Κίνηση ματ στις Τράπεζες, το κρυμμένο υπερόπλο της ΟΤΟΕΛ και η μεγάλη στρέβλωση ΤΕΝΕΡΓ με ΓΕΚΤΕΡΝΑ

Αποκλειστικό- Κίνηση ματ στις Τράπεζες, το κρυμμένο υπερόπλο της ΟΤΟΕΛ και η μεγάλη στρέβλωση ΤΕΝΕΡΓ με ΓΕΚΤΕΡΝΑ 

Φίλοι μικρομέτοχοι, σήμερα σας αποκαλύπτουμε τα σχέδια της κυβέρνησης και ειδικότερα του οικονομικού επιτελείου με θέμα τις τράπεζες. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παραδίδει μαθήματα crisis management. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο, έχει δουλέψει στην καλύτερη εταιρεία του κόσμου, την McKinsey.

Στο προσφυγικό και ειδικότερα στον Έβρο, κινήθηκε αστραπιαία με αποτέλεσμα να στοιχηθεί πίσω του έμπρακτα όλη η Ευρώπη. Ανέβασε κατακόρυφα τις μετοχές του στις Βρυξέλλες, και όχι μόνο. Την ίδια στιγμή του έτυχε και ο κορωνοϊός. Αλλά και εδώ κινείται με μεθοδικότητα, πειθαρχία και χωρίς να πανικοβάλλει τον κόσμο. Με τη βοήθεια της τύχης, εφόσον τα πράγματα κυλήσουν ομαλά στην Ελλάδα, οι ευρωπαίοι εταίροι μας είναι έτοιμοι να βάλουν μεγάλη πλάτη στο τραπεζικό σύστημα.

 • Αλλότρια ξένα συμφέροντα που χρησιμοποιούν ελληνικά ηλεκτρονικά μέσα σαν φερέφωνά τους τρομοκρατούν τους επενδυτές λέγοντάς τους ότι είναι δεδομένη η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών. Όμως φίλοι μικρομέτοχοι, δεν υπάρχει περίπτωση η κυβέρνηση εφόσον τα πράγματα με τον ιό κυλήσουν ομαλά να μείνει στην ιστορία σαν την κυβέρνηση που κρατικοποίησε τις τράπεζες. Αυτό είναι κάτι που θα έκανε μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με πρωθυπουργό τον κ. Τσίπρα.

Δεν υπάρχει περίπτωση λοιπόν όσο είναι στο χέρι του ο κ. Μητσοτάκης να του αμαυρωθεί η εικόνα ότι έμεινε στην ιστορία σαν τον πρωθυπουργό που κρατικοποίησε το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

 • Ο πρωθυπουργός είναι αντικρατιστής. Για να καταλάβετε φίλοι μικρομέτοχοι, οι ευρωπαίοι εταίροι μας βάζουν μεγάλη ασπίδα προστασίας στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.
 • Ενώ τα ελληνικά ομόλογα δεν έχουν επενδυτική βαθμίδα, η Christine Lagarde βάζει την Ελλάδα στο QE όπου βάσει εκτιμήσεων η ΕΚΤ θα μπορέσει να αγοράσει περί τα 12 δις ευρώ ελληνικά κρατικά ομόλογα.

Συγχρόνως ετοιμάζεται να βάλει πολύ μεγάλη πλάτη ο SSM. Ετοιμάζεται να μεταβάλλει μια σειρά δεδομένων που αφορούν τα NPEs. Θα χαλαρώσουν όλες οι παράμετροι και θα πάνε όλα ένα χρόνο πίσω. Αυτό θα είναι το απαραίτητο στοιχείο για να μη χρειαστούν αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου οι ελληνικές τράπεζες.

 • Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι εκτός από τον ευρωπαϊκό παράγοντα μεγάλη πλάτη βάζει και ο αμερικάνικος παράγοντας. Η JP Morgan με report της στις 23 Μαρτίου (βλέπε πίνακα παρακάτω) μας λέει ότι παρά τον καταποντισμό των ελληνικών τραπεζών δεν βλέπει αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου και δίνει τιμή στόχο για την ALPHA BANK τα 2.50€, την EUROBANK το 1.00€, την ΕΘΝΙΚΗ 3.80€ και την ΠΕΙΡΑΙΩΣ 4.20€.

Οι ελληνικές τράπεζες μετά τον καταποντισμό τους έφτασαν να παίζουν με ένα P/TBV2019=0.1 και με ένα εκτιμώμενο P/TBV2020=0.2. Είναι μακράν οι πιο υποτιμημένες από όλες τις τράπεζες που παρακολουθεί.

 • Για να καταλάβετε, οι τούρκικες τράπεζες διαπραγματεύονται κατά μέσο όρο 0.4 φορές την ενσώματη λογιστική τους αξία του 2020. Οι πολωνικές τράπεζες διαπραγματεύονται κατά μέσο όρο 0.6 φορές την ενσώματη λογιστική τους αξία του 2020. Τέλος οι τσέχικες διαπραγματεύονται 0.9 φορές την ενσώματη λογιστική αξία του 2020.

