«Mην κοιτάτε δείκτες, αλλά μετοχές…» | Mikrometoxos.gr

«Mην κοιτάτε δείκτες, αλλά μετοχές…»

22.01.2016 09:07
Εδώ και καιρό, πολλά στελέχη της αγοράς λένε…. «Mην κοιτάτε δείκτες, αλλά μετοχές»
Αξιολόγηση και «διεθνής παράγοντας» επηρεάζουν προς το παρόν το ελληνικό χρηματιστήριο, αλλά η αναζήτηση των μετοχών που μπορούν να κάνουν τη διαφορά είναι μία καθημερινή μάχη που δίνουν οι επενδυτές.
Άλλωστε εδώ και καιρό πολλά στελέχη της αγοράς λένε «μην κοιτάτε δείκτες αλλά μετοχές». Το ελληνικό χρηματιστήριο έχει στηρίξει τις ελπίδες του στην πορεία της χώρας μέσα στο τρίτο μνημόνιο και στο κατά πόσο η αριστερή κυβέρνηση μπορεί να φέρει τη χώρα ξανά σε αναπτυξιακή τροχιά. Αν οι στόχοι επιτευχθούν σίγουρα οι μετοχές θα δουν καλύτερες μέρες.
Σχετική εικόνα
Ωστόσο, μέσα στο πρόγραμμα υπάρχει και το κομμάτι εκείνο που ακούει στο όνομα «ιδιωτικοποιήσεις» και μέχρι σήμερα η κυβέρνηση έχει εκπλήξει θετικά, αλλά οι μετοχές δεν ακολουθούν, καθώς τα ανοικτά μέτωπα είναι ακόμα πολλά (βλ. ασφαλιστικό).
Σχετική εικόνα
Τα αεροδρόμια πουλήθηκαν, ο Αστέρας το ίδιο, η Finansbank της Εθνικής Τράπεζας επίσης, στον ΟΛΠ έγινε δεκτή η βελτιωμένη προσφορά της Cosco και η αγορά αναμένει τις επόμενες κινήσεις. Μέσα σε αυτές, ο ΑΔΜΗΕ, ο ΟΛΘ, το Ελληνικό, το 10% του ΟΤΕ και φυσικά υπάρχει και συνέχεια αφού το ταμπλό έχει αρκετές εισηγμένες στις οποίες το κράτος μπορεί να μειώσει συμμετοχή.
Σχετική εικόνα
Η χθεσινή συνεδρίαση έδειξε πως υπάρχει κρυμμένη αξία στις κρατικές εισηγμένες. Ο ΟΛΠ δίνεται προς 22 ευρώ ανά μετοχή, ήτοι με discount κοντά στο 70%. Και είναι λογικό πως για να πάρεις τη διοίκηση πληρώνεις ένα premium αλλά όχι τόσο. Άρα η αξία της επιχείρησης είναι μεγαλύτερη από αυτήν που δείχνει το ταμπλό. Άλλωστε, οίκοι αξιολόγησης έχουν αποτιμήσει τον Οργανισμό υψηλότερα από την τρέχουσα αποτίμηση.
Σχετική εικόνα
Κοντά στον ΟΛΠ, κινήθηκε και ο ΟΛΘ, ο οποίος είναι ελκυστικά αποτιμημένος και με μεγάλες προοπτικές αν κάποιος έχει κεφάλαια να επενδύσει. Σίγουρα δεν μπορεί να είναι το κράτος ο επενδυτής αφού δεν έχει κεφάλαια, άρα θα είναι κάποιος ιδιώτης όπως στην περίπτωση του ΟΛΠ, η Cosco που θα επενδύσει μακροπρόθεσμα 350 εκατ. ευρώ. Όμως οι μετοχές των δύο λιμανιών αν και άνοιξαν με ενθουσιασμό και μεγάλη άνοδο, στη συνέχεια υποχώρησαν απογοητεύοντας τους επενδυτές. Ο ΟΛΠ έκλεισε με απώλειες και ο ΟΛΘ με μικρή άνοδο.
Σχετική εικόνα
Στον ΟΤΕ το κράτος επιθυμεί να πουλήσει το 10% που κατέχει. Εδώ οι Γερμανοί έχουν ήδη τον έλεγχο αλλά η μετοχή έχει υποχωρήσει σημαντικά από την αρχή του έτους. Και σίγουρα ένα μικρό ποσοστό που πρόκειται να πουληθεί δεν μπορεί να αποτελέσει καταλύτη για άνοδο του τίτλου. Εδώ καταλύτης είναι τα θεμελιώδη.
Σχετική εικόνα
Σε μία άλλη εισηγμένη, την Lamda Development, η οποία βέβαια δεν είναι κρατική, αλλά η πορεία της στο ταμπλό έχει συνδεθεί με την αποκρατικοποίηση του Ελληνικού, στελέχη της αγοράς σημειώνουν πως όταν δοθεί το πράσινο φως για την αξιοποίηση του Ελληνικού, τότε η μετοχή θα δει σημαντικά υψηλότερα επίπεδα. Βέβαια εκφράζονται ανησυχίες λόγω της μεγάλης καθυστέρησης και της νέας διαπραγμάτευσης. Προς το παρόν η μετοχή συσσωρεύει και έχει αρκετά καλή συμπεριφορά.
Φαίνεται πως την «προσέχουν» τη μετοχή.
Σχετική εικόνα
Μεγάλες προοπτικές έχουν επίσης η ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΑΘ και θα μπορούσαν με τις κατάλληλες επενδύσεις και απαλλαγμένες από την γραφειοκρατία και την στασιμότητα που επικρατεί στο δημόσιο να δουν τους ισολογισμούς τους να μεγεθύνονται. Ήδη είναι ελκυστικές βάσει αποτίμησης. Με τον κατάλληλο επενδυτή θα μπορούσαν να δουν υψηλότερα επίπεδα.
Σχετική εικόνα
Στην ΔΕΗ, η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ δεν γίνεται με όρους που θα ήθελε η αγορά. Δηλαδή να πληρωθεί άμεσα η επιχείρηση και να δώσει την εταιρεία ή ένα μεγάλο μέρος της συγκεκριμένης συμμετοχής. Έτσι η αγορά εκτιμά πως «ρίχνεται» η ΔΕΗ και αφαιρείται ένα μεγάλο asset. Γι΄αυτό και βρίσκεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα.
Σχετική εικόνα
Στον ΟΠΑΠ, οι κρατικές καθυστερήσεις έχουν βλάψει τον οργανισμό όπως για παράδειγμα στα VTL’s.
Έχει όμως πάρει τον ιππόδρομο, που και αυτός έχει χάσει την παλιά λάμψη του. Έχει επίσης το στιγμιαίο, αλλά το μεγάλο θέμα είναι η επιπλέον φορολογία που αν τελικά εφαρμοστεί θα πλήξει τα κέρδη του Οργανισμού.
Σχετική εικόνα
Toυ Γιώργου Κατικά
*Τα όσα αναγράφονται στη στήλη είναι προιόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν αποτελούν προτροπή αγοράς, πώλησης ή διακράτησης μετοχών

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017