Oι αερολιμένες είναι η νέα έκφραση της αρχιτεκτονικής φιλοδοξίας κάθε ανερχόμενης μητρόπολης - Mikrometoxos.gr | Mikrometoxos.gr

Oι αερολιμένες είναι η νέα έκφραση της αρχιτεκτονικής φιλοδοξίας κάθε ανερχόμενης μητρόπολης

30.03.2015 04:15

ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΑ, ΤΑ ΝΕΑ ΑΣΤΙΚΑ ΣΥΜΒΟΛΑ

Αεροδρόμια, τα νέα αστικά σύμβολα

 
Κείμενο: Θανάσης Διαμαντόπουλος

Το γεγονός ότι ο Βρετανός αρχιτέκτονας Λόρδος Foster ετοιμάζει σε συνεργασία με τον εξίσου σημαντικό Μεξικανό συνάδελφό του Fernando Romero, το μεγαλύτερο αεροδρόμιο του κόσμου, στο Mexico City, αποτελεί απόδειξη ότι οι αερολιμένες είναι η νέα έκφραση της αρχιτεκτονικής φιλοδοξίας κάθε ανερχόμενης μητρόπολης.

Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός. Αυτή φαίνεται να είναι η αρχή της αρχιτεκτονικής των πόλεων, αφού η είσοδος προς αυτές αποτελούσε πάντα σύμβολο αστικής υπερηφάνειας. Δεν έχουμε παρά να θυμηθούμε την Αψίδα του Θριάμβου που χτίστηκε στις αρχές του 19ου αιώνα ύστερα από εντολή του Ναπολέοντα και η οποία αποτελούσε μία μορφή θεατρικής εισόδου στο Παρίσι. Στο Λονδίνο η Tower Bridge έχει κατασκευαστεί ως η μεγάλη είσοδος στη μεγαλύτερη αυτοκρατορική πόλη του κόσμου. Τώρα, το ρόλο της «πύλης εισόδου» προς την πόλη του 21ου αιώνα παίζει το αεροδρόμιο. Ιδού η επιλογή μας από τα πέντε πιο σημαντικά projects αεροδρομίων του πλανήτη αυτή τη στιγμή.

MEXICO CITY, MEXICO.
Πρόκειται για το μεγαλύτερο, σε επίπεδο κίνησης αεροσκαφών, αεροδρόμιο όχι μόνο του Μεξικού, αλλά και της Λατινικής Αμερικής. Τη δημιουργία του καινούργιου αεροδρομίου, που ανακοινώθηκε από τον πρόεδρο του Μεξικού τις 2 Σεπτεμβρίου, την ανέλαβε όχι μόνο ο Norman Foster και ο Fernando Romero αλλά και ο Carlos Slim Domit γιος του Μεξικανού δισεκατομυριούχου Carlos Slim.

QUEEN ALIA INTERNATIONAL, AMMAN ΙΟΡΔΑΝΙΑ.
Το να γράφεις για τα καλύτερα καινούργια αεροδρόμια στον κόσμο μοιάζει, μερικές φορές, σα να κάνεις ένα αφιέρωμα στην πρόσφατη δουλειά του Βρετανού Λόρδου Foster (και το γραφείο του Foster+Partners). Η στέγη του καινούργιου terminal είναι εμπνευσμένη από τις σκηνές των Βεδουίνων και ο καθένας από τους 127 θόλους ζυγίζει 600 τόνους. Το τσιμέντο κυριαρχεί ως υλικό, αφού θεωρήθηκε ως το πιο κατάλληλο για αυτήν την περιοχή. Το καινούργιο terminal του αεροδρομίου εγκαινιάστηκε επισήμως το Μάρτιο του 2013.

ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΣ, TERMINAL 1.
Τον Απρίλιο του 2014,η διεθνής αρχιτεκτονική ομάδα του Sir Grimshaw και των αρχιτεκτονικών γραφείων Nordic Office και Haptic, δημοσίευσαν τις πρώτες εικόνες του καινούργιου Terminal του αεροδρομίου της Κωνσταντινούπολης που θα είναι έτοιμο το 2018. Το Terminal 1 θα είναι ο πιο μεγάλος τερματικός σταθμός κάτω από μία ενιαία στέγη στον κόσμο.

TERMINAL 3, SHENZHEN BAO’S INTERNATIONAL, ΚΙΝΑ.
Το 2008 οι Massimiliano και Doriana Fuksas κέρδισαν το διεθνή διαγωνισμό με θέμα την επέκταση του αεροδρομίου του Shenzen μέσα από το σχεδιασμό και την κατασκευή του Terminal 3. Το project ολοκληρώθηκε την περασμένη χρονιά. Το concept του κτιρίου παραπέμπει στην εικόνα ενός αγάλματος. Η δομή του κτιρίου είναι ατσάλινη, οπλισμένη με σκυρόδεμα. Ενώ η κάλυψη του κτιρίου τόσο εξωτερικά, όσο και εξωτερικά αναδεικνύει το κυψελοειδές μοτίβο του.

TERMINAL 1 ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ St EXUPERY, LYON.
Πίσω από αυτό το Terminal βρίσκεται ακόμα ένας μεγάλος Άγγλος αρχιτέκτονας, ο Sir Richard Rogers (δημιουργός του αεροδρομίου της Μασσαλίας) και το γραφείο του Rogers Stick Harbour and Partners. Αυτό το έργο βρίσκεται δίπλα στον όχι λιγότερο εντυπωσιακό σταθμό του TGV που σχεδίασε ο Santiago Calatrava. Το εν λόγω αεροδρόμιο, παρότι δεν είναι το πλησιέστερο στα χιονοδρομικά κέντρα χρησιμοποιείται πολύ από τους skiers, αφού για παράδειγμα οι Νότιες Άλπεις απέχουν δύο ώρες οδήγησης και οι σταθμοί της Άνω Σαβοΐας (η αλλιώς Haute Savoie) και της Tarentaise απέχουν δυόμισυ ώρες.

 

http://homme.imerisia.gr/

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017