HSBC: Σταδιακά επανέρχεται ο κίνδυνος πολιτικής αστάθειας στη χώρα.

Υπάρχει πολύ αργή πρόοδος στην ελληνική αξιολόγηση
.
Κανένας “δεν βιάζεται” να κλείσει η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, παρατηρεί η HSBC στην τελευταία ανάλυσή της, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι σταδιακά επανέρχεται ο κίνδυνος πολιτικής αστάθειας στη χώρα.
.
Στην τελευταία 10σέλιδη ανάλυσή της με τίτλο “Eurozone periphery – Nervousness returns” (Περιφέρια Ευρωζώνης – Η νευρικότητα επιστρέφει), που σας παρουσιάζει το www.bankingnews.gr, στο κεφάλαιο για την Ελλάδα η HSBC παρατηρεί ότι υπάρχει πολύ αργή πρόοδος στην ελληνική αξιολόγηση, με την οικονομία να διολισθαίνει και πάλι σε αρνητικό έδαφος.
.
Η πρώτη αναθεώρηση του προγράμματος έχει ξεκινήσει, και ο Επίτροπος της ΕΕ Pierre Moscovici δήλωσε πρόσφατα ότι οι τεχνικές συζητήσεις είναι «στο σωστό δρόμο» και ότι μια συμφωνία σε επίπεδο προσωπικού θα μπορούσε να επιτευχθεί πριν από το Πάσχα (χωρίς να διευκρινίζει αν πρόκειται για το Καθολικό, 27 Μαρτίου, ή το Ορθόδοξο 1 Μαΐου).
.
Ωστόσο, στην πραγματικότητα, όπως αναμενόταν, υπάρχουν καθυστερήσεις με την πρόοδο να είναι αργή. Το κύριο εμπόδιο είναι η αναμόρφωση του συνταξιοδοτικού και του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, συμπεριλαμβανομένων (i) της εγγυημένης εθνικής σύνταξης, (ii) της θέσπισης ενός ανώτατου ορίου για τις κύριες και πολλαπλές συντάξεις, (iii) των ποσοστών αναπλήρωσης, (iv) της αύξησης των εισφορών και (v) της μείωσης των εφάπαξ.
.
Ο διευθυντής του Τμήματος Ευρώπης του ΔΝΤ, Poul Thomsen υπογράμμισε πρόσφατα τη σημασία αυτού, δεδομένου ότι το συνταξιοδοτικό σύστημα είναι το πιο ακριβό στην Ευρώπη, καθώς χρειάζεται «ετήσιες μεταφορές ύψους 10% του ΑΕΠ, την ώρα που ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι περίπου 2,5%».

Η κυβέρνηση, ωστόσο, έχει ήδη πει ότι οι περαιτέρω περικοπές στις υφιστάμενες συντάξεις είναι μια κόκκινη γραμμή. Άλλα εκκρεμή στοιχεία για την αξιολόγηση είναι (i) η συμφωνία ενός πολυετούς δημοσιονομικού σχεδίου, για την επίτευξη του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ από το 2018, (ii) την πρόοδο του ταμείου ιδιωτικοποιήσεων, με στόχο την εξοικονόμηση 50 δισ. ευρώ και (iii) την οριστικοποίηση του πλαισίου για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

.
Χωρίς να αντιμετωπίζει μεγάλες λήξεις ομολόγων μέχρι τον Ιούλιο, η κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να βιάζεται για να ολοκληρώσει την αναθεώρηση σύντομα, ακόμη και αν η Γερμανίδα Καγκελάριος Angela Merkel προειδοποιεί ότι μια επανάληψη του αδιεξόδου του περασμένου έτους, δεν θα είναι δυνατό.

Η ολοκλήρωση της πρώτης αναθεώρησης του προγράμματος είναι επίσης απαραίτητη προκαταρκτική προϋπόθεση για την πιθανή παροχή περαιτέρω ελάφρυνσης του χρέους στην Ελλάδα, ενώ ερωτηματικό παραμένει και η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα.

Η οικονομία είναι διστακτική…

Η αναθεώρηση του προγράμματος λαμβάνει χώρα σε ένα όλο και πιο πολύπλοκο οικονομικό και πολιτικό περιβάλλον. Η οικονομία έχει επιστρέψει σε ύφεση, με το ΑΕΠ να συρρικνώνεται κατά -0,7% στο 4ο τρίμηνο του 2015. Το αδύναμο δεύτερο εξάμηνο του προηγούμενου έτους σημαίνει μια πολύ αρνητική βάση για την οικονομία το 2016.

.
Άλλοι δείκτες απεικονίζουν μια πιο θετική προοπτική (για παράδειγμα, η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε 5,2% το Δεκέμβριο), γεγονός που υποδηλώνει ότι το ΑΕΠ θα μπορούσε να αρχίσει να ανακάμπτει σε κάποιο σημείο το 2016.
.
Ωστόσο, οι καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα μπορούσε να αναβάλει την ανάκαμψη, καθυστερώντας τις αναγκαίες ενέσεις μετρητών στην οικονομία, και αφήνοντας τις ελληνικές τράπεζες στο στήριγμα του “ακριβού” μηχανισμού του (ELA).
.
Στο δημοσιονομικό μέτωπο, χάρη στους στενούς ελέγχους των δαπανών, η κυβέρνηση ήταν σε θέση να επιτύχει ένα μικρό πρωτογενές πλεόνασμα το προηγούμενο έτος (2,3 δισ. ευρώ), αλλά οι καθυστερούμενες οφειλές έχουν αυξηθεί και η αύξηση των εσόδων συνεχίζει να είναι αδύναμη, πράγμα που σημαίνει ότι περισσότερες περικοπές ενδέχεται να απαιτηθούν για την επίτευξη του στόχου του προγράμματος.

… Και η πολιτική περιπλέκεται

Μετά την πρόσφατη αποστασία δύο μελών του ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση συνασπισμού έχει μόνο μια λεπτή πλειονότητα τριών βουλευτών στη Βουλή, ενώ όλες οι εγχώριες δημοσκοπήσεις δείχνουν προβάδισμα του Κυριάκου Μητσοτάκη (Alco, Metron Analysis, Pulse, Kapa Research και MRB).

.
Η επιμονή της τρόικας για την πλήρη εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων θα μπορούσε να δοκιμάσει τη σταθερότητα της κυβέρνηση, ενώ και ο νέος ηγέτης της Νέας Δημοκρατίας (ΝΔ), έχει ήδη δηλώσει ότι δεν θα υποστηρίξει έναν μεγάλο κυβερνητικό συνασπισμό.
.
Στο μεταξύ, η μεταναστευτική κρίση επιτείνει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση, με ορισμένες χώρες πρόσφατα να προτείνουν την αναστολή της ισχύος της συνθήκης Σένγκεν για την Ελλάδα, λόγω της ανησυχίας σχετικά με τη διαχείριση των συνόρων της. Για την ώρα, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αποκλείει τις πρόωρες εκλογές, αλλά κατά την άποψη της HSBC, ο κίνδυνος πολιτικής αστάθειας είναι υψηλός.