρωση μπορεί να μας αλλάξει την μεσοπρόθεσμη τάση σε ανοδική. Το 640-650 επίπεδο είναι σημαντική μας αντίσταση (stop 653) σε ημερήσιο γράφημα. Θυμίζουμε πως πλέον ο τραπεζικός κλάδος έχει μεγάλη βαρύτητα στον ΓΔ οπότε θα είναι το βαρόμετρο από εδώ και πέρα.
Ουσιαστικά το 2016 σε κάθε περίπτωση είναι η ευκαιρία της χώρας να κάνει μία καινούργια αρχή και να καταφέρει να μπει σε τροχιά ανάπτυξης έστω στο δεύτερο εξάμηνο. Μπορεί όλα να φαίνονται μαύρα παρόλα αυτά η χώρα έχει τεράστιες δυνατότητες να καταφέρει να αντιστρέψει την κατάσταση έστω και μέσα από τις στάχτες της μόλις καταφέρει να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της.
Έχουμε πει πολλές φορές πως το θέμα μας δεν είναι οι τιμές αλλά ο χρόνος που η χώρα θα χρειαστεί για να μπορέσει να κάνει την στροφή μιας και τα CC ήταν εκείνα που έκαναν και το τελευταίο βύθισμα στα macro της οικονομίας. Πλέον μένει να δούμε την λύση του ασφαλιστικού αλλά και ιδιωτικοποιήσεις που ουσιαστικά θα ξεκινήσουν τον χορό για την επιστροφή σε ανάπτυξη.
Η κυβέρνηση δείχνει να κινείται με αργούς ρυθμούς μεταθέτοντας μπροστά όσο μπορεί τα δύσκολα με την διαφορά ότι και να συμβεί πρέπει να υλοποιηθούν σε κάθε περίπτωση. Όσο πιο γρήγορα προχωρήσουν τόσο πιο γρήγορα θα αρχίσουμε να βλέπουμε φως στην οικονομία που δείχνει να έχει πατώσει.
Μας προβληματίζουν αποφάσεις της κυβέρνησης όπως αυτής της απόσχισης του ΑΔΜHΕ από την ΔΕΗ και μετέπειτα πώληση του 49% σε ιδιώτες μιας και κάτι τέτοιο δεν είναι εύκολο να περάσει από τους σοβαρούς ιδιώτες μετόχους, ενώ ουσιαστικά “κλέβουν” ένα σημαντικό asset της θυμίζοντας πως ένα ποσοστό της τάξεως του 17% θα πωληθεί σε δεύτερη φάση σε ιδιώτες πιάνοντας ουσιαστικά μικρότερο τίμημα χωρίς αυτό.
HΛΙΑΣ ΖΑΧΑΡΑΚΗΣ
Greek Market WEEKLY Overview
FAST FINANCE SEC
*Τα όσα αναγράφονται στη στήλη είναι προιόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν αποτελούν προτροπή αγοράς, πώλησης ή διακράτησης μετοχών

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017