Της Ελευθερίας ΚούρταληΜε περιορισμό της αρχικής ανοδικής αντίδρασης του τραπεζικού δείκτη και με τον τζίρο να επιμένει στις καλοκαιρινές του χαμηλές πτήσεις, ο Γενικός Δείκτης παρέμεινε κολλημένος γύρω από τις 550 μονάδες κλείνοντας με οριακή πτώση,  μετά από (μέτριες) πιέσεις που σημειώθηκαν σε αρκετά blue chips.

Μετά το χθεσινό βαρύ sell-off στις τράπεζες επιχειρήθηκε αρχικά ένα ριμπάουντ το οποίο ωστόσο δεν κράτησε αφού ενεργοποιήθηκαν κάποιοι πωλητές, χωρίς όμως τζίρο που να προβληματίζει. Το “στήριγμα” από την αναβάθμιση της S&P χάθηκε γρήγορα με την αγορά να “στέκεται” περισσότερο στις προειδοποιήσεις του οίκου καθώς και του νέου “μηνύματος” που έστειλε η Citigroup για τις ελληνικές τράπεζες.

Oριακή πτώση, έμεινε "κολλημένο" γύρω από τις 550 μονάδες το Χ.Α.Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με οριακή πτώση 0,01% στις 551,61 μονάδες, με υψηλό ημέρας τις 555,28 μονάδες και χαμηλό τις 546,95 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 31,4 εκατ. ευρώ με όγκο 79 εκατ. τεμαχίων.

Ο τραπεζικός δείκτης αν και αρχικά αντέδρασε έντονα στις χθεσινές μεγάλες απώλειες, στη συνέχεια τα κέρδη του περιορίστηκαν με αποτέλεσμα να κλείσει στο +1,39%. Η Τράπεζα Πειραιώς έκλεισε στο -0,78% και τα 0,1270 ευρώ, στο -1,16% και τα 0,4250 ευρώ έκλεισε η Eurobank, με άνοδο 1,18% και τα 0,1720 ευρώ έκλεισε η Εθνική Τράπεζα, ενώ η Alpha Bank υπεραπέδωσε με κέρδη 3,05% στα 1,69 ευρώ.

Οριακή ήταν η πτώση και στον FTSE 25 (-0,03%), ενώ η εικόνα του ήταν μεικτή, με τον ΟΤΕ (-1,37%), την Βιοχάλκο (-2,34%), την Jumbo (-1,86%), την Τέρνα Ενεργειακή (-3,33%) και την ΕΧΑΕ (-1,92%) να δέχονται τις μεγαλύτερες πιέσεις, ενώ ανοδικά ξεχώρισε ο ΟΛΠ (+1,48%) και η ΔΕΗ (+1,90%). Αξίζει να σημειώσουμε ότι οι συναλλαγές στις 4 τράπεζες, στον ΟΠΑΠ και την Motor Oil έφτασαν συνολικά τα 25 εκατ. περίπου (από τα 31 συνολικά εκατ. σε όλο το Χ.Α)

To ριμπάουντ των ευρωπαϊκών τραπεζών σήμερα δεν φαίνεται να βοήθησε ιδιαίτερα το Χ.Α, ενώ δεν φαίνεται να αρκεί για να “σώσει” τις διεθνείς μετοχέςαπό τις περαιτέρω απώλειες, καθώς οι παγκόσμιοι δείκτες υποχωρούν για τρίτη συνεχόμενη ημέρα, λόγω της αύξηση των ανησυχιών γύρω από την πολιτική των κεντρικών τραπεζών και την εκτόξευση των αποδόσεων των ομολόγων.

Παρά την άνοδο… ανακούφισης που παρατηρείται σε αρκετές τραπεζικές μετοχές, μετά τα ισχυρότερα των αναμενομένων αποτελέσματα που ανακοίνωσαν ING, Credit Agricole και Societe Generale, οι ανησυχίες των επενδυτών μετά και τα αποτελέσματα των stress tests, που οδήγησαν στο κραχ των δύο προηγούμενων ημερών και στην κατάρρευση τραπεζικών γιγάντων όπως η Deutsche Bank και η Commerzbank σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, δεν έχουν σε καμία περίπτωση ηρεμήσει, με αποτέλεσμα πολλοί αναλυτές παραμένουν επιφυλακτικοί.

