Kατοχύρωση κερδών, με ταυτόχρονη εξισορρόπηση πιέσεων

ΧΑ: Ανώδυνο profit taking εν αναμονή της αξιολόγησης

Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 

Capital.gr

Οριακά χαμηλότερα έκλεισε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, καταφέρνοντας να εξισορροπήσει τις πιέσεις που προκλήθηκαν από τις κινήσεις κατοχύρωσης των κερδών της Παρασκευής, ενώ η αγορά αναμένει τις εξελίξεις από την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών.

ΧΑ: Ανώδυνο profit taking εν αναμονή της αξιολόγησης

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,06% στις 574,37 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 570-576 μονάδων ή από το -0,80% έως το +0,28%. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 57,66 εκατ. ευρώ, ενώ ο όγκος ανήλθε στα 77,09 εκατ. τεμάχια.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης κατέγραψε απώλειες 0,12%, στις 159,26 μονάδες, ενώ στο +1,54% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 657,37 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,65% στις 44,69 μονάδες.

Η αγορά σήμερα επέστρεψε στην επί ενάμιση μήνα προσφιλή τακτική της συσσώρευσης, καθώς τις προσδοκίες που δημιούργησε την Παρασκευή η απόφαση της ΕΚΤ να αγοράζει τα ομόλογα του EFSF που κατέχουν οι ελληνικές τράπεζες, “ψαλίδισαν” οι εξελίξεις στην Ουάσιγκτον το Σαββατοκύριακο, όπου οι δανειστές έθεσαν στην ελληνική κυβέρνηση την ανάγκη να ληφθούν νέα μέτρα.

Υπενθυμίζεται ότι οι δανειστές της Ελλάδας συγκλίνουν στην πρόταση  ώστε να ζητήσουν από την ελληνική κυβέρνηση ένα πλάνο εκτάκτου ανάγκης το οποίο θα εμπεριέχει μέτρα που θα τίθενται σε εφαρμογή σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν θα πιάσει τους στόχους του προγράμματος. Υπό την πρόταση αυτή η Ελλάδα θα πρέπει να υπογράψει για τα λεγόμενα μέτρα “έκτακτης ανάγκης” ύψους περίπου 3 δισ. ευρώ επιπλέον των 5 δισ. ευρώ που ήδη τελούν υπό διαπραγμάτευση.

Το όριο του Eurogroup της 22ης Απριλίου, εκτός συγκλονιστικού θετικού απροόπτου, μοιάζει ήδη να έχει χαθεί. Έτσι, η αγορά πλέον προσπαθεί να διαγνώσει τις διεργασίες που ενδεχομένως να οδηγήσουν σε μια συμφωνία και ένα έκτακτο Eurogroup πριν από το Πάσχα, την 1η Μαΐου, αν και με τα νέα μέτρα που βρίσκονται πλέον στο τραπέζι κάθε εκτίμηση – πρόβλεψη είναι επισφαλής.

Η αίσθηση που έχει αγορά για τις εξελίξεις σε πολιτικό και δημοσιονομικό επίπεδο δείχνει να έχει πολλές ερμηνείες. Και αυτό διότι αν και η αξιολόγηση, βασικός και μείζον καταλύτης των χρηματιστηριακών εξελίξεων, δείχνει ότι σύντομα θα ολοκληρωθεί, οι συνέπειες της κυοφορούμενης συμφωνίας στην πραγματική οικονομία μπορεί να αποτελέσουν το μεγάλο “αγκάθι” των αισιόδοξων.

Με άλλα λόγια, ήδη έχει αρχίσει να συζητείται στην αγορά το κατά πόσο μπορεί να επηρεάσει την οικονομική δραστηριότητα το νέο πακέτο των μέτρων λιτότητας που θα εφαρμοστεί. Εάν επιβεβαιωθεί ότι το πακέτο των μέτρων είναι πέραν του δέοντος και των δυνατοτήτων της οικονομίας σκληρό, τότε η ελληνική οικονομία δύσκολα θα καταφέρει να επανέλθει σε αναπτυξιακή τροχιά το δεύτερο εξάμηνο του έτους, όπως αναμενόταν. Την εκτίμηση αυτή, άλλωστε, θα ενισχύσουν και πιθανές καθυστερήσεις στη συζήτηση για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, καθώς και μία εμπλοκή στην επαναφορά του waiver για τους ελληνικούς τίτλους.

Ποιο είναι, λοιπόν, το ερώτημα της αγοράς υπό αυτά τα δεδομένα; Εάν οι εισηγμένες έχουν ακόμη τις δυνάμεις να αντεπεξέλθουν σε “λίγα ακόμη τρίμηνα” υφεσιακών συνθηκών. Αυτός είναι και γρίφος που καλούνται να λύσουν οι traders, δηλαδή ποιές θα είναι εκείνες οι μετοχές που θα στηριχθούν από θεμελιώδη ανεπηρέαστα από τα ελληνικά τεκταινόμενα.

Έτσι σύμφωνα με τους αναλυτές, η επιχείρηση διάσπασης των 580 μονάδων, μάλλον θα αναβληθεί, έως ότου ξεκαθαρίσει το πιο πάνω πεδίο. Διότι η αγορά γνωρίζει πολύ καλά ότι αφού οι δυσκολίες για την εύρεση των μέτρων των 5 δισ. έχουν μπλοκάρει την αξιολόγηση εδώ και πολλούς μήνες, πόσο μάλλον όταν ο “λογαριασμός” ανέβει κατά 3 δισ. επιπλέον.

Στο ταμπλό τώρα, ο τραπεζικός κλάδος σήμερα διόρθωσε, με μόνο όμως την Alpha Bank και την Εθνική να καταγράφουν σημαντικές απώλειες, της τάξεως του 3,02% και 1,89% αντίστοιχα. Η Πειραιώς περιόρισε τις απώλειές της στο 0,43%, ενώ η Eurobank έκλεισε στο μόλις -0,13%. Με απώλειες που μόλις ξεπέρασαν το 1% έκλεισαν οι Grivalia, Motor Oil και Λάμδα, ενώ ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Ελληνικά Πετρέλαια, Folli Follie, ΕΧΑΕ, ΜΕΤΚΑ και Aegean.

Στον αντίποδα, ισχυρό αντίβαρο των πιέσεων ήταν σήμερα το +5,56% της Βιοχαλκο, ενώ άνω του 2% ήταν τα κέρδη σε ΓΕΚ Τέρνα, Τέρνα Ενεργειακή, ΟΛΠ και ΔΕΗ. Άνω του 1% ήταν τα κέρδη σε ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ, Jumbo, Τιτάν και ΟΠΑΠ, ενώ στο μόλις +0,33% έκλεισε η ΕΕΕ.

Στον Mid Cap η MIG συνεχίζει το εντυπωσιακό ανοδικό της ξέσπασμα, κλείνοντας σήμερα στο +10,49%, ενώ και η μετοχή του Υγεία εμφανίστηκε σήμερα να προσελκύει το ενδιαφέρον των επενδυτών, κλείνοντας στο +9,40%. Έντονα ανοδικά κινήθηκαν και οι Ελληνικά Καλώδια, Ευρωπαϊκή Πίστη, Χαλκορ και Ιντρακτ, ενώ αντίθετα, απώλειες 4,92% και 3,85% έκελισαν οι Autohellas και Ικτίνος.

* ,