O τεχνοκράτης με τον οποίο στο Βrussels Group χαίρονται ακόμα και να διαφωνούν | Mikrometoxos.gr

O τεχνοκράτης με τον οποίο στο Βrussels Group χαίρονται ακόμα και να διαφωνούν

03.05.2015 16:03
Ο ΑΦΑΝΗΣ… ΗΡΩΑΣ ΤΗΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΟΥΛΙΑΡΑΚΗΣ

Αφανής… ήρωας είναι η έκφραση που χρησιμοποιείται στο εσωτερικό και το εξωτερικό για τον επικεφαλής του Σώματος Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ), τον κ. Γιώργο Χουλιαράκη.

Η φήμη που έχει αποκτήσει έκανε τη Μέρκελ να κοντοσταθεί μπροστά του κατά την πρόσφατη επίσκεψη του ελληνικού κυβερνητικού κλιμακίου στη Γερμανία.

Ο κ. Χουλιαράκης ανέλαβε τη θέση του προέδρου του ΣΟΕ μία μόλις εβδομάδα μετά τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου και, μαζί με τη θέση αυτή, πήρε και τον κεντρικό ρόλο εκ μέρους της χώρας μας στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους δανειστές σε τεχνικό επίπεδο.

Είναι επικεφαλής της ομάδας εργασιών που επεξεργάζεται τις θεματικές ενότητες της ενδιάμεσης συμφωνίας και του 3ου μεσοπρόθεσμου μεταρρυθμιστικού προγράμματος της ελληνικής οικονομίας. Εχει την εκτίμηση των συνεργατών του, της κυβέρνησης, του Brussels Group αλλά και των ξένων πολιτικών αξιωματούχων. Δεν είναι τυχαίο ότι στις 24 Μαρτίου, κατά την επίσκεψη του ελληνικού κυβερνητικού κλιμακίου στη Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ, η καγκελάριος κοντοστάθηκε στον κ. Χουλιαράκη καθιστώντας σαφές ότι ο απόηχος του Brussels Group και του EuroWorking Group είναι ιδιαίτερα θετικός για το πρόσωπό του.

Μάλιστα, ήταν ο μοναδικός οικονομολόγος που συνόδεψε τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, στο Βερολίνο. Πηγές που γνωρίζουν καλά τα ξένα τεχνικά κλιμάκια και τον επικεφαλής του ΣΟΕ δεν εκπλήσσονται με την ευνοϊκή αποδοχή που έχει στο εξωτερικό ο κ. Χουλιαράκης. Και τούτο διότι οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι μιλάει την ίδια «γλώσσα» με τους Θεσμούς, είναι ένας χαμηλών τόνων άνθρωπος, ευγενής, δίκαιος, άριστος τεχνοκράτης, εξαιρετικός οικονομολόγος, ακριβής, ρεαλιστής και ευρωπαϊστής. Αυτά τα χαρακτηριστικά δεν σημαίνουν ότι δεν έχει διαφωνίες. Σημαίνουν ότι οι διαφωνίες που έχει και οι διαφορετικές απόψεις που διατυπώνει εκφράζονται θεσμικά και με συγκεκριμένα επιχειρήματα. Επίσης, η οικονομική θέση του επικεφαλής του ΣΟΕ δεν ταυτίζεται με την επικρατούσα στην Ευρώπη. Δεν ενστερνίζεται δηλαδή την υφεσιακή πολιτική που έχει χαράξει το σκληροπυρηνικό μπλοκ του ευρωπαϊκού βορρά, αλλά επιχειρεί να γεφυρώσει το χάσμα προκειμένου να διασφαλιστεί η σταθερότητα της χώρας. Αντιθέτως, είναι υπέρμαχος της αναπτυξιακής πολιτικής, ενώ παράλληλα πιστεύει στο ευρώ και διδάσκει την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