Φίλοι μικρομέτοχοι, με την προϋπόθεση ότι θα μπούμε στην κανονικότητα από 1η Ιουνίου, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα θα αντέξει και η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχοντας ξεπεράσει τον σκόπελο του κορωνοϊού θα οδηγήσει την Ελλάδα από το 2021 σε μεγάλους ρυθμούς ανάπτυξης. Έτσι, θα βοηθήσει τα μέγιστα το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.


Φίλοι μικρομέτοχοι, όπως ήδη γνωρίζετε, χθες μηδένισε τη θέση του στη ΓΕΚΤΕΡΝΑ το York Capital. Του πήραν το σκαλπ του αμερικάνου.

Ξέρεις τι είναι πριν ένα μήνα να παίζει η μετοχή στα 9.00€ και συ να την πουλάς σήμερα στα 4.80€?? Το αμερικανάκι αναγκαστικά πούλησε το 7.65% της ΓΕΚΤΕΡΝΑ που είχε στην κατοχή του. Απλώς πήρε το ρίσκο και περίμενε μέχρι το deadline που είχε που ήταν το τέλος Μαρτίου. Δυστυχώς όμως του ‘κατσε ο κορωνοϊός και έτσι πούλησε αναγκαστικά στα 4.80€.

Το πιο σημαντικό όμως φίλοι μικρομέτοχοι είναι ότι από τα δύο πακέτα που έγιναν, αυτό των 1.855.583 μετοχών το πήρε ο κ. Γ. Περιστέρης και το άλλο οι ολλανδοί. Έτσι τώρα οι ολλανδοί έχουν λίγο πάνω από το 32% και δεν χρειάζεται να κάνουν δημόσια πρόταση.

Όμως φίλοι μικρομέτοχοι, για τρίτη φορά υπάρχει μεγάλη στρέβλωση μεταξύ ΓΕΚΤΕΡΝΑ και ΤΕΝΕΡΓΑ. Όσοι έχετε δυνατή μνήμη, θα θυμάστε ότι στις 11/02/2016 που η ΓΕΚΤΕΡΝΑ έκανε χαμηλό 1.05€ και κλείσιμο 1.13€, λέγαμε και επισημαίναμε πόσο βαθιά υποτιμημένη ήταν η ΓΕΚΤΕΡΝΑ και ότι υπήρχε τεράστια στρέβλωση μεταξύ αυτής και της ΤΕΝΕΡΓΑ.

 • Σχεδόν δύο χρόνια μετά η ΓΕΚΤΕΡΝΑ είχε κλείσιμο στα 5.48€ και η ΤΕΝΕΡΓΑ στα 4.89€. Τότε ΒΡΟΝΤΟΦΩΝΑΞΑΜΕ ότι υπάρχει τεράστια στρέβλωση αλλά αυτή τη φορά υπέρ της ΤΕΝΕΡΓΑ. Ξανά δικαιωθήκαμε φίλοι μικρομέτοχοι. Η ΤΕΝΕΡΓΑ χθες έκλεισε στα 7.37€ και έχει δώσει επιστροφές και μερίσματα 0.67€ και η ΓΕΚΤΕΡΝΑ έκλεισε στα 5.14€.
 • Δηλαδή, κάποιος που μας είχε ακούσει είχε πουλήσει στα 5.48€ ΓΕΚΤΕΡΝΑ και είχε αγοράσει ΤΕΝΕΡΓΑ στα 4.89€ τώρα πουλάει ΤΕΝΕΡΓΑ στα 7.37€ έχοντας πάρει 0.67€ από επιστροφές κάνει το colpo grosso και αγοράζει την ΓΕΚΤΕΡΝΑ στα 5.14€. Πιο κάτω από κει που την είχε πουλήσει. Απίστευτο κι όμως αληθινό.

Δεν το συζητάμε φίλοι μικρομέτοχοι, υπάρχει τεράστια στρέβλωση σ’ αυτή τη φάση η οποία είναι θέμα χρόνου να κλείσει. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι ο κ. Περιστέρης έβαλε 8.9 εκ ευρώ στα 4.80€ της ΓΕΚΤΕΡΝΑ χθες ενώ τον Αύγουστο του 2019 είχε αγοράσει 476.097 μετοχές της ΤΕΝΕΡΓΑ με 7.08€ ξοδεύοντας 3.37 εκ ευρώ.

