Kώστας Στούπας: Ο Τρύφωνας έκανε το θαύμα του; - Mikrometoxos.gr | Mikrometoxos.gr

Kώστας Στούπας: Ο Τρύφωνας έκανε το θαύμα του;

12.11.2015 00:25

Αναμφίβολα η είδηση που αποτέλεσε θετική έκπληξη χθες ήταν η υπέρβαση των στόχων που παρουσίασαν τα δημόσια έσοδα τον Οκτώβριο που πέρασε.

Ούτε οι αισιοδοξούντες από σκοπιμότητα ή από εσωτερική προδιάθεση δεν φαίνεται να περίμεναν αυτήν την έκπληξη. Οι πρώτες εκτιμήσεις αποδίδουν τη θετική έκπληξη του Οκτωβρίου στην καθυστερημένη έναρξη της πληρωμής του ΕΝΦΙΑ φέτος λόγω των εκλογών του Σεπτέμβρη. Επίσης τα νοικοκυριά που πληρώνουν μικρό ΕΝΦΙΑ έτρεξαν να εξοφλήσουν το σύνολο της οφειλής και ως εκ τούτου παρουσιάστηκε η υπέρβαση των στόχων.  Αυτό είναι φαίνεται που προκάλεσε ένα μικρό “μπουμ”…
Αναλυτικότερα, το μήνα που πέρασε εισπράχθηκαν 4,386 δισ. ευρώ έναντι μηνιαίου στόχου 4,196 δισ. ευρώ. Η νίκη του Υπουργείου των Οικονομικών αποκτά μεγαλύτερη σημασία αν συνυπολογιστεί η μείωση που παρουσιάζουν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές έναντι του περασμένου Σεπτεμβρίου όταν είχαν φτάσει στο 1,5 δισ. ευρώ, ενώ τον Οκτώβριο έπεσαν στα 600 εκατ. ευρώ.
Παρά την αύξηση των εσόδων και την υπέρβαση των στόχων αποτελεί ακόμη ερωτηματικό, αν πρόκειται για μονιμότερη τάση που οφείλεται και στη μείωση της φοροδιαφυγής λόγω της χρήσης πλαστικού χρήματος που επέβαλαν τα capital controls  ή πρόσκαιρο φαινόμενο.
Αντίθετα από τον Οκτώβρη που τα έσοδα υπερέβησαν το στόχο κατά 190 εκατ. περίπου  στο 9μηνο τα δημόσια έσοδα παρουσίαζαν εικόνα πλήρους εκτροχιασμού  καθώς εμφάνιζαν  υστέρηση ύψους 4,9 δισ. ευρώ για το σύνολο του 9μήνου και αστοχία ύψους 762 εκατ. ευρώ μόνο για το μήνα Σεπτέμβριο.
Το Υπουργείο των Οικονομικών δικαιούται να πανηγυρίζει για τον Οκτώβριο αλλά οι στόχοι μέχρι τέλος του έτους παραμένουν σε απόσταση που απαιτεί μεγαλύτερη προσπάθεια.
Οφείλει όμως να μην ξεχνά δημοσιεύματα σαν το παρακάτω που αφορά τα έσοδα του Οκτωβρίου του 2013.
“Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών, τον Οκτώβρη τα έσοδα προ επιστροφών φόρων ανήλθαν στα 4,8 δισ. ευρώ και ήταν αυξημένα κατά 750 εκατ. ευρώ ή 24% έναντι του μηνιαίου στόχου.
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας δήλωσε ότι “η υπέρβαση του στόχου παρατηρείται για 4ο συνεχόμενο μήνα, με αποτέλεσμα, σε επίπεδο 10μηνου, τα φορολογικά έσοδα να κινούνται πλέον υψηλότερα από τους στόχους.”
Ο στόχος των εσόδων για το σύνολο του 2015 σύμφωνα με το σχέδιο προϋπολογισμού του 2016 είναι λίγο πάνω από 49 δισ. ευρώ. Τα τελευταία στοιχεία είναι αυτά του 9μήνου όπου είχαν συγκεντρωθεί  34,3 δισ. (32 δισ. ευρώ περίπου σε επίπεδο τακτικού προϋπολογισμού) έναντι 37,27 πέρυσι. Αν προσθέσουμε και τις εκτιμήσεις του Οκτωβρίου μέχρι τα 49 δισ. ευρώ μας υπολείπονται πάνω από 11 δισ. ευρώ. Ήτοι, 5,5 δισ. έσοδα για το Νοέμβριο και άλλα τόσα για το Δεκέμβριο. Θα χρειαστεί προσπάθεια…
