Oικονομία: Δύσκολα θα αποχωρήσει από το καθεστώς "οιονεί ασθενούς σε ΜΕΘ" (= Μονάδας Εντατικής Θεραπείας) - Mikrometoxos.gr | Mikrometoxos.gr

Oικονομία: Δύσκολα θα αποχωρήσει από το καθεστώς “οιονεί ασθενούς σε ΜΕΘ” (= Μονάδας Εντατικής Θεραπείας)

26.03.2015 02:19

Με θετική “ψήφο εμπιστοσύνης” υποδέχθηκαν οι Αγορές το αποτέλεσμα της επταμερούς συνάντησης στις Βρυξέλλες αλλά και της πολύωρης συνάντησης Τσίπρα-Μέρκελ στο Βερολίνο, εκτιμά ο Δημήτρης Τζάνας.

 

Το Χρηματιστήριο κατέγραψε την 3η συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση, ενώ αποκλιμάκωση σημειώνουν και οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων που κινούνται πάλι στη ζώνη του 11%, επίπεδο πάντως που δεν αντανακλά ακόμη εμπιστοσύνη για τις προοπτικές της Ελληνικής Οικονομίας.
Η “επιστράτευση”, επομένως, της πολιτικής οδού για να υποβοηθηθεί η προσπάθεια αναζήτησης “κοινής γλώσσας” ανάμεσα στην Ελλάδα και τους Δανειστές της επικροτείται χωρίς ακρότητες αυτή τη φορά.
Ίσως, τελικά, αυτός ήταν ο μόνος τρόπος να ανανεωθεί η πεποίθηση ότι η Ελλάδα μπορεί να παραμείνει στην Ευρωζώνη, γεγονός που πιθανολογεί έστω και με ποσοστό 50% ακόμη και ο George Soros, καθώς το “λιώσιμο των πάγων” στη σχέση με το Βερολίνο ήδη συντελέστηκε.
Ζητούμενο πλέον είναι να υποβληθεί το ταχύτερο λίστα μεταρρυθμίσεων προς έγκριση από το επόμενο Eurogroup. Που οφείλει να είναι κοστολογημένη και με σαφείς αναφορές στους τρόπους αύξησης των φορολογικών εσόδων και στις διαδικασίες των αποκρατικοποιήσεων.
Έτσι, διαμορφώνονται οι προϋποθέσεις ανταπόκρισης των δανειστών στο κατεπείγον αίτημα άμεσης χρηματοδότησης, καθώς τα ταμιακά διαθέσιμα του Κράτους εξαντλούνται πλέον…
Με ορατό τον κίνδυνο αδυναμίας αποπληρωμής δανειακών υποχρεώσεων, ή/και καταβολής των λοιπών υποχρεώσεων του προϋπολογισμού, όπως άλλωστε ομολογήθηκε δημόσια.
Παράλληλα, η ΕΚΤ πρέπει να χαλαρώσει τη στρόφιγγα μέσω της αύξησης του ορίου του ELA και μέσω της αύξησης του πλαφόν που επιτρέπεται να τοποθετηθούν σε έντοκα γραμμάτια.
Βασίμως πλέον, είναι πιθανό να υπάρξουν θετικές εξελίξεις τις επόμενες ημέρες διαμορφώνοντας βελτίωση στις ασφυκτικές συνθήκες ρευστότητας που επικρατούν στο Τραπεζικό Σύστημα, αλλά και γενικότερα στην Ελληνική Οικονομία.
Δεδομένου δε ότι η Ελληνική Οικονομία μοιάζει με τη “μικρή κάμαρα του Χότζα”, όπου συνωστίζονταν άνθρωποι και ζώα και μόλις βγήκε ένα από αυτά υπήρξε σημαντική ανακούφιση…
Η χορήγηση ακόμη και ολίγων δισ ευρώ, θα διαμορφώσει άλλο κλίμα και την προσδοκία αλλαγής των δεδομένων μέσω της εδραίωσης της στροφής προς το ρεαλισμό στο Κυβερνητικό Επιτελείο.
Ωστόσο, η υποβολή δέσμης μεταρρυθμίσεων με προϋποθέσεις αποδοχής θα τεσταριστεί αυστηρά, προκειμένου η Ελληνική Οικονομία να αποκτήσει πρόσβαση σε νέες δεξαμενές κεφαλαίων…
Ωστε να αποχωρήσει οριστικά από το καθεστώς “οιονεί ασθενούς σε ΜΕΘ” (= Μονάδας Εντατικής Θεραπείας), όπου η άντληση ρευστότητας είναι αυστηρά περιορισμένη.
Να επανέλθει δηλαδή στις φυσιολογικές συνθήκες που έχουν σαν αποτέλεσμα την άντληση κεφαλαίων ακόμη και με αρνητικά επιτόκια για Χώρες που πρόσφατα εξήλθαν από το καθεστώς του μνημονίου (π.χ. Ιρλανδία), σαν αποτέλεσμα της εφαρμοζόμενης ποσοτικής χαλάρωσης.
Για τον σκοπό αυτό θα χρειαστεί να διαμορφωθεί επαρκής συνοχή στο Κυβερνητικό Σχήμα, γεγονός που δύσκολα μπορεί να προεξοφληθεί στην παρούσα φάση.

Έτσι και σύμφωνα με την άποψη του συμβούλου επενδύσεων της TecGroup, παραμένει χαμηλά ο πήχης των προσδοκιών για την πορεία του Γενικού Δείκτη, με στόχο την περιοχή των 800-850 μονάδων για τις επόμενες ημέρες, τουλάχιστον στο αισιόδοξο σενάριο βραχυχρόνιων εξελίξεων.

*Τα όσα αναγράφονται στη στήλη είναι προιόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν αποτελούν προτροπή αγοράς, πώλησης ή διακράτησης μετοχών

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017