Ο Ronit Ghose, επικεφαλής των τραπεζικών μετοχών της Citigroup, σημειώνει ότι η σημερινή άνοδος που σημειώνουν οι μετοχές των τραπεζών μετά τα αποτελέσματα κερδοφορίας, έχει μεγεθυνθεί λόγω των ισχυρών πτώσεων τις δύο προηγούμενες ημέρες. Όπως ωστόσο τονίζει, οι ευρωπαϊκές τράπεζες σε καμία περίπτωση δεν έχουν ξεφύγει από τον κίνδυνο.

“Ο ευρωπαϊκός αλλά και ο παγκόσμιος τραπεζικός κλάδος, σε έναν βαθμό, παραμένουν μία εξαιρετικά δύσκολη περίπτωση. Με τα αρνητικά ή τα πολύ χαμηλά επιτόκια, οι προκλήσεις αναμένεται να είναι τεράστιες”, όπως προσθέτει.

Τα μηνύματα αυτά αφορούν και τις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες αν και είδαν την S&P να τις αναβαθμίζει, άκουσαν και την ηχηρή προειδοποίηση που τους έδωσε. Ο οίκος υπογράμμισε το υψηλό επίπεδο μη εξυπηρετούμενων εκθέσεων και τη χαμηλή κερδοφορία,  τονίζοντας ότι η χρηματοδοτική θέση των τεσσάρων τραπεζών θα παραμείνει εξαιρετικά ασταθής, με αποτέλεσμα τη συνέχιση της εξάρτησής τους από τον ELA.

Σημαντικό ήταν και το μήνυμα της Citigroup η οποία τόνισε με την ελληνική οικονομία να εξακολουθεί να βρίσκεται σε ύφεση και τα επίπεδα των μη εξυπηρετούμενων δανείων να παραμένουν πολύ υψηλά, οι ελληνικές τράπεζες συνεχίζουν να βρίσκονται σε επικίνδυνη κατάσταση παρά τις ανακεφαλαιοποιήσεις,

Σε ότι αφορά των Χ.Α, σύμφωνα με τους αναλυτές, με τον Γ.Δ να συνεχίζει να κινείται σε ένα πολύ στενό εύρος το οποίο σήμερα δεν ξεπέρασε τις 9 μονάδες, και με τον τζίρο να παραμένει εξαιρετικά χαμηλός, η αποφασιστική κίνηση προς τις 580 και στην συνέχεια η ανάκτηση των 600 μονάδων, απομακρύνεται, με δεδομένο ότι δεν κατάφερε να πλησιάσει την στήριξη των 556 μονάδων. Η αδυναμία διακράτησης των επιπέδων αυτών θα οδηγήσει χαμηλότερα, στα επίπεδα των 520 μονάδων.

Για τον FTSE 25, η διάσπαση του επιπέδου των 1.492 μονάδων, το οποίο οριοθετούσε την συσσώρευση στις 1490-1550, αυξάνει την πεποίθηση ότι μια καινούρια πτωτική πορεία είναι προ των πυλών. Πλέον, το 1490 αποτελεί πρώτη αντίσταση και ενδιαφέρον σημείο για ενίσχυση short θέσεων ή έστω κλείσιμο των long.

Και σε όλα αυτά δεν βοηθούν οι εξελίξεις στο οικονομικό μέτωπο, με τα κρατικά έσοδα τον Ιούλιο να παρουσιάζουν υστέρηση 500 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον στόχο, χτυπώντας καμπανάκι στο ΥΠΟΙΚ, αφού αρχίζει και δημιουργείται ανησυχία στο οικονομικό επιτελείο για την πορεία των φορολογικών εσόδων τους επόμενους πολύ κρίσιμους μήνες καθώς θα πρέπει –προκειμένου να μην ενεργοποιηθεί ο περιβόητος κόφτης δαπανών- να επιτευχθεί φέτος πρωτογενές πλεόνασμα 0,5% του ΑΕΠ.