Oι Αγορές ποτέ δεν επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις των πολλών!

Aυτό που συμβαίνει, κατά την παρούσα φάση, στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, πάει να επιβεβαιώσει τον χρηματιστηριακό κανόνα που θέλει “όσο λιγότεροι πιστεύουν σε μία κίνηση των Αγορών, τόσο μακροβιότερη αποδεικνύεται η κίνηση αυτή”, αφού οι Αγορές ποτέ δεν επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις των πολλών!

Άρα η συνέχιση της ανάδυσης, μπορεί να έχει και συνέχεια, αν σε αυτό συνηγορήσουν και οι Διεθνείς Αγορές, δημιουργώντας “ψυχαναγκασμό” σε όσους διατηρούν “απαισιόδοξες” θέσεις, ή παραμένουν, επιδεικτικά, εκτός Αγοράς.

Tρεις ήταν οι βασικοί λόγοι της σημερινής σημαντικής ανοδικής κίνησης.Πρώτον η σχετική εικοτολογία περί πιθανής επιστροφής του “waiver” πριν κλείσει οριστικά η αξιολόγηση, κάτι που έδωσε περαιτέρω “καύσιμα” ανόδου στον Τραπεζικό κλάδο. Άλλωστε το +2,14% του κλαδικού δείκτη των Τραπεζών, μάλλον δείχνει κάποιους από τους θετικούς πρωταγωνιστές ημέρας, σε ένα ταμπλό που “διχάστηκε” και σήμερα, καθώς οι Eurobank (+10,11%) και Πειραιώς (+7,58%) κράτησαν το μεγαλύτερο μέρος των ενδοσυνεδριακών κερδών, ενώ η Alpha Bank ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στο χαμηλό ημέρας και η Εθνική (+1,09%) πολύ κοντά σε αυτό, καθώς τα ενδοσυνεδριακά κέρδη έφθαναν έως και +6,56%.

Δεύτερος λόγος ήταν οι περιρρέουσες εκτιμήσεις σύμφωνα με τις οποίες δεν αποκλείεται αναδίπλωση της Κυβέρνησης, στην περίπτωση του ΟΠΑΠ (+5,77%), όσον αφορά την επιβολή του ειδικού τέλους και το θέμα των φορολογίας των VLTs.

Τρίτος λόγος ήταν η αξιοπρόσεκτη αποκλιμάκωση των αποδόσεων, για τα Ελληνικά Κρατικά ομόλογα, ιδιαίτερα της κοντινής λήξης (2ετες 12,88%, 5ετες 13,6% και 10ετες 11,27), σε συνδυασμό με το συνεχιζόμενο “short covering”.

 

Aξίζει αναφοράς στους τίτλους που σημείωσαν τα μεγαλύτερα ενδοσυνεδριακά κέρδη και αυτοί ήταν:

Eurobank μέχρι τα 0,505 ευρώ (+13,48%), Πειραιώς μέχρι τα 0,148 ευρώ (+12,12%), Ελλάκτωρ μέχρι τα 1,19 ευρώ, όπου και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση (+9,17%), Viohalco (+5,77%) μέχρι τα 1,14 ευρώ (+9,62%), ΟΠΑΠ μέχρι τα 5,98 ευρώ (+7,75%) και ΟΛΠ μέχρι τα 11,91 ευρώ (+11,2%).

Στην περίπτωση του ΟΠΑΠ, όπως έδειξε και η σημερινή συνεδρίαση, πάρα πολλά θα κριθούν από την αναμέτρηση του τίτλου με το ψυχολογικό όριο των 6,00 ευρώ, ανοδική διάσπαση του οποίου θα ενδυναμώσει την διάθεση αντίδρασης, προς τα 6,24 ευρώ. Οι πρώτες στηρίξεις στα 5,60 και 5,20 ευρώ.

