Oι άνθρωποι της αγοράς σχολιάζουν γράφοντας – σήμερα ο κ. Δημ. Τζάνας

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

“Η ολοκλήρωση της συμφωνίας Κυβέρνησης – Δανειστών που συντελέστηκε, έκλεισε μέρος από τα προαπαιτούμενα (μεταξύ άλλων και για τα ‘κόκκινα’ δάνεια) κυριολεκτικά στο ‘πάρα πέντε’, καθώς η Κυβέρνηση παραμένει πιστή στη συνήθεια εξάντλησης του χρόνου διαπραγμάτευσης” επισημαίνει ο Δημήτρης Τζάνας.

Έτσι, αναδύθηκε, επιτέλους, “λευκός καπνός” για τη διαδικασία ολοκλήρωσης της ανακεφαλαιοποίησης των Τραπεζών, που εξαρτάται καθοριστικά από την εκταμίευση των 10 δισ από το ΤΧΣ, καθώς εκτιμάται ότι στις 23/11 θα καταβληθούν τόσο το προαναφερόμενο ποσό όσο και άλλα 2 δισ ευρώ για άλλους επείγοντες σκοπούς.

Με τις Τράπεζες να κλείνουν σύντομα τα βιβλία προσφορών επιδιώκοντας (επιτυχώς ήδη η Alpha και η Eurobank) το ελάχιστο δυνατό βαθμό συμμετοχής “των ακριβών” κεφαλαίων του ΤΧΣ. Στο μεταξύ, οι δείκτες ασφυξίας στην Οικονομία, όπως αυτοί καταγράφονται από τις ανείσπρακτες οφειλές προς το Δημόσιο (σχεδόν 80 δισ ευρώ), τα Ασφαλιστικά Ταμεία (28 δισ ευρώ) και τις Τράπεζες (NPLs 87 δισ ευρώ) συνεχώς επιδεινώνονται.

Με αυτά τα δεδομένα, είναι εύλογη η συνεχής πλαγιοκαθοδική κίνηση στο Χρηματιστήριο. Έτσι, η ανακοίνωση της επίτευξης συμφωνίας, που σε μεγάλο μέρος της αφορά τη διαδικασία ομαλής ολοκλήρωσης των Τραπεζικών ΑΜΚ, λειτούργησε ανακουφιστικά προκαλώντας την εκδήλωση αγοραστικού ενδιαφέροντος για τις Δεικτοβαρείς μετοχές, πλην Τραπεζών, στις οποίες συνεχίζονται οι ρευστοποιήσεις ενόψει σεναρίων για τις τιμές εξάσκησης κατά τις ΑΜΚ.
Διαμορφώνονται δηλαδή οι προϋποθέσεις για ένα θετικό momentum η διάρκεια του οποίου θα απαιτήσει αισθητά ψηλότερα επίπεδα όγκων συναλλαγών, στο βαθμό που κάποιοι πεισθούν ότι οι επόμενες Κυβερνητικές κινήσεις θα επιταχυνθούν.

Οι κινήσεις δηλαδή που θα οδηγήσουν σε θετική αξιολόγηση εντός του Νοεμβρίου, ώστε στη συνέχεια να ανοίξει η συζήτηση για την ουσιαστική αναδιάρθρωση του Δημόσιου χρέους. Με την ταυτόχρονη προώθηση ζωτικών μεταρρυθμίσεων με κυριότερες αυτές που αφορούν την επιτάχυνση των Ιδιωτικοποιήσεων. Δράσεις δηλαδή που θα πείσουν ότι η στροφή της οικονομικής πολιτικής προς το ρεαλισμό συντελείται αποφασιστικά, οπότε θα υπάρξει και η σταδιακή αποκατάσταση κλίματος εμπιστοσύνης.

Για παράδειγμα, με την επάνοδο των χαρτονομισμάτων που τυγχάνουν “ιδιωτικής φύλαξης”, στα Τραπεζικά γκισέ και πάλι.

Στο μεταξύ, τα δραματικά γεγονότα της 13ης Νοεμβρίου στο Παρίσι και οι δηλώσεις του Προέδρου Ολάντ για ανελέητο πόλεμο κατά του ISIS, επανέφεραν με αιφνίδιο τρόπο το γεωπολιτικό κίνδυνο στην Παγκόσμια Οικονομία.

Στις συνθήκες οικονομικής επιβράδυνσης και αποπληθωρισμού σε μεγάλο μέρος (με την εξαίρεση των ΗΠΑ) και την απειλή κραδασμών από τις μετακινήσεις κεφαλαίων από τις Αναδυόμενες Οικονομίες, ενόψει ανοδικής κίνησης των Αμερικανικών επιτοκίων, προστίθεται η αντιπαράθεση της Δύσης με το εξτρεμιστικό Ισλάμ. Εξέλιξη ιδιαίτερα επιβαρυντική για την παγκοσμιοποίηση που θα πλήξει το Διεθνές Εμπόριο, τον Τουρισμό και την κίνηση κεφαλαίων για άμεσες επενδύσεις.

Αν και οι αντιδράσεις των Αγορών ήταν ψύχραιμες, για την ώρα, καθώς έπρεπε να υπάρξει το κατάλληλο μήνυμα, είναι σαφές ότι η μείωση των διεθνών εμπορικών συναλλαγών θα διαβρώσει περαιτέρω την οικονομική μεγέθυνση και θα προκαλέσει υποχώρηση των εταιρικών κερδών, εξελίξεις δυσοίωνες για τις Διεθνείς Αγορές.

“Γίνεται δε φανερό το ότι στις ποσοτικές χαλαρώσεις των Κεντρικών Τραπεζών και ιδιαίτερα της ΕΚΤ, πρέπει να προστεθούν και πολλές νέες δράσεις, αν όντως οι Κυβερνήσεις θέλουν να αποτρέψουν την οικονομική επιβράδυνση που επέρχεται στην Παγκόσμια Οικονομία” τονίζει ο σύμβουλος επενδύσεων της TecGroup.

* ,