 • Εμείς θα ακολουθήσουμε πιστά αυτό που έκανε ο κ. Περιστέρης. Στα 4.80€ της ΓΕΚΤΕΡΝΑ έβαλε 2.64 φορές παραπάνω λεφτά από αυτά που έβαλε στα 7.10€ της ΤΕΝΕΡΓΑ.
 • Εμείς θεωρούμε ότι η ΤΕΝΕΡΓΑ δεν θα πέσει αλλά σιγά-σιγά θα ξεκινήσει να πάει να την βρει η ΓΕΚΤΕΡΝΑ παρόλο που το story της στο Ελληνικό έχει πάει πίσω και συγχρόνως έχει και την αρνητική χροιά του τουρισμού.
 • Όμως, όπως ξέρετε μας αρέσουν τα δύσκολα. Όσοι έχετε ΓΕΚΤΕΡΝΑ μη πουλάτε λέπι και όσοι μπορείτε αγοράστε. Όσοι έχετε ΤΕΝΕΡΓΑ πουλάτε και τα κάνετε ΓΕΚΤΕΡΝΑ και όσοι έχετε ρευστότητα αγοράζετε ΓΕΚΤΕΡΝΑ.

Τελειώνοντας, θα σας αποκαλύψουμε τι ειπώθηκε στο conference call της AUTOHELLAS από τον κ. Ευτύχιο Βασιλάκη.

Το κρυμμένο υπερόπλο της AUTOHELLAS είναι ότι ενώ κάθε χρόνο έχει περίπου 170 εκ ευρώ κεφαλαιουχικές δαπάνες (CAPEX) για αυτοκίνητα ο κ. Βασιλάκης είπε στους μετόχους και στους αναλυτές ότι έχει κάνει μόνο το 10% από τις εκτιμώμενες κεφαλαιουχικές δαπάνες που θα έκανε στο έτος και ότι ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ να κάνει καμία άλλη επένδυση σε αγορές αυτοκινήτων.

 • Δηλαδή δεν θα κάψει καθόλου λεφτά. Δεν χρειάζεται άλλωστε, έχει μακράν τον μεγαλύτερο και καλύτερο στόλο. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι κατάφερε και πήρε για πελάτη στο leasing την Interamerican.

Ακόμα αποκάλυψε ότι με τέλη Μαρτίου έχει 60 εκ ευρώ στο ταμείο αλλά έχει και πρόσβαση σε γραμμές για άλλα 100 εκ ευρώ. Χωρίς CAPEX φίλοι μικρομέτοχοι, δεν καταλαβαίνει τίποτα η AUTOHELLAS. Είναι κανονικό BUNKER. Είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει και το χειρότερο σενάριο για το 2020.

Μπορεί άλλες εταιρείες να κλατάρουν, αλλά η AUTOHELLAS θα είναι εκεί για να εκμεταλλευτεί τις ευκαιρίες. Στην κρίση κάποιοι γίνονται πιο δυνατοί και κάποιοι αφανίζονται. 

Φίλοι μικρομέτοχοι σας ευχόμαστε πρώτα απ’ όλα υγεία, τύχη και καλά κέρδη.

Από  τον Ειδικό Συνεργάτη του μικρομέτοχου


Σ.Σ μ/μ: Οι Συνεργάτες του μ/μ καταθέτουν τις προσωπικές απόψεις – εκτιμήσεις τους. Ο μ/μ δεν ασκεί καμμία λογοκρισία. Ούτε όμως σημαίνει “σώνει ντε και καλά” ότι συμφωνεί με τις δικές τους.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ:

Το παρόν δεν αποτελεί σύσταση επενδυτικής στρατηγικής αναφορικά με χρηματοπιστωτικά μέσα ή εκδότες χρηματοπιστωτικών μέσων και δεν περιέχει την οποιαδήποτε γνώμη σχετικά με την παρούσα ή μελλοντική αξία χρηματοπιστωτικών μέσων. Οι πληροφορίες και οι απόψεις στο συγκεκριμένο έγγραφο είναι για ενημέρωση του αναγνώστη και μόνο.

Στο παρόν έγγραφο υπάρχουν πληροφορίες και εκτιμήσεις οι οποίες ενδεχομένως να αναθεωρηθούν σημαντικά μετά την κυκλοφορία του συγκεκριμένου εγγράφου είτε λόγω αναθεώρησης των οικονομικών μεγεθών από τις αρμόδιες αρχές, είτε επειδή οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται με βάση νέες εξελίξεις και τάσεις στις οικονομίες και τις αγορές.

Στο παρόν έγγραφο ενδεχομένως να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία τα οποία μπορεί να μην είναι συμβατά με τον επενδυτικό ορίζοντα και το προφίλ συγκεκριμένων επενδυτών. Η επένδυση σε ορισμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία μπορεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους και κόστος ευκαιρίας.

Οι αναγνώστες του συγκεκριμένου εγγράφου είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι στο να επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα των παρεχομένων πληροφοριών καθώς επίσης και να ενημερώνονται για τυχόν αναθεωρήσεις οικονομικών μεγεθών και εκτιμήσεων που λαμβάνουν χώρα.