MRB: Ανοίγει η «ψαλίδα» – Προβάδισμα 14,6 μονάδων της ΝΔ στο 32,9% με τον ΣΥΡΙΖΑ στο 18,3%

Με 14,6 ποσοστιαίες μονάδες διαφορά προηγείται η ΝΔ του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή επί των εγκύρων σύμφωνα με τις τάσεις Δεκεμβρίου 2016 της MRB.

Βάσει της μέτρησης, η ΝΔ προηγείται με 32,9% έναντι 18,3% του ΣΥΡΙΖΑ. Ακολουθούν η Χρυσή Αυγή με 9,4%, η Δημοκρατική Συμπαράταξη με 7,4%, το ΚΚΕ με 7,2%, η Πλεύση Ελευθερίας με 3,5% και η Ένωση Κεντρώων με 3,4%.

Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες μένουν και πάλι εκτός Βουλής με 2,7% όπως και το Ποτάμι με 2,3%.

Σημειώνεται ότι η αναγωγή ψήφου πραγματοποιήθηκε σε όσους δήλωσαν ότι θα ψηφίσουν κάποιο κόμμα ή δήλωσαν αναποφάσιστοι. Εξαιρέθηκαν όσοι δήλωσαν ότι θα απέχουν ή θα ψηφίσουν λευκό και άκυρο.

Πάντως, τα ποσοστά στην πρόθεση ψήφου χωρίς αναγωγή διαμορφώνεται στο 29,1% για τη ΝΔ και στο 16,2% για το ΣΥΡΙΖΑ.
Ακολουθούν η Χρυσή Αυγή με 8,3%, η Δημοκρατική Συμπαράταξη/ΠΑΣΟΚ/ΔΗΜΑΡ με 6,5%, το ΚΚΕ με 6,4%, η Πλεύση Ελευθερίας με 3,1% και η Ένωση Κεντρώων με 3,0%.

Εκτός Βουλής μένουν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 2,4%, «Το Ποτάμι» με 2,0%. H  ΑΝΤΑΡΣΥΑ λαμβάνει 1,2%.  «Άλλο Κόμμα» επέλεξε το 2,6% των ερωτηθέντων, ενώ το ποσοστό της «Αδιευκρίνιστης Ψήφου» αγγίζει το 19,2%.

Το ποσοστό της «Αδιευκρίνιστης Ψήφου» αναλύεται ως εξής: 7,6% Δεν Αποφάσισα-Δεν Απαντώ και 11,6% Λευκό-Ακυρο-Αποχή. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τις τάσεις της MRB τον Ιούνιο του 2016 η ΝΔ προηγούνταν στην πρόθεση ψήφου με 26,1% έναντι 20,2% του ΣΥΡΙΖΑ.

Στην παράσταση νίκης προβάδισμα έχει η Ν.Δ. με 55,5%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει ποσοστό 14,0%.
Η επιλογή  «Κανένα Κόμμα» καταγράφει ποσοστό 22,2%, ενώ ακολουθούν «Άλλο Κόμμα» με 5,4% και «Δεν ξέρω… Δεν απαντώ» με ποσοστό 2,9%.

Στο ερώτημα «πόσο πιθανό είναι να μην πάτε να ψηφίσετε στις επόμενες εκλογές» το 72,4% απαντά λίγο ή καθόλου, ενώ το 42,1% υποστηρίζει ότι δεν θέλει να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές, έναντι 43,1% που υποστηρίζει το αντίθετο.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και το ποσοστό που συγκεντρώνουν οι Αλέξης Τσίπρας και Κυριάκος Μητσοτάκης στο ερώτημα: «Ποιος από τους δύο θεωρείτε ότι θα ήταν καταλληλότερος για Πρωθυπουργός της χώρας;».

Συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει το 19,3% των ερωτηθέντων και ο επικεφαλής της ΝΔ και πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης το 30,7%.

«Κανένας από τους δύο» απαντά το 44,0%. Στο ερώτημα ποιο από τα δύο μεγάλα κόμματα ΣΥΡΙΖΑ ή ΝΔ μπορεί να αντιμετωπίσει καλύτερα τα προβλήματα του τόπου, το 31% απαντά η ΝΔ, το 15,6% ο ΣΥΡΙΖΑ και το 41,9% κανένας από τους δύο.

Ναι στο ευρώ, αλλά και ρήξη με τους δανειστές εάν επιμείνουν σε σκληρά μέτρα

Την ίδια στιγμή το 92,9% υποστηρίζει πως τα πράγματα πάνε αρκετά/πολύ άσχημα, το 93,5% χαρακτηρίζει κακή/πολύ κακή την οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα ενώ το 75,9% υποστηρίζει πως η οικονομική του κατάσταση είναι κακή έως πολύ κακή.

