NYU Stern: Οι πρόωρες εκλογές είναι θετική εξέλιξη για τον Τσίπρα… αλλά αρνητική για την Ελλάδα

Τους λόγους γιατί τους οποίους οι πρόωρες εκλογές είναι αρνητική εξέλιξη για την Ελλάδα εξηγεί ο κ. Νίκος Οικονομίδης
Την εκτίμηση ότι οι πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα είναι θετική εξέλιξη για τον Αλέξη Τσίπρα, αρνητική, όμως, για την ίδια τη χώρα, διατυπώνει ο πρώην σύμβουλος της Τράπεζας της Ελλάδος και της ελληνικής κυβέρνησης και νυν καθηγητής Οικονομικών στο Stern School of Business στο New York University, κ. Νίκος Οικονομίδης.
Ειδικότερα, σε άρθρο του στο CNBC, τονίζει πως ο Αλ. Τσίπρας είχε τρεις πολύ καλούς λόγους για να προκηρύξει εκλογές.
Σχετική εικόνα
Πρώτον, υποστηρίζει, η συγκυβέρνησή του υπέστη ισχυρό πλήγμα, όταν στη διαδικασία ψήφισης του Μνημονίου, 45 από τα 162 μέλη διαφοροποίησαν τη στάση τους και δεν υπερψήφισαν τη συμφωνία.
Επιπλέον, οι εκλογές θα δώσουν την ευκαιρία στον έλληνα πρωθυπουργό να ενισχύσει τη δύναμή του, προτού περάσει από την ελληνική Βουλή, μια σειρά από νέα μέτρα λιτότητας και σκληρές μεταρρυθμίσεις.
Τρίτον, προσθέτει ο κ. Οικονομίδης, η άμεση προσφυγή στις κάλπες αφήνει ελάχιστο χρόνο στους αντάρτες βουλευτές να οργανώσουν τον προεκλογικό τους αγώνα.
Οι πρόωρες εκλογές είναι πράγματι θετικές για τον Αλ. Τσίπρα, όχι όμως και για την Ελλάδα, υποστηρίζει στη συνέχεια ο κ. Οικονομίδης.
Αναλυτικότερα, εκτιμά ότι οι εκλογές επιβαρύνουν το υπάρχον κλίμα αβεβαιότητας σε μια οικονομία που έχει υποστεί βαρύ πλήγμα από την πολιτική και οικονομική αβεβαιότητα.
«Η διακυβέρνηση του Τσίπρα ήταν καταστροφική για την οικονομία», τονίζει ο πρώην σύμβουλος της ΤτΕ.
Σχετική εικόνα
Έξι μήνες άκαρπων διαπραγματεύσεων ακολουθήθηκαν από τις κλειστές τράπεζες, τα capital controls και τα πολύ αυστηρά όρια ανάληψης μετρητών.
Η κατανάλωση, καθώς και οι εισαγωγές και οι εξαγωγές, που ως επί το πλείστον εξαρτάται από εισαγόμενες πρώτες ύλες, έχουν μειωθεί δραματικά, περιγράφει το σκηνικό στην Ελλάδα, ο καθηγητής.
Παράλληλα, επισημαίνει ότι νέες απολύσεις και αυξανόμενη ανεργία αναμένεται τον Σεπτέμβριο, μετά τις καλοκαιρινές διακοπές, αλλά και ότι οι καταθέσεις και οι αποτιμήσεις των τραπεζών έχουν καταρρεύσει, με την ανακεφαλαιοποίησή τους να κρίνεται ζωτικής σημασίας.
Επενδύσεις 11 δισ. ευρώ από ιδιώτες σε ελληνικές τράπεζες αξίζουν μόλις 2 δισ. ευρώ.
Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ο Τσίπρας έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι θεωρεί τη συμφωνία με την ΕΕ αποτέλεσμα των εκβιασμών, και ότι δεν είναι αυτό που θέλει η καρδιά του, γεγονός που εγείρει αμφιβολίες ως προς το αν το Μνημόνιο εφαρμοστεί.
Σχετική εικόνα
Ο κ. Οικονομίδης τονίζει στη συνέχεια πως υπάρχει ένας δρόμος προς την ανάκαμψη για την Ελλάδα, ο οποίος, ωστόσο, δεν ακολουθείται.
Ο δρόμος προς τα εμπρός είναι να έχουμε μια κυβέρνηση συνασπισμού όλων των φιλοευρωπαϊκών κομμάτων, Ν.Δ., Ποτάμι, ΠΑΣΟΚ, και το φιλο-ευρωπαϊκό τμήμα του ΣΥΡΙΖΑ, δυνάμεις που ψήφισαν άλλωστε υπέρ της συμφωνίας με την ΕΕ.
Μια τέτοια ισχυρή συμμαχία θα πρέπει πρώτα να είναι σε θέση να διαπραγματευτεί ευνοϊκότερους όρους της συμφωνίας της ΕΕ.
Δεύτερον, θα είναι σε θέση να εφαρμόσει τη συμφωνία, συμφωνία που θα αποσκοπεί σε μια σημαντική μεταρρύθμιση της ελληνικής οικονομίας σε μικροοικονομικό επίπεδο, συμπεριλαμβανομένων της απελευθέρωσης των κλειστών επαγγελμάτων, όπως τα φαρμακεία, οι μεταφορές και τα νομικά επαγγέλματα, καθώς και την ιδιωτικοποίηση των λιμανιών, αεροδρομίων και σιδηροδρόμων.
Εάν οι μεταρρυθμίσεις υλοποιηθούν, καταλήγει ο κ. Οικονομίδης, η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί και αυτό θα είναι το τελευταίο πακέτο διάσωσης για την Ελλάδα.
Ωστόσο, εάν οι μεταρρυθμίσεις δεν γίνουν, και δυστυχώς αυτό είναι το πιο πιθανό αποτέλεσμα αν ο Τσίπρας επανεκλεγεί, θα δούμε την Ελλάδα να ζητά συνεχώς νέο πακέτο διάσωσης.www.bankingnews.gr