Κρατείστε την τελευταία δημοσκόπηση της GPO του εργολάβου Καλογρίτσα, ο οποίος συνεργάζεται σε πολλά δημόσια έργα με τον εργολάβο-μεγαλοεπιχειρηματία Μπόμπολα.

Η GPO  είναι η εταιρία που κάνει μετρήσεις για λογαριασμό του Mega.

To Μega είναι από τα κανάλια που απειλούσε δήθεν ο Νίκος Παππάς ότι θα τους πάρει τις άδειες και θα προκηρύξει σχετικό διαγωνισμό.

Πέρασαν 7 μήνες με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ κι ακόμη το συζητάνε.

Οποιος διασχίζει την Δυτική Ελλάδα, από τα Ιωάννινα ως την Πάτρα, το λογότυπο που συναντά πιο συχνά-ακόμη και σε εταιρικές σημαίες που κυματίζουν-είναι αυτό του AKTΩΡΑ, της κατασκευαστικής του Μπόμπολα.

Το κανάλι του Μπόμπολα παίζει από το πρωί ως το βράδι τα τηλεοπτικά σποτάκια του ΣΥΡΙΖΑ, με τον Αλέξη Τσίπρα να δίνει “μάχες” κατά της διαπλοκής.

Προβάδισμα  λοιπόν 2,5 μονάδων δίνει η τελευταία δημοσκόπηση της GPO για το Mega στον ΣΥΡΙΖΑ.

(Kαι 3η την Χρυσή Αυγή.)

Οριακή η διαφορά της Χρυσής Αυγής με ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ.

Συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου καταγράφονται τα εξής ποσοστά:

  • ΣΥΡΙΖΑ: 28,5%
  • Νέα Δημοκρατία: 26%
  • Χρυσή Αυγή: 6,1%
  • ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ: 6%
  • ΚΚΕ: 5,7%
  • Ποτάμι: 4,8%
  • Λαϊκή Ενότητα: 3,9%
  • Ανεξάρτητοι Ελληνες: 3%
  • Ενωση Κεντρώων: 2,8%
  • Αδιευκρίνιστη ψήφος: 12%

Μάλιστα η GPO είναι η μοναδική από τις λεγόμενες μεγάλες εταιρίες δημοσκοπήσεων που δίνει στον ΣΥΡΙΖΑ 2,5 μονάδες υπεροχή.

Αντίθετα το απόλυτο ντέρμπι μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ για την πρωτιά στις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου περιγράφουν οι τελικές δημοσκοπήσεις των εταιρειών Metron Analysis, MRB και Rass. Με τις εκτιμήσεις των τριών εταιρειών σχεδόν ταυτίζονται τα δεδομένα που προκύπτουν από τις αναλύσεις της Alco. Ελαφρώς διαφοροποιημένη είναι η εικόνα που δίνει η Pulse από τα συμπεράσματα της οποίας φαίνεται να προκύπτει ότι ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ συγκεντρώνουν σχεδόν το ίδιο ποσοστό με ελαφρά τάση υπέρ του κόμματος του Βαγγέλη Μεϊμαράκη.

Τι φαίνεται από την έρευνα της Metron Analysis

Από την ανάλυση της τελικής μέτρησης που διεξήγαγε η Metron Analysis, ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να συγκεντρώνει 31,4%, μόλις 0,4% μπροστά απότη ΝΔ. Το κόμμα του Βαγγέλη Μεϊμαράκη φαίνεται να συγκεντρώνει ποσοστό 31%. Στην τρίτη θέση είναι η Χρυσή Αυγή με 7,4% και ακολουθεί το ΚΚΕ με ποσοστό 6,3%. Η μέτρηση της Metron Analysis δείχνει ότι η πέμπτη θέση θα πάει στο ΠΑΣΟΚ/ΔΗΜΑΡ (Δημοκρατική Συμπαράταξη) με ποσοστό 5,9%, ενώ το Ποτάμι συγκεντρώνει 5,7%. Ακολουθούν η Ένωση Κεντρώων με 3,2% και η Λαϊκή Ενότητα με 3,1%, ποσοστό που φαίνεται να καταλαμβάνουν και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες (3,1%).

Από την εκτίμηση των εδρών, προκύπτουν πολύ ενδιαφέροντα συμπεράσματα για τις πιθανές μετεκλογικές συνεργασίες. Με τον ΣΥΡΙΖΑ να καταλαμβάνει το bonus των 50 εδρών ως πρώτο κόμμα, η Metron Analysis εκτιμά ότι το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα θα έχει 131 έδρες στην επόμενη Βουλή, ενώ η ΝΔ -εφόσον επιβεβαιωθεί η εκτίμηση- θα εκλέξει 80 βουλευτές. Η ΧΑ φαίνεται να καταλαμβάνει 19 έδρες, το Κομμουνιστικό Κόμμα 16, το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι από 15 έδρες και τα τρία μικρότερα κόμματα (ΛΑΕ, Ένωση Κεντρώων και ΑΝΕΛ) από 8 έδρες.

