Mindgames Τσίπρα-Πούτιν με Ευρωπαίους – Η σημειολογική σημασία της ώρας της κοινής συνέντευξης Τύπου. | Mikrometoxos.gr

Mindgames Τσίπρα-Πούτιν με Ευρωπαίους – Η σημειολογική σημασία της ώρας της κοινής συνέντευξης Τύπου.

08.04.2015 15:06

Ιδιαίτερο σημειολογικό και πολιτικό βάρος έχει η κοινή συνέντευξη Τύπου του Βλάντιμιρ Πούτιν με τον Αλέξη Τσίπρα, καθώς έχει προγραμματιστεί λίγο πριν την έναρξη του έκτακτου διήμερου EuroWorking Group. Η κοινή συνέντευξη των δυο ηγετών είναι προγραμματισμένη για τις 15:30, ενώ στις 16:00 ξεκινά η συνεδρίαση του συμβουλίου των οικονομικών εμπειρογνωμόνων.

 

Η χρονική σύμπτωση αυτή μόνη τυχαία δεν είναι, καθώς τα δημοσιεύματα του διεθνούς –δυτικού- Τύπου «προειδοποιούν» τον Έλληνα πρωθυπουργό να μην γίνει υποχείριο του Ρώσου, ενώ ρώσικα media αναφέρονται σε αίτημα για οικονομική στήριξη με ανταλλάγματα, σενάρια που διαψεύδονται επισήμως τόσο από την Αθήνα όσο και από τη Μόσχα.

Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΦΡΑΓΚΟΥ

Οι διαψεύσεις όμως δεν αλλάζουν το κλίμα και τη διάθεση των δυο ηγετών να στείλουν μηνύματα προς τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο, στάση που προσπάθησε να αιτιολογήσει στους Αμερικανούς ο Γιάνης Βαρουφάκης, χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία.

Όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές τα επιτελεία των δυο ηγετών έχουν επιλέξει προσεκτικά τη διάρθρωση της συνάντησης, ενώ μεγάλη σημασία θα δοθεί και στη ρητορική της συνέντευξης που θα ακολουθήσει.

Χαρακτηριστικό της προετοιμασίας που έχει γίνει είναι η ενέργεια του Νίκου Κοτζιά τις πρώτες ημέρες της διακυβέρνησης της Ελλάδας από τη νέα κυβέρνηση, όταν και μπλόκαρε κοινό ευρωπαϊκό ανακοινωθέν για τη Ρωσία, προκαλώντας εκνευρισμό στις Βρυξέλλες και το Βερολίνο.

Η στάση αυτή έστειλε μηνύματα προς όλες τις κατευθύνσεις για τις θέσεις και τις προθέσεις της νέας κυβέρνησης, ενώ αποτέλεσε τη βάση για την οικοδόμηση των διμερών σχέσεων Ρωσίας-Ελλάδας που οδήγησαν τον Βλάντιμιρ Πούτιν να απευθύνει πρόσκληση στον Αλέξη Τσίπρα. Αξίζει να σημειωθεί ότι συμμετοχή στη διαμόρφωση κλίματος στη Μόσχα και στην προετοιμασία του εδάφους είχαν και εκκλησιαστικοί παράγοντες.

Η συνάντηση των κκ Πούτιν και Τσίπρα στη Μόσχα θα έχει κρυφή και φανερή ατζέντα, κάτι που γνωρίζουν καλά οι πολιτικοί ταγοί της ΕΕ. Τα ενεργειακά, οι πολιτικές ισορροπίες, τα οικονομικά ανταλλάγματα βρίσκονται όλα στο τραπέζι των συζητήσεων, ωστόσο όλοι γνωρίζουν ότι το μείζον θέμα είναι συνθήκες κάτω από τις οποίες θα συναφθούν οι συμφωνίες καθώς και οι επιπτώσεις στις τριμερείς σχέσεις με την ΕΕ.

Με την ελληνική κυβέρνηση να δεσμεύεται για την αποπληρωμή των υποχρεώσεων προς τους δανειστές και την καταβολή μισθών και συντάξεων, την επιτυχημένη δημοπρασία εντόκων, στην οποία συμμετείχαν και Ταμεία με repos αλλά και κινεζικά κεφάλαια, ο Αλέξης Τσίπρας διαμορφώνει τώρα το έδαφος ώστε αφενός να δείξει τα δόντια του στους εταίρους και αφετέρου να εμπλακεί ενεργά στη γεωπολιτική σκακιέρα, ανεβάζοντας την εμβέλεια της χώρας και διευρύνοντας το στρατηγικό βάθος.

Στη μικροπολιτική και τη μικροοικονομία ο Αλέξης Τσίπρας φιλοδοξεί επανεκκίνηση των σχέσεων Ελλάδας-Ρωσίας, εκμεταλλευόμενος τα περιθώρια που αφήνουν οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί μετά ΕΕ-ΗΠΑ και Ρωσίας. Σε δεύτερη φάση, ο Αλέξης Τσίπρας, δεν αποκλείεται να αναλάβει ακόμα και διαμεσολαβητική πρωτοβουλία για τη γεφύρωση του χάσματος στις σχέσεις της Ρωσίας με την ΕΕ.

Σε κάθε περίπτωση η ατζέντα της ελληνικής αντιπροσωπείας στόχο έχει να εκμεταλλευτεί τον κενό χώρο που αφήνουν οι εμπορικές κυρώσεις, να διαπραγματευτεί επί των ενεργειακών και να οικοδομήσει διμερείς κρατικές σχέσεις πάνω σε τομείς πολιτισμού, τουρισμού και τεχνολογίας.

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017