Οι τρεις χώρες της «Ανοσίας Αγέλης» στην Ευρώπη, η «αφασία» της Ελβετίας και η ελληνική περίπτωση

Κορωνοϊός: Οι τρεις χώρες της «Ανοσίας Αγέλης» στην Ευρώπη, η «αφασία» της Ελβετίας και η ελληνική περίπτωση

Πολύ καλά τα καταφέρνουν τόσο οι Βρετανοί, όσο και οι Σουηδοί και οι Ολλανδοί που ακολουθούν το σύστημα της «ανοσίας αγέλης» για την αντιμετώπιση του κορωναϊού παρά το σύστημα των απαγορεύσεων ή περιορισμών κυκλοφορίας και του lockdown της οικονομίας με το κλείσιμο κάθε οικονομικής δραστηριότητας: Στην μεν Βρετανία σε σύνολο 67 εκατ. πληθυσμού έχουν νοσήσει 2.692, εκ των οποίων μόλις 66 νέου κρούσματα και 137 νεκρούς με 33 από αυτούς να είναι θάνατοι που σημειώθηκαν σήμερα.

Από γρίπη στην Βρετανία πέθαναν πέρσι 900 άτομα περίπου και από διάφορες ιώσεις 4.500 άτομα.

Στην Ολλανδία τα κρούσματα είναι αναλογικά περισσότερα, αφού για 18 εκατ. πληθυσμό έχει 2.460 διακριβωμένα κρούσματα, εκ των οποίων τα 409 σήμερα, αλλά έχει λίγους νεκρούς με 76 συνολικά και σήμερα 18.

  • Υπάρχει και μια τέταρτη χώρα η Ελβετία, όπου η κεντρική κυβέρνηση, απλά δεν ασχολείται καθόλου με τον κορωνοϊό, εκτός από το ότι έσπευσε να κλείσει τα σύνορα με την «σούπερ» μολυσμένη βόρειο Ιταλία (προσοχή, η βόρειος Ιταλία είναι υπέρ-μολυσμένη και ο ιός εξαιρετικά «δυνατός». Ούτε η κεντρική χώρα, ούτε τα νότιά της, ούτε η Σικελία έχουν πληγεί από την επιδημία κατά έναν τρόπο που επιβεβαιώνει την θεωρία θερμοκρασίας/υγρασίας).

Η Ελβετία έχει 3939 κρούσματα, από τα οποία 824 νέα κρούσματα και 36 νεκρούς εκ των οποίων οι 3 σήμερα.

Οι παραπάνω χώρες έχουν πολλές χιλιάδες νεκρούς κάθε χρόνος από τη γρίπη και άλλες ιώσεις.

Γιατί οι τέσσερις από τις πιο προηγμένες χώρες της Ευρώπης, δύο της ΕΕ και δύο εκτός ΕΕ, απλά αδιαφορούν για τα περιοριστικά μέτρα και ειδικά για τα μέτρα «κατεβάσματος ρολών» της οικονομίας και άλλες χώρες, όπως η Ελλάδα, έχουν επιβάλει ουσιαστικά καθεστώς περιορισμού των πολιτικών ελευθεριών και «κατεβάσματος των ρολών» στην οικονομία;

Μέσα σε αυτές που αντιμετωπίζουν ψύχραιμα την όλη κατάσταση θα μπορούσαμε να τοποθετήσουμε και την Γερμανία.

Ούτε αυτή, όπως και όλες οι χώρες της ανατολικής Ευρώπης της ΕΕ έχουν επιβάλει μέτρα περιορισμού των ελευθεριών και έχουν ελάχιστες απώλειες.

  • Η Ελλάδα, γιατί φαίνεται να πετυχαίνει; Γιατί πήρε εγκαίρως μέτρα; Αστεία πράγματα!

Οταν στην Ιταλία θέριζε η επιδημία, ούτε καν έλεγχος γινόταν σε ελληνικά αεροδρόμια και λιμάνια και κατ’αυτό τον τρόπο, είχαμε την μόλυνση από τους επισκέπτες της εβδομάδας του Μιλάνου και κυρίως από το πούλμαν που ήρθε από την Αίγυπτο.

  • Ούτε μάσκες αγοράστηκαν, ούτε ιατροί ή νοσηλευτικό προσωπικό προσλήφθηκαν (και ούτε πρόκειται να προσληφθούν οι 2.000 που ζητούνται καθώς αυτό προϋποθέτει ότι υπάρχουν γιατροί, αλλά γιατροί στην Ελλάδα δεν υπάρχουν για να προσληφθούν με μπλοκάκι ή διετή σύμβαση που τους προτείνει η κυβέρνηση).
Γιατί απ’ότι δείχνουν τα μοντέλα επιδημία/καιρικών συνθηκών, βάσει των μέχρι στιγμής μελετών, η θερμοκρασία και η υγρασία που επικρατεί αυτή την εποχή στην Ελλάδα, δεν ευνοούν την διάδοση και την «ισχυροποίηση» του ιού.

Ειδικά ο ισχυρός βοριάς αυτής της εβδομάδας, φαίνεται ότι μπορεί να κράτησε σχετικά χαμηλά την θερμοκρασία -αλλά πάντως υψηλότερα από το όριο των 5°-11° C που ευνοεί την μετάδοση του ιού- αλλά εξαέρωσε την υγρασία. Εξ ου και τα ελάχιστα νέα κρούσματα.

Σε ότι αφορά τους θανάτους στην Ελλάδα και αυτοί  έχουν κρατηθεί εντυπωσιακά χαμηλά μέχρι στιγμής για ορισμένους πολύ συγκεκριμένους λόγους: Δεν έχει «κλατάρει» ακόμα το σύστημα υγείας και οι Έλληνες γιατροί (από τους κορυφαίους παγκοσμίως) δοκιμάζουν μία σειρά πειραματικών φαρμάκων που έχουν πολύ καλή ανταπόκριση στις «δύσκολα» κρούσματα.

Μπορεί «να γίνουμε Ιταλία», όπως φωνάζουν κάποιοι; Οχι, αν θεωρήσουμε, όπως όλα καταδεικνύουν, ότι ο ιός δεν είναι αρκετά «δυνατός» στις ελληνικές καιρικές συνθήκες. Οπως π.χ. είναι εξαιρετικά αδύναμος στην Ρωσία ή την Ουκρανία, χώρες χωρίς υγρασία.

Από εκεί και πέρα το πώς θα οδεύσει τελικά η κατάσταση θα φανεί μέχρι το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας: Το τέλος Μαρτίου, θα είναι για την Ελλάδα, ότι ήταν για την Ιταλία από άποψη χρόνου διάδοσης του ιού, η 15η Μαρτίου.

Αν παρέλθει το τέλος Μαρτίου χωρίς να πλησιάσουμε τον προαναφερθέντα αριθμό θυμάτων, σημαίνει ότι ο καλός Θεός μας, είναι εδώ! Από εκεί και πέρα θα δούμε μία χώρα στα τέλη Απριλίου, που θα κάνει τα capital controls του καλοκαιριού του 2015 να φαντάζουν σαν μια περίοδο «ανάπτυξης κι ευημερίας». Αλλά αυτό είναι μια άλλη υπόθεση…

ΠΗΓΗ: pronews.gr