Μήπως έχουν δίκιο τελικά να ζητούν δίωξη του κινεζικού καθεστώτος;

Η ευρέως διαδεδομένη φιλολογία περί των ευθυνών της Κίνας στη “γέννηση” και διασπορά του κορονοϊού που μαστίζει πλέον την ανθρωπότητα ως ο σύγχρονος “μαύρος θάνατος”, μας έφερε στον νου ανατριχιαστικό -για τα δυτικά τουλάχιστον στάνταρ- βίντεο που είχαμε παρακολουθήσει στο παρελθόν αλλά κυκλοφορεί εκ νέου στα κοινωνικά δίκτυα, στο οποίο αποτυπώνονται κάποιες ασιατικές αποκρουστικές εκτός από μη ασφαλείς διατροφικές συνήθειες και στη χώρα των “Δράκων”…

Επειδή δεν είναι λίγη η παραπληροφόρηση που επικρατεί, όλως ιδιαιτέρως στο διαδίκτυο και τους ιστοχώρους κοινωνικής δικτύωσης, απευθυνθήκαμε σε πρόσωπο το οποίο έχει ζήσει και δουλέψει επί πολλά χρόνια στην Κίνα, ζητώντας “τα φώτα του”…

Όσα είπε στο DP ο Α.Γ. δεν είναι διόλου καθησυχαστικά και μάλλον θα έπρεπε να αποτελέσουν αφορμή για μια συντονισμένη απάντηση του δυτικού κόσμου στην Κίνα, έξω και πέρα από το πλαίσιο των διμερών σχέσεων οι οποίες μπορεί να είναι για κάθε χώρα ξεχωριστά από εξαιρετικές, μέχρι συγκρουσιακές. Ας δούμε τις δηλώσεις του:

Τώρα που το σκέπτομαι απορώ ειλικρινά πως δεν έπαθα τίποτα τόσα χρόνια εκεί… Δυστυχώς δεν μπορώ παρά να επιβεβαιώσω όσα δείχνει το βίντεο, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου είναι από την Κίνα, αλλά έχει στιγμιότυπα και από αγορά της Ινδονησίας, και να διαβεβαιώσω ότι κατά περιπτώσεις όσα ανατριχιαστικά απεικονίζονται είναι και… μετριοπαθή.

…..

Το χειρότερο είναι ότι τα γνώριζα, όμως έλεγα στον εαυτό μου ότι δεν με αφορά γιατί αγόραζα κυρίως δυτικά προϊόντα για το σπίτι. Απλά κορόιδευα τον εαυτό μου γιατί, πρώτον, πολλές φορές έτρωγα σε κινέζικα εστιατόρια και δεύτερον ζούσα περιτριγυρισμένος από Κινέζους φίλους, συνεργάτες, συναδέλφους και πάει λέγοντας.

Το 2002 με την επιδημία του SARS που ξεκίνησε όχι μόνο με τον ίδιο τρόπο άλλα χειρότερο και μάλιστα από την περιοχή της Guangzhou, όπου και διέμενα. Τώρα που κοιτάω πίσω ανακαλώντας όσα έζησα, σκέφτομαι ότι υπήρξα εξαιρετικά τυχερός που επέζησα σε ένα τόσο ανθυγιεινό περιβάλλον και από το μόνο που νόσησα, ήταν βαριά ουρολοίμωξη.

Πιστεύω ότι θα έπρεπε να υπάρξει μαζική αστική δίωξη εναντίον του κινεζικού καθεστώτος στα διεθνή δικαστήρια, ώστε να αναγκαστεί η Κίνα να εφαρμόσει τις διεθνείς υγειονομικές προδιαγραφές και να σταματήσουν αυτές οι ανόητες και εξαιρετικά επικίνδυνες συνήθειες και δοξασίες της κινεζικής κουλτούρας. Τις δηλώσεις αυτές τις επιβεβαιώνει και το γνωστό Bussines Insider με φωτογραφίες από την ίδια την πόλη Γουχάν, την “πρωτεύουσα” του κορονοϊού COVID-19.

——————————————————————-

ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ DP: Φίλοι μας έχουν θέσει εγκαίρως υπόψη το δημοσίευμα του Γαλλικού πρακτορείου (AFP) στο οποίο αναφέρεται ότι οι εικόνες του βίντεο προέρχονται αποκλειστικά από την Ινδονησία. Οι πηγές στις οποίες όμως απευθυνθήκαμε στο πλαίσιο του ρεπορτάζ διαφώνησαν, διευκρινίζοντας τα ακόλουθα:

Επιμένουν ότι το να ξεχωρίσεις Κινέζους από άλλους Ασιάτες είναι εύκολο εάν έχεις ζήσει στη χώρα και στο συγκεκριμένο βίντεο δεν του εγείρεται αμφιβολία. Εμμένουν κατά συνέπεια, ότι το μεγαλύτερο μέρος προέρχεται όντως από κινεζική αγορά. Παράλληλα, εξέφρασαν έντονο σκεπτικισμό για όσα αναφέρονται.

Σε κάθε περίπτωση, οι διατροφικές συνήθειες στην Κίνα είναι παρόμοιες… (βλ. ενδεικτικά: https://www.thesun.co.uk/news/11131960/china-dog-meat-trade/), όπως και η προσπάθεια της κυβέρνησης για απαγόρευση της συνήθειας (βλ. ενδεικτικά https://www.theguardian.com/environment/2020/feb/27/shenzhen-could-be-first-city-in-china-to-ban-eating-of-dogs-and-cats), κάτι που δεν είναι εύκολο λόγω ευαίσθητων κοινωνικών ισορροπιών στην αχανή ασιατική χώρα (βλ. ενδεικτικά https://www.dailymail.co.uk/news/article-8099995/Chinese-company-claims-eating-dogs-way-cultural-confidence.html).

Όμως, εξίσου αληθές είναι ότι το συμπέρασμα ότι ολόκληρος ο κινεζικός λαός τρέφεται με σκύλους και γάτες, είναι λανθασμένο και ενδεχομένως ύποπτο (βλ. ενδεικτικά https://www.youtube.com/watch?v=F-54QWdr8is) και προφανώς αυτό πρέπει να ξεκαθαριστεί. Ο δρόμος θα είναι μακρύς και η προσπάθεια δύσκολη (βλ. ενδεικτικά https://edition.cnn.com/2020/03/05/asia/china-coronavirus-wildlife-consumption-ban-intl-hnk/index.html).