Δημιουργία θέσεων, ανάλογα με το ρίσκο που θέλει κανείς να αναλάβει | Mikrometoxos.gr

Δημιουργία θέσεων, ανάλογα με το ρίσκο που θέλει κανείς να αναλάβει

26.12.2016 04:14

-Λουκάς Παπαϊωάννου

Head Corporate Officer της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

  • To 2016 ήταν ακόμα μια δύσκολη και ενδιαφέρουσα χρηματιστηριακά χρονιά, με συμπυκνωμένα πολιτικά & οικονομικά γεγονότα…
Αν και ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με μεγάλες απώλειες της τάξης του 32% περίπου κατάφερε στο μέσο της χρονιάς να επανέλθει στα ίδια σχεδόν επίπεδα των 660 μονάδων, αλλά οι πολιτικές εξελίξεις και κυρίως ο Τραπεζικός κλάδος τον βύθισαν πάλι στις 517 μονάδες, από όπου αργά και βασανιστικά, με τις ανάλογες διακυμάνσεις, επέστρεψε προς το τέλος έτους στο ίδιο επίπεδο των 630 – 650 μονάδων.
Ο Τραπεζικός κλάδος (με μεγάλη συμμετοχή στους δείκτες) συνέχισε την ταλαιπωρία του αφού μετά από ένα ολόκληρο χρόνο δεν μπόρεσε να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τα προβλήματα του, ενδογενή (διαχείριση “κόκκινων” δανείων, υπεράριθμο προσωπικό, “capital controls”) αλλά και εξωγενή (πολιτική κατάσταση – προβλήματα με διοικήσεις.).
Αντιθέτως, ιδιαίτερη αντοχή επέδειξαν και αυτή την χρονιά μεμονωμένες μετοχές της πραγματικής Οικονομίας μεγάλης αλλά και μικρότερης κεφαλαιοποίησης συγκρατώντας τις απώλειες του Γενικού Δείκτη. Χαρακτηριστικά παραδείγματα κερδοφόρων μετοχών της υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι Motor Oil, Jumbo, ΟΠΑΠ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, Σαράντης και χαμηλότερα, FHL Κυριακίδης, Flexopack, Πλ. Θράκης κ.λ.π.
Παρά την υψηλή μεταβλητότητα του 2016, η Ελληνική Αγορά, ουσιαστικά για πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό, εκπέμπει τεχνικά σημάδια αισιοδοξίας, αναμένοντας την ολοκλήρωση σημαντικών πολιτικών και οικονομικών εξελίξεων (Κλείσιμο αξιολόγησης, είσοδο στο “QE”, πέρασμα σε ασθενή ανάπτυξη, δοκιμαστική έξοδο στις Αγορές).
ffs8
Όμως δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι η Ελληνική πολιτική σκηνή παραμένει ρευστή και οι δύσκολες αποφάσεις που θα εφαρμοστούν στο Ασφαλιστικό και το Φορολογικό σύστημα θα έχουν συνέπειες οι οποίες θα φανούν μετά το Α’ 4άμηνο του 2017.
Επιπλέον οι συνεχείς καθυστερήσεις για το κλείσιμο της αξιολόγησης του τρέχοντος προγράμματος, καθώς και η μη ενεργοποίηση των βραχυπρόθεσμων μέτρων στήριξης του Δημοσίου χρέους, αποτελούν ανασταλτικό παράγοντα για την επιτάχυνση της Οικονομίας, σε συνδυασμό με την υπερφορολόγηση και την Κρατιστική αντίληψη της Κυβέρνησης.
Σε Παγκόσμιο επίπεδο παρά το ότι οι οικονομικές & πολιτικές αλλαγές είναι ραγδαίες και με σημαντικούς κραδασμούς, η πορεία των μεγάλων Χρηματιστηριακών Αγορών δεν επηρεάστηκε, αντίθετα τις έχει οδηγήσει σε ιστορικά υψηλά, παρά την αβεβαιότητα και την μεταβλητότητα.
Για την ερχόμενη χρονιά, θα πρέπει οι επενδυτές να εξετάσουν την δημιουργία θέσεων, ανάλογα με το ύψος του κινδύνου που θέλουν να αναλάβουν.
Γενικότερα, θα πρέπει να επικεντρωθούν σε εξωστρεφείς, αλλά και κερδοφόρες εταιρείες που παρουσίασαν το 2016 καλά & βελτιούμενα οικονομικά στοιχεία, παρά τις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες που αντιμετώπισαν.
Άλλη μία κατηγορία εταιρειών που χρήζουν προσοχής είναι όσες παρουσιάζουν εξαιρετικά χαμηλές αποτιμήσεις σε σχέση με την λογιστική τους αξία (P/BV) και δείχνουν σημεία αναστροφής των αρνητικών τους αποτελεσμάτων.Οι επενδυτές θα πρέπει να επιλέγουν προσεκτικά τις τοποθετήσεις τους, απευθυνόμενοι σε επαγγελματίες, περιορίζοντας τον αναλαμβανόμενο κίνδυνο με χρήση τεχνικών ‘stop loss’ & ‘profit taken…

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017