MIA ΞΕΧΩΡΙΣΤΗ προσέγγιση του Leonid Bershidsky , αρθρογράφου του Bloomberg View

MIA ΞΕΧΩΡΙΣΤΗ προσέγγιση: Ακόμη και στο 213%, η παρούσα αξία του ελληνικού χρέους σε σχέση με τα έσοδα του προϋπολογισμού είναι κάτω από το όριο κινδύνου του ΔΝΤ, τονίζει ο Leonid Bershidsky στο άρθρο του.
 
Στο ελληνικό χρέος αναφέρεται ο Leonid Bershidsky με άρθρο του στο Bloomberg View, τονίζοντας ότι το ζήτημα αυτό έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις, με τη μία πλευρά (Ελλάδα και ΔΝΤ) να ζητά την άμεση αναδιάρθρωση και ελάφρυνσή του και την άλλη (Ευρωπαίοι) να εμφανίζεται ακόμη επιφυλακτική.

Ωστόσο σύμφωνα με τον Leonid Bershidsky ο ισχυρισμός ότι το ΔΝΤ θεωρεί το ελληνικό χρέος μη βιώσιμο προέρχεται από μία έκθεσή του που εξέδωσε στις 26 Ιουνίου και την οποία ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, αποκάλεσε «συναρπαστικό ανάγνωσμα».

«Ποτέ πριν το ΔΝΤ δεν είχε συμφωνήσει, στο θέμα της οικονομικής ανάλυσης, με μια κυβέρνηση που προσπάθησε να καταστρέψει» είχε επισημάνει ο πρώην υπουργός Οικονομικών.

Αλλά η ερευνητική έκθεση του ΔΝΤ δεν συμφωνούσε με την οικονομική ανάλυση της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, σύμφωνα με τον Leonid Bershidsky. 

Αυτό που έλεγε ήταν ότι οι ενέργειες αυτής της κυβέρνησης αλλά και της προηγούμενης, εκτροχίασαν το πρόγραμμα διάσωσης του 2012 και αύξησαν τις ανάγκες χρηματοδότησης της Ελλάδας, ενώ αν το πρόγραμμα είχε εφαρμοστεί, δεν θα χρειαζόταν περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους, επισημαίνει ο αρθρογράφος.

«Στην πραγματικότητα, ισχυριζόταν ότι η Ελλάδα θα είχε πετύχει καλύτερο από τον προβλεπόμενο λόγο χρέους προς ΑΕΠ έως το 2020 και το 2022.

»Ωστόσο, πολύ σημαντικές αλλαγές στις πολιτικές και τις προοπτικές από τις αρχές του τρέχοντος έτους είχαν ως αποτέλεσμα τη σημαντική αύξηση των χρηματοδοτικών αναγκών», αναφέρεται στην έκθεση του ΔΝΤ.

Σύμφωνα με τον Leonid Bershidsky η ελληνική κυβέρνηση δεν θα έπρεπε να επιλέξει τους αναλυτές του ΔΝΤ ως συμμάχους, ακόμη και αν κατέληγαν να ζητήσουν ελάφρυνση του χρέους.

Και αυτό γιατί το ΔΝΤ λειτουργεί με μια διαφορετική λογική, αν και είναι εύκολο να αμφισβητηθεί. Το ΔΝΤ χρησιμοποίησε στην ανάλυσή του το μοντέλο των πλούσιων χωρών, το οποίο όμως δεν είναι πλέον κατάλληλο για την Ελλάδα. 

Το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της χώρας παραμένει υψηλό, αλλά η Ελλάδα, με 25,5% ανεργία (και περισσότερο από το 60% των νέων εκτός αγοράς εργασίας) και με τους ελέγχους στην κίνηση κεφαλαίων που επιτρέπουν σε έναν καταθέτη να αποσύρει μόνο 420 ευρώ την εβδομάδα…
 
…Δεν μπορεί πλέον να χαρακτηριστεί ως μια χώρα «πρώτης τάξης», δεδομένου ότι δεν έχει ούτε τα οικονομικά μέσα, ούτε την πρόσβαση στην αγορά.
Και μπορεί να μην καταφέρει να ανακάμψει για χρόνια, προειδοποιεί ο αρθρογράφος. 

Οι Schumacher και di Mauro, πανεπιστημιακοί που επικαλείται ο Leonid Bershidsky επισημαίνουν ότι, εξαιτίας αυτού του προφίλ, το πλαίσιο που εφαρμόζεται στις χώρες με χαμηλό εισόδημα, επικεντρωμένο στην παρούσα αξία του χρέους, μπορεί να παρέχει μια πιο ακριβή εικόνα. 

Ακόμη και στο 213%, η παρούσα αξία του ελληνικού χρέους σε σχέση με τα έσοδα του προϋπολογισμού είναι κάτω από το όριο κινδύνου του ΔΝΤ. 

Αυτό σημαίνει ότι, κατά τα πρότυπα του ΔΝΤ, το χρέος στην Ελλάδα δεν είναι πραγματικά ένα δυσβάσταχτο βάρος για την κυβέρνηση της χώρας, η οποία υποτίθεται ότι θα το αποπληρώνει, παρόλο που μοιάζει πάρα πολύ μεγάλο.

Σύμφωνα με τους Schumacher και di Mauro, χρειάζεται ένα διαφορετικό μοντέλο βιωσιμότητας του χρέους, που θα μπορούσαν να αποδεχθούν όλοι οι πιστωτές και η κυβέρνηση.

Με δεδομένο ότι κανείς στην πραγματικότητα δεν γνωρίζει το αν και κατά πόσο είναι βιώσιμο το ελληνικό χρέος, υπάρχει μία ασάφεια που επέτρεψε στη Γερμανία να απορρίψει την έκθεση του ΔΝΤ και στην Angela Merkel να μην ξεκαθαρίζει τι μέλλει γενέσθαι με το χρέος…
 
Ενώ οι οικονομολόγοι του ΔΝΤ, του ευρωπαϊκού ταμείου διάσωσης και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας πρέπει να ρίξουν μια ακόμη ματιά στα πλαίσια αξιολόγησης της βιωσιμότητας, να συμφωνήσουν σε αυτό που τους αρέσει και να προτείνουν μια λύση.

Υπάρχει ακόμα χρόνος, καταλήγει ο αρθρογράφος του Bloomberg View.