Mohamed A. El-Erian: Γιατί η Fed δείχνει αναποφασιστικότητα; - Mikrometoxos.gr | Mikrometoxos.gr

Mohamed A. El-Erian: Γιατί η Fed δείχνει αναποφασιστικότητα;

24.08.2015 04:09

Bloomberg View

http://www.capital.gr/story/3054809

Του 

Τα πολυαναμενόμενα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης νομισματικής πολιτικής της Federal Reserve που δημοσιεύτηκαν την Τρίτη δεν απάντησαν αποφασιστικά στο ερώτημα που ταλανίζει τα μυαλά πολλών μετεχόντων στην αγορά: εάν η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ θα αυξήσει τα επιτόκια το Σεπτέμβριο –για πρώτη φορά σε διάστημα άνω των εννέα ετών. Τα πρακτικά δεν απηχούν κατ ‘ανάγκη την επιθυμία της Fed επιθυμεί να κρατήσει κλειστά τα χαρτιά της. Αντ ‘αυτού, αποτέλεσαν ένδειξη της πολυπλοκότητας της κατάστασης που αντιμετωπίζει η κεντρική τράπεζα.

Υπάρχουν τέσσερις αξιοσημείωτοι παράγοντες που αποδεικνύονται “πονοκέφαλος” για τους αξιωματούχους της Fed και, ως εκ τούτου, τους αναγκάζουν να είναι ανοιχτοί στις επιλογές πολιτικής –που είναι είτε να δεσμευτούν για μια αύξηση των επιτοκίων ή να την βγάλουν από το τραπέζι για τον επόμενο μήνα:

Κατ ‘αρχάς, τα σήματα από την οικονομία των ΗΠΑ είναι αντίθετα με εκείνα που στέλνουν οι διεθνείς αγορές: Αν και κάθε άλλο παρά ξεκάθαρες είναι, ειδικά δεδομένης της αδυναμίας του πληθωρισμού και των μισθών, οι οικονομικές ενδείξεις των ΗΠΑ τείνουν να δικαιολογούν μια αύξηση των επιτοκίων της Fed ακόμη και τον επόμενο μήνα. Αλλά δεν ισχύει το ίδιο για τις ενδείξεις από τη διεθνή οικονομία. Είτε πρόκειται για την Ευρώπη και την Ιαπωνία, είτε για τις αναδυόμενες αγορές, οι αριθμοί αποκαλύπτουν μια εξασθενούσα παγκόσμια οικονομία και κατά συνέπεια θα δικαιολογούσαν μια πιο επιφυλακτική πολιτική.

Δεύτερον, η αστάθεια των χρηματοπιστωτικών αγορών: τις τελευταίες εβδομάδες έχει καταγραφεί αξιοσημείωτη αδυναμία σε έναν αυξανόμενο αριθμό τομέων. Αυτό που ξεκίνησε ως τοπική διαταραχή στην αγορά πετρελαίου και στα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών έχει εξαπλωθεί –προκαλώντας αρχικά πιέσεις στα εταιρικά ομόλογα και, πιο πρόσφατα, στις μετοχές.

Τρίτον, ο βαθμός στον οποίο η συμπεριφορά της της οικονομίας των ΗΠΑ δεν έχει προσαρμοστεί στα μοντέλα της Fed: η αστοχία των προβλέψεων της Fed είναι βέβαιο ότι θα εγείρει ερωτήματα στο μυαλό των αξιωματούχων της Κεντρικής Τράπεζας ως προς την ευστοχία της αντίληψής τους για τις οικονομικές εξελίξεις. Όσο πιο έντονα είναι αυτά τα ερωτήματα και όσο περισσότερο διαρκέσουν, τόσο μεγαλύτερη αποστροφή προς τον κίνδυνο θα έχουν οι αξιωματούχοι ως προς τη μεταβολή της επιτοκιακής πολιτικής.

Τέταρτον, η απόκλιση στις πολιτικές των κεντρικών τραπεζών: οι διαβουλεύσεις της Fed για τη σύσφιξη της πολιτικής έρχονται σε πλήρη αντίθεση με την διευκολυντική στάση που επιδιώκουν οι άλλες κεντρικές τράπεζες. Αυτή η διαφορά πιθανότατα θα ενταθεί, ιδιαίτερα για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, την Τράπεζα της Ιαπωνίας και τη Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας. Ένα ακόμη ζήτημα: η υποτίμηση του νομίσματος της Κίνας την περασμένη εβδομάδα άσκησε πιέσεις σε πολλά νομίσματα αναδυόμενων αγορών, κάνοντάς τους Κεντρικούς Τραπεζίτες να αισθάνονται άβολα για τον κίνδυνο μιας αύξησης επιτοκίων που θα ενισχύσει το δολάριο. Αυτό θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την ικανότητα του Αμερικανού εξαγωγέα να ανταγωνιστεί και να υπονομεύσει την οικονομική ανάκαμψη της χώρας.

Συνολικά, η Fed δεν είχε άλλη επιλογή από το να φανεί και πάλι αδύναμη –δεν προκαλεί και τόσο μεγάλη έκπληξη δεδομένου του βαθμού αβεβαιότητας που αντιμετωπίζει. Συνεπώς θα παραμείνει επιφυλακτική μέχρι και την τελευταία στιγμή πριν από τη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής του Σεπτεμβρίου. Και, προκειμένου να διασφαλίσει ότι οι επιλογές της είναι ανοιχτές, θα διπλασιάσει τις προσπάθειές της να τραβήξει την προσοχή της αγοράς μακριά από το χρόνο της πρώτης αύξησης και υπέρ τριών στοιχείων που χαρακτηρίζουν αυτό τον κύκλο των επικείμενων αυξήσεων επιτοκίων, τον οποίο μου αρέσει να αποκαλώ “η πιο χαλαρή σύσφιξη” στην ιστορία της Fed: μια πολύ ρηχή πορεία για τις μελλοντικές αυξήσεις, μια διαδικασία λήψης αποφάσεων που παραμένει σε υψηλό βαθμό εξαρτώμενη από τα οικονομικά στοιχεία και ένα ανώτατο όριο για τα επιτόκια που θα είναι χαμηλότερο από τον ιστορικό μέσο όρο.

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017