Ιάπωνας «κροίσος» κέρδισε την επιμέλεια των 13 παιδιών του από διαφορετικές παρένθετες μητέρες

Πλούσιος Ιάπωνας κέρδισε σήμερα την επιμέλεια των 13 παιδιών του που γεννήθηκαν από διαφορετικές παρένθετες μητέρες στην Ταϊλάνδη, βάζοντας τέλος στο λεγόμενο σκάνδαλο «του εργοστασίου παιδιών» το οποίο είχε φέρει στο προσκήνιο τις γκρίζες ζώνες της αγοράς της ιατρικά υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.

Το δικαστήριο της Μπανγκόκ που είναι αρμόδιο για τους ανήλικους επικαλέστηκε «την ευτυχία των 13 παιδιών που γεννήθηκαν από παρένθετες μητέρες» για να δικαιολογήσει την απόφασή του να δώσει στον Μιτσουτόκι Σιγκέτα «την πλήρη επιμέλειά τους».

«Ο βιολογικός τους πατέρας δεν έχει προηγούμενα κακής συμπεριφοράς», επεσήμανε το δικαστήριο, χωρίς ωστόσο να αναφερθεί στην ψυχική υγεία του άνδρα που αποφάσισε να αποκτήσει 13 παιδιά από διαφορετικές παρένθετες μητέρες.
Πλέον ο Σιγκέτα, ένας πλούσιος Ιάπωνας κληρονόμος, θα μπορέσει να πάρει τα παιδιά μαζί του στην Ιαπωνία. Ήδη έχει κάνει όλες τις απαραίτητες προετοιμασίες προσλαμβάνοντας τροφούς για να ασχοληθούν με την ανατροφή τους, διευκρίνισε το δικαστήριο.

Ο πλούσιος κληρονόμος διατήρησε πολύ διακριτική στάση μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου το 2015 και δεν ήταν παρών σήμερα στο δικαστήριο.

Ο Ταϊλανδός δικηγόρος του διευκρίνισε ότι η μεταφορά των 13 παιδιών στην Ιαπωνία θα γίνει έπειτα από διαπραγμάτευση με την ταϊλανδική κυβέρνηση. «Θα δούμε πότε θα είναι έτοιμα τα παιδιά (…) πρέπει να αποφευχθούν οι απότομες αλλαγές», τόνισε.

Σε ό,τι αφορά το κίνητρο του πελάτη του να αποκτήσει τόσα παιδιά με αυτό τον ανορθόδοξο τρόπο, ο δικηγόρος εξήγησε απλώς στους δημοσιογράφους ότι επιθυμούσε μεγάλη οικογένεια. «Γεννήθηκε σε μεγάλη οικογένεια και ήθελε τα παιδιά του να μεγαλώσουν μαζί», είπε.

Όλα ξεκίνησαν το καλοκαίρι του 2014 μετά τον εντοπισμό πολλών παιδιών που ζούσαν με τις παρένθετες μητέρες τους σε ένα διαμέρισμα της Μπανγκόκ το οποίο είχε νοικιάσει ο Ιάπωνας.

Τα τεστ DNA επιβεβαίωσαν ότι όλα τα παιδιά είχαν πατέρα τον Ιάπωνα κληρονόμο, με την υπόθεση να γίνεται γνωστή ως «εργοστάσιο παιδιών».

Οι μητέρες προσέφυγαν εναντίον του κράτους προκειμένου να πάρουν πίσω τα παιδιά τους, τα οποία είχαν δοθεί στην κοινωνική υπηρεσία, ενώ ο Ιάπωνας πατέρας τους ξεκινούσε νομική διαδικασία για να πάρει την επιμέλειά τους.

Οι Ταϊλανδές μητέρες υπέγραψαν σήμερα συμφωνία με την οποία απεκδύονται όλα τα γονεϊκά τους δικαιώματα διευκρίνισε το δικαστήριο. Δεν έχει γίνει γνωστό αν έχουν λάβει αποζημίωση.

Η αγορά των παρένθετων μητέρων αναπτύχθηκε πριν χρόνια στην Ταϊλάνδη χάρη σε μια νομική ασάφεια. Όμως το σκάνδαλο αυτό προκάλεσε σοκ στην κοινή γνώμη και είχε ως αποτέλεσμα την υιοθέτηση το 2015 νομοθεσίας που απαγόρευε την πρακτική αυτή για τους αλλοδαπούς.

Σκάνδαλο είχε προκληθεί επίσης και με ένα ζευγάρι Αυστραλών που εγκατέλειψαν ένα από τα δύο δίδυμα μωρά που γεννήθηκε από Ταϊλανδή παρένθετη μητέρα επειδή έπασχε από σύνδρομο Down.

Έκτοτε η αγορά παρένθετων μητέρων για τους αλλοδαπούς μεταφέρθηκε σε άλλες χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας.

Στην Καμπότζη η επιχείρηση αυτή «κύησης για τρίτους» αναπτύχθηκε πολύ γρήγορα. Μάλιστα οι τιμές ήταν πολύ χαμηλές, κυρίως σε σχέση με τις ΗΠΑ, και απουσία νομοθετικού πλαισίου, οι κλινικές δέχονταν ετερόφυλα, ομόφυλα ζευγάρια, αλλά και εργένηδες.

Τελικά, οι αρχές της Καμπότζης απαγόρευσαν την πρακτική αυτή. Τον Αύγουστο του 2017 μια Αυστραλή νοσοκόμα καταδικάστηκε σε 18 μήνες φυλάκιση επειδή εργαζόταν σε κλινική που ειδικευόταν στις παρένθετες μητέρες.

Πρόσφατα το Λάος αναδείχθηκε στη νέα χώρα της περιοχής όπου ανθεί το εμπόριο αυτό.