Oι άνθρωποι της αγοράς σχολιάζουν γράφοντας…- Σήμερα ο κ. Δημ. Τζάνας της TecGroup | Mikrometoxos.gr

Oι άνθρωποι της αγοράς σχολιάζουν γράφοντας…- Σήμερα ο κ. Δημ. Τζάνας της TecGroup

02.12.2015 00:42
“Η ολιγοήμερη αναστολή διαπραγμάτευσης των Τραπεζικών μετοχών, ενόψει της εισαγωγής των νέων με τον αναπροσαρμοσμένο αριθμό (διαδικασία reverse split), διαμορφώνει προϋποθέσεις επανεκκίνησης του Τραπεζικού κλάδου και κατ’ επέκταση του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, με δεδομένο το νέο υψηλό ειδικό βάρος των Τραπεζών σε αυτό” επισημαίνει ο Δημήτρης Τζάνας.

Έτσι, από σήμερα επαναδιαπραγματεύονται Τραπεζικές μετοχές με “νέες τιμές” τα επίπεδα των οποίων καλείται να κρίνει η Αγορά, αν δηλαδή είναι φθηνές ή ακριβές.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι στο “ρηχό” Ελληνικό Χρηματιστήριο και “τα πολλά χαρτιά είναι λίγα” αν η πρόγνωση για το μέλλον είναι αισιόδοξη και αντιθέτως και “τα λίγα χαρτιά είναι πολλά” στο απαισιόδοξο σενάριο, αναμένεται να υπάρξει συναλλακτική έξαρση και δυνατές “συγκινήσεις”.

Ειδικότερα, τα κρίσιμα ζητήματα επικεντρώνουν στα παρακάτω: Στην ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης και ψήφισης στη συνέχεια των 13 ακόμη προαπαιτούμενων (με το Ασφαλιστικό ανάμεσά τους) ώστε να εκταμιευθεί και η τελευταία υποδόση και να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση από τους Δανειστές, διαδικασία που τις τελευταίες ημέρες τέθηκε υπό μερική αμφισβήτηση.

Αναμένεται επομένως νευρική συμπεριφορά από διάφορες κατηγορίες επενδυτών που δεν επιθυμούν τους σχετικούς επενδυτικούς κινδύνους, ή για άλλους λόγους δεν μπορούν να διατηρήσουν τις μετοχικές θέσεις τους.

Αυτοί θα προβούν σε ρευστοποιήσεις προς άλλους που εκτιμούν ότι το Ελληνικό Τραπεζικό “στοίχημα” συνιστά μεσομακροπρόθεσμα μοναδική επενδυτική ευκαιρία στα παρόντα επίπεδα τιμών.

Επί πλέον, τις επόμενες ημέρες θα διαφανεί με εναργέστερο τρόπο ο τρόπος χειρισμού των “κόκκινων δανείων” και θα είναι δυνατή η αξιολόγηση της πορείας προς την αποκατάσταση εμπιστοσύνης προς τις Τράπεζες από τους καταθέτες τους.

Σε αυτό, είναι πιθανό να βοηθήσει και ο Μάριο Ντράγκι, επαναφέροντας τη δυνατότητα αποδοχής Ελληνικών ομολόγων (waiver) από την ΕΚΤ, για χορήγηση ρευστότητας.

Επισημαίνεται επίσης, ότι κάθε περίπτωση είναι διαφορετική. Οι μεν μετοχές της Eurobank και της Alpha ολοκλήρωσαν τις ΑΜΚ μόνο με τη συμμετοχή Ιδιωτών, λαμβάνοντας ηχηρή ψήφο εμπιστοσύνης, ενώ οι τιμές εξάσκησης προσέγγισαν τις χρηματιστηριακές τους αυξάνοντας την πιθανότητα ανοδικού ξεκινήματος.

Από την άλλη πλευρά, στην Πειραιώς συμμετέχει και πάλι το ΤΧΣ ενώ στην ΕΤΕ επενδυτές εξωτερικού, το ΤΧΣ και οι Έλληνες επενδυτές. Το ύψος, δε, της συμμετοχής των Ελλήνων, όπως θα προκύψει από τον πιθανολογούμενο ικανοποιητικό βαθμό υπερκάλυψης της έκδοσης, αναμένεται να δώσει ένα σαφές μήνυμα σε σχέση με τα εν υπνώσει αντανακλαστικά της Αγοράς και τη δυνατότητα αφύπνισης της Ελληνικής Κεφαλαιαγοράς.

“Οδηγώντας τους αρμόδιους στην απόφαση άμεσης κατάργησης των capital controls στο Ελληνικό Χρηματιστήριο και προς την κατεύθυνση ενεργειών/λήψης μέτρων για την ανάκτηση της αξιοπιστίας του, ώστε να συμβάλλει και αυτό στο μεγάλο ζητούμενο για την Ελληνική Οικονομία: την επανεκκίνησή της το ταχύτερο μέσω της άντλησης κεφαλαίων από κοινού με ένα Τραπεζικό Σύστημα ικανό και πάλι να δανειοδοτήσει τους αξιόχρεους” τονίζει ο σύμβουλος επενδύσεων της TecGroup.

*Τα όσα αναγράφονται στη στήλη είναι προιόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν αποτελούν προτροπή αγοράς, πώλησης ή διακράτησης μετοχών

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017