Η Metron Analysis θεωρεί ότι η Λαϊκή Ενότητα, η Ένωση Κεντρώων και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες θα δώσουν μάχη για την είσοδό τους στη Βουλή.

Εκτός Βουλής οι ΑΝΕΛ, δείχνει η δημοσκόπηση της Rass

Από την ανάλυση της δημοσκόπησης της Rass ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να προηγείται με 0,8% της ΝΔ. Συγκεκριμένα ο ΣΥΡΙΖΑ τείνει στο 31,8%, η ΝΔ κινείται στο 31% και η Χρυσή Αυγή βρίσκεται στο 6,8%. Ακολουθούν το ΚΚΕ με 6,3%, η Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ/ΔΗΜΑΡ) με 5,8%, το Ποτάμι με 5%, η Λαϊκή Ενότητα και η Ένωση Κεντρώων με 3% και οι ΑΝΕΛ με 2,8%.

Η αξιολόγηση της Rass δείχνει ότι το χαμηλότερο ποσοστό που μπορεί να καταλάβει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το 29,8%, ενώ η «οροφή» για το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα είναι το 33,8%. Για τη ΝΔ το χαμηλότερο προβλεπόμενο ποσοστό είναι το 29% και το ανώτατο που μπορεί να καταλάβει η ΝΔ είναι το 33% των ψήφων.

Για τη Χρυσή Αυγή τα ακρότατα όρια είναι το 5,8% (minimum) και το 7,8% (maximum). Το ΚΚΕ εκτιμάται ότι δεν μπορεί να συγκεντρώσει λιγότερο από 5,3% ούτε και να ξεπεράσει το 7,3%. Η πρόβλεψη της Rass είναι ότι η Δημοκρατική Συμπαράταξη αντιστοίχως δεν θα λάβει κάτω από 4,8%, ούτε και μπορεί να σπάσει το όριο του 6,8%. Τα ακρότατα όρια για το Ποτάμι είναι το 4% (minimum) και το 6% (maximum). Η Λαϊκή Ενότητα και η Ένωση Κεντρώων εκτιμάται ότι δεν μπορούν να συγκεντρώσουν λιγότερο από 2,5% ούτε και να ξεπεράσουν το όριο του 3,5%, ενώ για τους Ανεξάρτητους Έλληνες το ανώτατο προβλεπόμενο ποσοστό είναι το 3,3% και το χαμηλότερο το 2,3%.

Η μέτρηση της MRB

Ενδιαφέρουσα είναι και η μέτρηση της MRB που δείχνει και αυτή τον ΣΥΡΙΖΑ να προηγείται της ΝΔ με ποσοστό 0,7%. Τρίτο κόμμα σ’ αυτή την έρευνα είναι η Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ/ΔΗΜΑΡ) ενώ τόσο η Ένωση Κεντρώων, όσο και η Λαϊκή Ενότητα με τους ΑΕΛ μοιάζει ότι μένουν εκτός Βουλής.

Από την ανάλυση της έρευνας της MRB προκύπτει ότι στην πρόθεση ψήφου ο ΣΥΡΙΖΑ καταμετράται στο 28,4%, τη ΝΔ στο 27,7%, το ΠΑΣΟΚ/ΔΗΜΑΡ (Δημοκρατική Συμπαράταξη) στο 5,5, το ΚΚΕ με 5,1% ποσοστό που φαίνεται να συγκεντρώνει και η ΧΑ και το Ποτάμι με 4,5%. Ποσοστό 2,9% φαίνεται να συγκεντρώνει η Ένωση Κεντρώων, 2,8% η Λαϊκή Ενότητα και 2,5% οι ΑΝΕΛ.

Τα στοιχεία της MRB δείχνουν ότι η συσπείρωση των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ είναι στο 67,8%, την ώρα που το 7,6% όσων δηλώνουν ότι δεν θα ξαναψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ επιλέγουν να στηρίξουν τα ψηφοδέλτια της ΝΔ.

Μεταξύ των ψηφοφόρων της ΝΔ η συσπείρωση είναι πολύ υψηλή αγγίζοντας το 90,3%, ενώ είναι αξιοσημείωτο πως απ’ όσους δηλώνουν ότι δεν θα επιλέξουν εκ νέου τη ΝΔ η μεγαλύτερη διαρροή είναι προς το ΠΑΣΟΚ με ποσοστό 1,8%.