Επιπλέον, το 81,2% επισημαίνει ότι στη διάρκεια των επόμενων 12 μηνών η οικονομική κατάσταση της χώρας θα χειροτερεύσει. Βάσει της έρευνας, τα τέσσερα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα, είναι το ζήτημα της ανεργίας με ποσοστό 64,5%, ακολουθεί το φορολογικό σύστημα με 46,1%, έπεται η υγεία και η περίθαλψη με 34,2%, ενώ η έλλειψη οικονομική ανάπτυξη συγκεντρώνει ποσοστό 31,6%.

Στο ερώτημα «θέλετε η χώρα να παραμείνει στη ζώνη του ευρώ;», το 61,3% απαντά σίγουρα ναι/μάλλον ναι, ενώ το 34,6% μάλλον όχι/σίγουρα όχι.

Παράλληλα, στο σενάριο «σε περίπτωση που η συνολική συμφωνία που προτείνεται στην κυβέρνηση από τους εταίρους δεν εξασφαλίζει προοπτικές εξόδου από την οικονομική κρίση, αλλά την επιτείνει με την εφαρμογή οικονομικών μέτρων, τότε θα πρέπει η χώρα να διαπραγματευτεί φτάνοντας ακόμη και στη ρήξη με τους εταίρους και δανειστές» το 63,8% απαντά: σίγουρα συμφωνώ/μάλλον συμφωνώ και το 23,3% μάλλον διαφωνώ/σίγουρα διαφωνώ.

Στο σενάριο «σε περίπτωση που η συνολική συμφωνία που προτείνεται στην κυβέρνηση από τους εταίρους δεν εξασφαλίζει προοπτικές εξόδου από την οικονομική κρίση, αλλά επιβάλει την εφαρμογή επιπλέον οικονομικών μέτρων για τα επόμενα χρόνια, τότε θα πρέπει η χώρα να πάει σε εκλογές και η νέα κυβέρνηση να διαπραγματευτεί με τους εταίρους από την αρχή» το 61,1% απαντά: σίγουρα συμφωνώ/μάλλον συμφωνώ και το 26,9% μάλλον διαφωνώ/σίγουρα διαφωνώ.
Στο ερώτημα «η κυβέρνηση θα καταφέρει να κλείσει τη δεύτερη αξιολόγηση;» το 45,7% απαντά: μάλλον όχι/σίγουρα όχι και το 39,1% σίγουρα ναι/μάλλον ναι.

Μπροστά με τουλάχιστον 11 μονάδες διαφορά η ΝΔ και μετά τις εξαγγελίες Τσίπρα

Η MRB διεξήγαγε έρευνα και μετά τις εξαγγελίες Τσίπρα για εφάπαξ οικονομική ενίσχυση των συνταξιούχων και αναστολής αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

Συγκεκριμένα, το 56,2% αξιολογεί θετικά το μέτρο της εφάπαξ ενίσχυσης, με τις αρνητικές αξιολογήσεις να διαμορφώνονται στο 41,4%. Τη διατήρηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ που ισχύουν στα νησιά του Αιγαίου με αυξημένες μεταναστευτικές ροές το 68,2% των ερωτώμενων το αξιολογεί θετικά και μόλις το 28,4% αρνητικά.
Στο ερώτημα «ο πρωθυπουργός με την κίνησή του αυτή ουσιαστικά ανοίγει μία περίοδο παροχών με στόχο να προχωρήσει σε άμεσες εκλογές;» το 63,6%σίγουρα συμφωνώ/μάλλον συμφωνώ, ενώ το 31% απαντά μάλλον διαφωνώ/σίγουρα διαφωνώ. Μάλιστα η MRB πραγματοποίησε κα νέα μέτρηση για την πρόθεση ψήφου μετά τις εξαγγελίες.

Βάσει αυτής η ΝΔ προηγείται με ποσοστό 11,4% έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.  Συγκεκριμένα, η ΝΔ λαμβάνει 26,1% στην πρόθεση ψήφους έναντι 14,7% του ΣΥΡΙΖΑ. Ακολουθούν: Χρυσή Αυγή 7,5%, Δημοκρατική Συμπαράταξη/ΠΑΣΟΚ/ΔΗΜΑΡ 6,1%, ΚΚΕ 6,1%, Ένωση Κεντρώων 2,7%,   Ανεξάρτητοι Έλληνες 2,4%, Πλεύση Ελευθερίας 2,4%,«Το Ποτάμι» με 1,5% και ΑΝΤΑΡΣΥΑ 1,0%. «Άλλο Κόμμα» επέλεξε το 2,6% των ερωτηθέντων, ενώ το ποσοστό της «Αδιευκρίνιστης Ψήφου» αγγίζει το 26,9%.