H θετική έκπληξη, στο ταμπλό του FTSE25 ήλθε από το +6,72% του ΟΛΠ, έστω και αν ο τίτλος υποχώρησε σημαντικά από τα υψηλά ημέρας με τους “καθυστερημένους” αγοραστές να “πιάνονται” από την απόφαση του ΣτΕ που απέρριψε την προσφυγή που είχαν καταθέσει Φορείς για την Ιδιωτικοποίηση των ΟΛΠ και ΟΛΘ και από την σημερινή ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ σύμφωνα με την οποία “το Διοικητικό Συμβούλιο, κατά τη σημερινή του συνεδρίαση, αφού εξέτασε τα τυπικά δικαιολογητικά που εμπρόθεσμα προσκόμισε η Cosco (Hong Kong) Group όπως προβλέπεται από τους όρους της πρόσκλησης υποβολής προσφορών, την ανακήρυξε ομόφωνα Προτιμώμενο Επενδυτή για την απόκτηση του 67% των μετοχών του ΟΛΠ”.

Όπως ανακοινώθηκε από το ΤΑΙΠΕΔ, ο φάκελος του διαγωνισμού θα υποβληθεί άμεσα στο Ελεγκτικό Συνέδριο για προσυμβατικό έλεγχο, η δε σύμβαση πώλησης μετοχών θα υπογραφεί μετά την έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Η ολοκλήρωση της συναλλαγής τελεί υπό την αίρεση των εγκρίσεων από τις Αρμόδιες Αρχές.

Ο τίτλος του ΟΛΠ άφησε πίσω του την πρώτη αντίσταση των 11,20 ευρώ και η επόμενη σημαντική “αναμέτρηση” εντοπίζεται στην ζώνη 12,60 – 12,70 ευρώ. Ανοδική διαφυγή θα δώσει κίνηση προς τα 13,50 – 14,00 ευρώ.
Τεχνικά, το κλείσιμο του Γενικού Δείκτη, έστω και οριακά, υψηλότερα των 495 μονάδων, θεωρείται θετικό, όμως με αυτούς τους τζίρους πολύ δύσκολα μπορεί να ελπίζει σε κάτι καλύτερο από το κλείσιμο του “gap” στην περιοχή των 503 μονάδων.

Στην περίπτωση του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+2,77%), παραμένει η πρώτη αντίσταση στην περιοχή των 134 μονάδων, που διάσπαση μπορεί να δώσει συνέχιση προς το 140. Κοντινή στήριξη στις 127 μονάδες, ενώ το “stop” στο “long” έχει ανέβει στις 125 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΟ: Το αρνητικό γύρισμα της Alpha Bank στο φίνις της σημερινής συνεδρίασης “στέρησε” από τον γενικό δείκτη την άμεση επαφή με τις 500 μονάδες, παρά το γεγονός ότι το “δίδυμο” Eurobank – Πειραιώς, αλλά και αρκετές δεικτοβαρείς μετοχές του FTSE 25, έκαναν φιλότιμες προσπάθειες για να “ξαναγράψει” αυτό το ψυχολογικό όριο.

"Φοβήθηκε" τις 500 μονάδες το Χ.Α.Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 2,53% στις 495,10 μονάδες, ενώ ενδοσυνεδριακά έφτασε έως και το +3,68% και τις 500,66 μονάδες. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 53,88 εκατ. ευρώ, ενώ ο όγκος ανήλθε στα 92,7 εκατ. τεμάχια.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 2,77%, στις 133,32 μονάδες, ενώ στο +1,48% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 595,25 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 2,14% στις 31,46 μονάδες, αν και ενδοσυνεδριακά βρέθηκε ακόμη και στο +7,18%.

Η αγορά σήμερα βρήκε “ταβάνι” στα επίπεδα των 500 μονάδων, αλλά ακόμη και σε πιθανή διάσπαση η κίνηση θα προβλημάτιζε την αγορά, καθώς έγινε εν μέσω χαμηλής συναλλακτικής δραστηριότητας. Η πορεία και η διάθεση της αγοράς θα κριθεί, σύμφωνα με τους αναλυτές τις επόμενες ημέρες, καθώς ερωτηματικό παραμένει το πόσο “χτίστηκαν” κάποιες θέσεις στα τρέχοντα επίπεδα, οι οποίες θα είναι ικανές να λειτουργήσουν ως ανάχωμα σε πιθανή διόρθωση.

* ,