Εμπιστοσύνη
Συνεργάτες του κ. Χουλιαράκη εξηγούν ότι οι δύο πλευρές, ο επικεφαλής του ΣΟΕ με τα στελέχη του Brussels Group, μιλάνε την ίδια «γλώσσα» διότι έχουν κοινές αναφορές. Τόσο στην κατάρτισή τους όσο και στην αντίληψη για την οικονομία και την Ευρώπη. Ο επικεφαλής του ΣΟΕ έχει εργαστεί και έχει ζήσει στο εξωτερικό, οπότε και έχει αφομοιώσει την ευρωπαϊκή νοοτροπία. Ο συνδυασμός όλων των παραπάνω έχει εξασφαλίσει στον κ. Χουλιαράκη την εμπιστοσύνη και την εκτίμηση των στελεχών του Brussels Group. Είναι χαρακτηριστικό ότι ένα διάστημα που έμεινε μακριά από τα καθήκοντά του λόγω μίας σοβαρής ίωσης, η απουσία του έγινε αισθητή ιδιαίτερα στο εξωτερικό. Ετσι εξηγείται από παράγοντες των Βρυξελλών το δημοσίευμα της «Frankfurter Allgemeine», η οποία χρησιμοποίησε απαξιωτικές περιγραφές για τον κ. Νίκο Θεοχαράκη, γράφοντας ότι αυτός συμπεριφέρθηκε σαν «ταξιτζής» που απλά θέλει να βάλει τα λεφτά στην τσέπη και να φύγει.

Ο κ. Χουλιαράκης είναι κάτοχος πτυχίου Οικονομικών από το Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο οποίο είχε καθηγητή τον Διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα. Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Στουρνάρας είχε ξεχωρίσει τον κ. Χουλιαράκη κιόλας από τα φοιτητικά του χρόνια. Διατηρούν πολύ καλές σχέσεις, λένε οι ίδιες πηγές, καθώς πρόσφατα ο Διοικητής της Τράπεζας του είχε προτείνει τη θέση στη Διεύθυνση Μελετών. Το μεταπτυχιακό του στα Οικονομικά το έλαβε από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου και το διδακτορικό του από το Πανεπιστήμιο του Γουόρικ.

Είναι καθηγητής του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ, ενώ πριν ήταν λέκτορας στο Ινστιτούτο Ζαν Μονέ και δίδασκε «Ευρωπαϊκή Οικονομική Ολοκλήρωση». Δίδαξε, ακόμα, στο Πανεπιστήμιο του Essex και ήταν επιστημονικός συνεργάτης στο Ινστιτούτο για την Απασχόληση του Πανεπιστημίου του Γουόρικ.

Είναι επισκέπτης καθηγητής στην Τράπεζα της Ελλάδος και τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν μακροοικονομία, οικονομική ιστορία, οικονομικά της απασχόλησης και οικονομικά των νομισματικών ενώσεων.

Ο κ. Χουλιαράκης είναι στενός συνεργάτης του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη, από το 2010. Συμμετείχε στην ομάδα εργασίας που είχε φτιάξει ο κ. Δραγασάκης όταν η χώρα χρεοκόπησε και σύναψε το πρώτο μνημόνιο με τους εταίρους δανειστές της. Με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, έχουν σχέση εμπιστοσύνης και γι’ αυτό ανταλλάσσουν απόψεις συχνά – πυκνά. Ο κ. Χουλιαράκης πιστεύει ότι η Ελλάδα μπορεί να οδηγηθεί σε έναν «έντιμο συμβιβασμό» και ότι μετά από αυτόν θα μπορούσε να επέλθει σταθερότητα. Σε ένα τέτοιο οικονομικό περιβάλλον, αν προστεθούν και τα οφέλη από την ποσοτική χαλάρωση που διενεργεί τώρα ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, αλλά και από το πακέτο Γιούνκερ, εκτιμάται ότι η κατάσταση στη χώρα θα είναι βελτιωμένη σε σχέση με τις υφιστάμενες συνθήκες.

Αλλωστε, πάντα η πολιτική αβεβαιότητα οδηγεί σε χρηματοοικονομική αβεβαιότητα, που με τη σειρά της φέρνει αρκετούς κινδύνους.

ΕΛΕΝΗ ΚΟΜΙΝΗ
ekomini@gmail.com

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017