H διάσπαση του 640 ήταν κομβικής σημασίας στην αγορά - Mikrometoxos.gr | Mikrometoxos.gr

H διάσπαση του 640 ήταν κομβικής σημασίας στην αγορά

07.12.2015 00:14

Greek Market WEEKLY Overview

 

H διάσπαση του 640 ήταν κομβικής σημασίας στην αγορά, με την κίνηση να πιάνει βιαστικά τον στόχο των 600. Μία κατοχύρωση ειδικά σε κλείσιμο μπορεί να μας δώσει συνέχιση προς το 565.

Το stop στον ΓΔ έχει κατέβει στις 653 μονάδες σε κλείσιμο, ενώ οι 640-650 μονάδες είναι και η αντίσταση μας. Μία κατοχύρωση και μόνο θα μπορούσε να μας δώσει κίνηση προς το 680.

Θυμίζουμε πως οι 700 μονάδες είναι κύρια μεσοπρόθεσμη μας αντίσταση και μόνο κατοχύρωση μπορεί να αλλάξει την τάση σε μεγάλη εικόνα

Ο τραπεζικός κλάδος ξεκινάει και πάλι από την αρχή με τις 14 του μήνα να είναι η ημερομηνία που μπαίνουν και οι τελευταίοι νέοι τίτλοι αυτοί της Εθνικής, που στην προηγούμενη εβδομάδα κάλυψε με το παραπάνω την ΑΜΚ της.

Οι αποτιμήσεις του κλάδου είναι σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα, έχοντας μάλιστα πάρει παραδοχές ιδιαίτερα άσχημες για το άμεσο μέλλον. Στις περισσότερες περιπτώσεις έχουν ήδη καταγράψει το μεγαλύτερο μέρος των επισφαλειών τους στα αποτελέσματα και έχουν ουσιαστικά αποτιμηθεί από το 0,32-0,40 P/BV.

Μετοχικά είναι στα χέρια των ξένων – ειδικά οι τίτλοι της ΕΥΡΩΒ και της ΑΛΦΑ – και πλέον το τι θα δούμε στο ταμπλό αφορά “λίγα χέρια”. Οι επόμενες μέρες θα ξεκαθαρίσουν από τους “αναγκαστικά μετόχους”, που είναι αυτοί που τα ομόλογα τους μετατράπηκαν σε μετοχές και ουσιαστικά είναι οι εν δυνάμει πωλητές ακόμα και κάτω από τις τιμές των ΑΜΚ.

Θυμίζουμε πως μέσα στον μήνα η στάθμιση του κλάδου θα γίνει πολύ μεγάλη και πλέον ο ΓΔ θα εξαρτάται από αυτές σε σημαντικό βαθμό κάτι που δεν ισχύει στην παρούσα. Φυσικά το πώς θα χειριστούν τα asset τους αλλά και τα κόκκινα δάνεια θα παίξει ρόλο. Κι αυτό γιατί  εν μέσω Capital Controls είναι ο μόνος τρόπος να συμμαζέψουν τα οικονομικά τους.

Το πολιτικό σκηνικό συνεχίζει να είναι το μεγάλο μας άγχος, αφού μπροστά του έχει να αντιμετωπίσει σημαντικά προβλήματα ενώ ο φόβος μη υλοποίησης τους στην αγορά παραμένει σημαντικός. Μπροστά μας έχουμε το πολύ σημαντικό ασφαλιστικό, αλλά και την αξιολόγηση με τους θεσμούς να μας επισκέπτονται και πάλι για αρκετό διάστημα.

Η αγορά θέλει να αισθάνεται σημαντική ασφάλεια για το μέλλον και της είναι αρκετό μία πολιτική απόφαση για να το προεξοφλήσει. Όσο αυτό δεν φαίνεται, η αγορά συνεχίζει να κινείται νωχελικά ή και πτωτικά κατά περιόδους χωρίς να καταφέρνει να αλλάξει επίπεδα (700) μέχρις ότου αλλάξουν τα δεδομένα.

Τεχνικά η αγορά βρίσκεται πολύ κοντά στα προηγούμενα χαμηλά της όπου έχει στηρίξεις, με τις 650 μονάδες βραχυπρόθεσμα να είναι αντίσταση της. Οι επιλογές μας γύρισαν οριακά αρνητικές χάνοντας 0,68% από αρχές έτους με τον ΓΔ να χάνει 26,46%.

Ο μήνας Δεκέμβρης είναι μήνας ωραιοποίησης των αποτιμήσεων εκ μέρους των Ελλήνων θεσμικών ενώ μετά την λήξη των συμβολαίων την Παρασκευή θα έχουμε μία καλύτερη εικόνα.

Ο φόβος μας δεν είναι οι τιμές και οι αποτιμήσεις των μετοχών -ειδικά σε εταιρίες που παρακολουθούμε- αλλά ο χρόνος που θα πάρει για να μπορέσει η αγορά να αποκτήσει εμπιστοσύνη και να πάρει ανοδική τάση μεσοπρόθεσμα.

Δυστυχώς το πολιτικό σκηνικό δεν βοηθάει, μιας και δεν έχει σκεπτικό υπέρ της αγοράς. Παρόλα αυτά οι επιταγές των θεσμών που έχει υπογράψει είναι προς την σωστή κατεύθυνση, κάτι που παραδέχεται και η ίδια σε μεγάλο βαθμό.

Η κυβέρνηση ξέρει, πως αν δεν τα καταφέρει η χώρα θα έχει σημαντικό πρόβλημα. Όμως ο τρόπος και ο χρόνος υλοποίησης έχει σημασία σε μία κατεστραμμένη οικονομία.

Η χώρα χρονικά έχει βγει εκτός ορίων και πρέπει να βιαστεί να ολοκληρώσει μεταρρυθμίσεις αλλά και να προχωρήσει σε ιδιωτικοποιήσεις που τόσο πολύ θα βοηθήσουν το “πιεσμένο ελατήριο” που λέγεται οικονομία και αγορά.

Ο τραπεζικός στην παρούσα δεν μπορεί να βοηθήσει εν μέσω CC από πλευράς δανεισμού, παρόλα αυτά η ιδιωτικοποίηση τους δείχνει πως αργά ή γρήγορα αυτές θα αποτελέσουν τον μοχλό της ανάπτυξης.

Σημασία έχει η χώρα να κερδίσει και πάλι την εμπιστοσύνη των αγορών, κάτι που θα συμβεί σιγά σιγά. Ειδικά αν περάσει τις αξιολογήσεις και μπει στο πρόγραμμα επαναγοράς των ομολόγων της ΕΚΤ. Τεχνικά οι 700 μονάδες είναι ουσιαστικά το trigger μας για αλλαγή της τάσης σε μεσοπρόθεσμα ανοδική.

Ηλίας Ζαχαράκης

FAST FINANCE SEC

*Τα όσα αναγράφονται στη στήλη είναι προιόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν αποτελούν προτροπή αγοράς, πώλησης ή διακράτησης μετοχών

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017