Αντιθέτως, με τα έσοδα, όπου το δύσκολο έργο της κάλυψης έστω και αναθεωρημένων στόχων του έτους παραμένει, οι  ειδήσεις  που αξιολογώ ο ίδιος σαν σημαντικότερες είναι οι παρακάτω. Τη μια μου τη μετέφερε  χθες φίλος της στήλης και δεν έχει γραφτεί ακόμη πουθενά.
Ξένη φαρμακευτική πριν λίγες μέρες κάλεσε και τους 27 εργαζόμενους στην Ελλάδα και τους ανακοίνωσε πως επειδή η χώρα παρουσιάζει υψηλό ρίσκο, θα μειώσει στο ελάχιστο την παρουσία της εδώ. Ως συνέπεια ζήτησε σχεδόν από όλους να περάσουν από το λογιστήριο να αποζημιωθούν προκειμένου να απολυθούν.
Κατά τις πληροφορίες αλλά και  τις εκτιμήσεις το παραπάνω περιστατικό δεν αποτελεί την εξαίρεση αλλά τον κανόνα της κατάστασης που επωάζεται αυτήν την περίοδο.
Η άλλη είδηση αφορά σε ρεπορτάζ που καταγράφει την κίνηση στην αγορά καυσίμων, ιδού: “Χαρακτηριστικά είναι τα στοιχεία του Συνδέσμου Εταιρειών Εμπορίας Πετρελαιοειδών που δείχνουν ότι στο δεκάμηνο (Ιανουάριος-Οκτώβριος), η κατανάλωση έκλεισε στο -6% για τις βενζίνες και στο -2% για το ντίζελ κίνησης συγκριτικά με το ίδιο διάστημα πέρυσι. Το περίεργο είναι ότι το τελευταίο διάστημα, ειδικά από το Σεπτέμβριο και μετά, καταγράφεται αυξημένη κίνηση αυτοκινήτων στους δρόμους της Αθήνας, ακόμα και εικόνες μποτιλιαρίσματος, που παραπέμπουν σε παλαιότερες εποχές.
Οφθαλμαπάτη ή πραγματικότητα; “Κοιτάζουμε όλοι την Κηφισίας και τη Μεσογείων όπου πράγματι η κίνηση δεν έχει επηρεασθεί. Ας ρίξουμε μια ματιά και στις εθνικές οδούς, εκεί οι διελεύσεις έχουν μειωθεί δραματικά”, λέει στο Energypress ο Γιάννης Αλιγιζάκης πρόεδρος του ΣΕΕΠΕ.
Στις εθνικές οδούς λοιπόν, οι μετακινήσεις και μαζί τους και η κατανάλωση καυσίμων, έχουν συρρικνωθεί, αφού οι παραγγελίες έχουν μειωθεί και μαζί τους και τα δρομολόγια των μεταφορικών.
Το πλήγμα στο χώρο αυτό είναι αισθητά μεγαλύτερο του οικιακού. Στον επαγγελματικό τομέα, η μείωση πωλήσεων σε ντίζελ κίνησης είναι άνω του 20% συγκριτικά με την ίδια εποχή πέρυσι, όπως λέει ο πρόεδρος του ΣΕΕΠΕ.Για όλο το ρεπορταζ: Βλέπε: Καθρέφτης της δυσπραγίας στην οικονομία η αγορά καυσίμων-Βουλιάζει παρά τη μείωση των τιμών
Η είδηση είναι πως η κατανάλωση κρατιέται πιθανόν λόγω της εξόδου των καταθέσεων από τις τράπεζες προς τα στρώματα απ’ όπου αναλαμβάνονται πιο εύκολα, αλλά η παραγωγική δραστηριότητα έχει δεχτεί μεγαλύτερο πλήγμα. Αυτό έχει σαν συνέπεια τα έσοδα πρόσκαιρα να στηρίζονται αλλά μεσοπρόθεσμα να έχουν παγιδευτεί.
Αν δεν αλλάξει τροχιά η πορεία της οικονομίας, κάτι που δεν φαίνεται προς το παρόν, το θετικό κλίμα των αυξημένων εσόδων του Οκτωβρίου γρήγορα θα αντιστραφεί.
Μακάρι το “θαύμα” του Αγίου Τρύφωνα να μην κρατήσει μόνο ένα μήνα και να επαναληφθεί και τους επόμενους μήνες, αλλά τα στοιχεία δεν εμπνέουν αισιοδοξία.
kostas.stoupas@capital.gr

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017