Oι αντοχές της οικονομίας είναι πολύ μεγάλες - Mikrometoxos.gr | Mikrometoxos.gr

Oι αντοχές της οικονομίας είναι πολύ μεγάλες

06.03.2016 15:45

Η αγορά κατάφερε να κλείσει με σημαντική άνοδο για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα καταγράφοντας και τα μεγαλύτερα κέρδη από αρχές έτους.

Το χρηματιστήριο κινείται τις περισσότερες φορές προεξοφλητικά και στα θετικά και στα αρνητικά γεγονότα και ειδικά σε τέτοιες περιόδους η τεχνική ανάλυση είναι ο μόνος τρόπος για να αντιμετωπίσει κάποιος την αγορά.

HΛΙΑΣ ΖΑΧΑΡΑΚΗΣ-  FAST FINANCE SEC

Αν θέλουμε να ψάξουμε αφορμές για τον λόγο που η αγορά ανεβαίνει μπροστά μας έχουμε πιθανή προσπάθεια να κλείσει η αξιολόγηση έστω και σε κομμάτια, την πιθανή εισροή σημαντικών κεφαλαίων λόγω ένταξης μας στις αναπτυσσόμενες αγορές ενώ παράλληλα αναμένονται θετικές επαναξιολογήσεις τόσο της Ελληνικής οικονομίας όσο και του τραπεζικού κλάδου.

Κάθε φορά παρόλα αυτά τόσο τα θετικά όσο και τα αρνητικά νέα έρχονται καθυστερημένα για αυτό και λέμε πως το χρηματιστήριο είναι ένας προεξοφλητικός μηχανισμός. Η οικονομία συνεχίζει να κινείται σε ένα ασταθές περιβάλλον, χωρίς ακόμα να έχουμε κάποια γεγονότα που θα μας δώσουν σιγά σιγά την πεποίθηση ότι πλέον αλλάζει ρότα.

Παρόλα αυτά οφείλουμε να πούμε πως οι αντοχές της είναι πολύ μεγάλες μετά από τα γεγονότα του τελευταίου έτους πιθανόν λόγω του ότι έχει προσαρμοστεί σε τα δεδομένα όλα αυτά τα χρόνια. Αυτό δεν σημαίνει πως είναι αρκετό για να μπορέσει να ανακάμψει με γρήγορους ρυθμούς μιας και χρειάζονται οι μεταρρυθμίσεις που ουσιαστικά δεν έχουν προχωρήσει στο ελάχιστο.

Το ασφαλιστικό είναι ίσως το πιο σημαντικό και δύσκολο αγκάθι μιας και επηρεάζει άμεσα και το κόστος του κράτους μιας και από φόρους όσους και να βάλουν δεν πρόκειται να αυξήσουν έσοδα. Στο EUROGROUP της Δευτέρας σίγουρα θα πάρουμε θετικές κριτικές ειδικά πάνω στο προσφυγικό παρόλα αυτά δύσκολα θα μπορέσει να συνδεθούν με την ελάφρυνση στις απαιτήσεις των δανειστών.

Η διαμάχη ανάμεσα στους Ευρωπαίους και το IMF σίγουρα μας ωφελεί μιας και θα βρεθεί μία μεσοβέζικη λύση, παρόλα αυτά σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να γίνουν εκπτώσεις στις μεταρρυθμίσεις που η Ελλάδα χρειάζεται για να μπορέσει να αναπτυχθεί.

Μέσα στην Εβδομάδα μετά την ολοκλήρωση και του EUROGROUP οι θεσμοί επιστρέφουν επίσημα στην Αθήνα κάτι που θα δείξει πως ο μήνας Μάρτιος έχει πιθανότητες να “γεννήσει”.

Τεχνικά τώρα η αγορά πλήρωσε το πολύ σημαντικό 561 που ήταν σημαντικός στόχος μας επίπεδο που μπορεί να δώσει διόρθωση έχοντας πλέον σημαντικές στηρίξεις στις 523 ή τις 515 μονάδες επίπεδο που σε περίπτωση πληρωθεί μπορεί κάποιος με μικρότερο ρίσκο στα stop να πάρει θέσεις.

Σε περίπτωση τώρα που η αγορά κατοχυρώσει άμεσα το επίπεδο τότε μπορεί να κινηθεί στις 587 ή και στην περιοχή των 600 μονάδων. Ο ΓΔ χάνει από αρχές έτους 12,50% με τον f25 18% και τον τραπεζικό κλάδο 35% κερδίζοντας έδαφος τις τελευταίες μέρες.

 

Greek Market WEEKLY Overview

 

Στις επιλογές μας πλέον οι περισσότεροι τίτλοι είναι long χάνοντας 7,7% από αρχές έτους υπερτερώντας 4,70% από τον ΓΔ. Θυμίζουμε πως η περιοχή του 420 που η αγορά πλήρωσε στις 11 του Φλεβάρη ήταν το κάτω μέρος του πτωτικού καναλιού που ο ΓΔ ακολουθεί και συνήθως όταν αυτό πληρώνεται η κίνηση δίνει και πάλι το πάνω μέρος του που στην παρούσα είναι στην ζώνη του 630-40 μονάδων και που μόνο κατοχύρωση μπορεί να αλλάξει την μεγάλη μεσοπρόθεσμη εικόνα σε ανοδική.

Το spread παράλληλα έχει κάνει αισθητή διόρθωση παρόλα αυτά δεν αλλάζει κάτι στην παρούσα φάση μιας και δεν μπορούμε να βγούμε στις αγορές. Θυμίζουμε παρόλα αυτά πως αν καταφέρουμε και πάρουμε αξιολόγηση, τότε θα συμμετάσχουμε στο QE κάτι που μπορεί να αλλάξει κάθετα τα δεδομένα.

Κάποια deals περισσότερο στο εσωτερικό δείχνουν ότι υπάρχει κινητικότητα ακόμα και στις παρούσες συνθήκες, με την αγορά να περιμένει έστω και μικρή εξομάλυνση για να απελευθερώσει τις κοιμώμενες δυνάμεις που έχει συσσωρεύσει το μεγάλο τελευταίο διάστημα.

Φυσικά ακόμα και όταν συμβεί αυτό, μην περιμένετε η αγορά να είναι στα χαμηλά της…

Kάτι που δεν έχει ιδιαίτερη σημασία για τους μεσοπρόθεσμούς παρά μόνο στην ψυχολογία λόγω τιμών.

*Τα όσα αναγράφονται στη στήλη είναι προιόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν αποτελούν προτροπή αγοράς, πώλησης ή διακράτησης μετοχών

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017