Marketwatch: Επενδυτές… προσέξτε… μπορεί η ΕΚΤ να απογοητεύσει τις αγορές την Πέμπτη

Να τηρήσουν χαμηλά τις προσδοκίες συστήνει το Marketwatch
Την προσοχή των επενδυτών να μην απογοητευτούν από την κίνηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας εφιστά σημερινή ανάλυση του Marketwatch, στην οποία επισημαίνει ότι το τελευταίο διάστημα οι αγορές δεν εκπλήσσονται μόνο θετικά από τις κινήσεις των νομισματικών αρχών.
Τι έχουμε μάθει κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών; Ότι υπάρχουν καλές εκπλήξεις, τονίζει το Marketwatch. Όπως αυτές που έρχονται σε ένα κουτί με μια κορδέλα… Έπειτα, υπάρχουν οι άλλες εκπλήξεις. Αυτές που μισούν οι χρηματοπιστωτικές αγορές.
Ενώ οι αμερικανικές αγορές βρίσκονταν σε αργία τη Δευτέρα, οι επενδυτές στην Ασία βίωσαν μία από αυτές τις δυσάρεστες εκπλήξεις. Ο Shanghai Composite υποχώρησε κατά 8%, αν και σήμερα ανακάμπτει. Και όλοι γνωρίζουμε τι συνέβη όταν οι Ελβετοί αποφάσισαν να τραβήξουν το χαλί κάτω από τις αγορές. Οι Δανοί, εν τω μεταξύ, εξέπληξαν επίσης τις αγορές, μειώνοντας τα επιτόκια καταθέσεων, τη Δευτέρα, σε μια προσπάθεια να κρατήσουν χαμηλά το νόμισμά τους πριν από την αναμενόμενη δράση της ΕΚΤ.
Ποιο είναι το επόμενο μεγάλο γεγονός όμως;
Όλοι πιθανολογούν ότι θα είναι η D-Day της ΕΚΤ την Πέμπτη.
Σε μια έρευνα του Bloomberg το 93% των οικονομολόγων που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση του Bloomberg, εκτιμά ότι ο διοικητής της ΕΚΤ Mario Draghi, θα ανακοινώσει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης στις 22 Ιανουαρίου, στην προσπάθειά του να καταπολεμήσει την απειλή του αποπληθωρισμού
Η μέση εκτίμηση για το μέγεθος του πακέτου, ξεπερνά τα 500 δισ. ευρώ.”Οι προσδοκίες είναι τόσο υψηλές που δεν έχει σημασία τι θα κάνει η ΕΚΤ. Οι αγορές δεν θα είναι ικανοποιημένες”, λέει ο διευθύνων σύμβουλος της Capital, Adam Sarhan.
“Οι επενδυτές στις ΗΠΑ είναι εστιασμένοι στην ΕΚΤ, επειδή η ευρωζώνη είναι ένας από τους μεγαλύτερους εμπορικούς εταίρους για τις ΗΠΑ, ενώ πολλές πολυεθνικές αντλούν ένα μεγάλο μέρος των εσόδων τους από την Ευρώπη”, προσθέτει ο Sarhan. Έχει σημασία για πολλά επίπεδα, επισημαίνει. Η κίνηση της ΕΚΤ θα επηρεάσει την αύξηση του ΑΕΠ το 2015 και τα εταιρικά κέρδη. Οι περισσότεροι αναλυτές δεν σκέφτονται ότι μπορεί να υπάρξει μια δυσάρεστη έκπληξη, αλλά υπάρχουν και μερικοί που ξεχωρίζουν.
Οι αναλυτές της IBankCoin αναφέρουν ότι οι Ευρωπαίοι έχουν έναν μοναδικό τρόπο να καθυστερούν τις εξελίξεις. Και τώρα όλοι στηρίζονται σε αυτούς ότι θα κάνουν κάτι τολμηρό. Η τελευταία φορά όμως που η Ευρώπη έκανε κάτι τολμηρό ήταν όταν η Γερμανία εισέβαλε στην Πολωνία. Ο πρόεδρος του Ifo Institute της Γερμανίας δήλωσε στο CNBC τη Δευτέρα ότι αναμένει βαθιά αστάθεια της αγοράς από το QE της ΕΚΤ. Έτσι, η απόφαση – σταθμός της ΕΚΤ μπορεί και να μην είναι η “ασημένια σφαίρα” της Ευρωζώνης.
Αν μάλιστα παράλληλα με την ΕΚΤ αποφασιστεί από την Federal Reserve να υπάρξουν νέες δράσεις για τη στήριξη του χρηματιστηριακού ράλι, τότε η παγκόσμια αγορά μπορεί να βιώσει μια απόλυτη δυσάρεστη έκπληξη.www.bankingnews.gr

 

 

* ,