H ΖΩΗ ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΟΥ- “The Show Must Go On”

Η διαίσθηση ότι πλησιάζει μια στιγμή αιφνίδιου ολέθρου είναι διάχυτη

Πονάω για τους εργαζόμενους του Mega. Με ορισμένους έχουμε ιδρώσει δουλεύοντας μαζί. Ως διευθύνοντας σύμβουλος του Αnt1 σας λέω ότι στην απευκταία περίπτωση, ο Αnt1 θα ενδιαφερόταν για υπενοικίαση μέρους της ταινιοθήκης του Mega για να πάρουν χρήματα οι τράπεζες και να τα αποδεσμεύσουν. Το λέω χωρίς να παρεξηγηθώ ότι σπεύδω να μοιράσω ιμάτια. Αν οι τράπεζες μοιράσουν το περιουσιακό στοιχείο είτε με πώληση ή με υπενοικίαση που είναι πιο σωστό σας λέω ότι ο ΔΣ του Αnt1 θα είναι εκεί…

Mε αυτό τον τρόπο ο Στρατής Λιαρέλης περιέγραψε το ενδιαφέρον του για τα ιμάτια του απόλυτου αντιπάλου του, του μεγάλου καναλιού το οποίο εγκαταλείφθηκε στην τύχη του από τους μετόχους του και κυρίως από τον Φώτη Μπόμπολα.

Ο Λιαρέλης δεν μπορούσε να κρύψει την χαρά του παρά τα λόγια ανθρωπιάς για τους εργαζόμενους του Mega. Ολοι γνωρίζουμε όμως ότι στα ΜΜΕ ο κανόνας είναι ο θάνατός σου η ζωή μου.

Αυτό όμως που δεν διαισθάνεται ο Στρατής και πολύς κόσμος είναι η μυρωδιά πτώματος που αναδύει ήδη η Ελλάδα με αποτέλεσμα τα θηρία να πλησιάζουν απ΄όλα τα μέρη του ορίζοντα. Δεν είναι μόνο οι νέες απειλές του Ερντογάν, ο οποίος αφού διαπίστωσε ότι προκαλεί αναταραχή στην χώρα μας τις επαναλαμβάνει, είναι το γεγονός ότι η Ελλάδα μετατρέπεται σε επιχειρηματική έρημο-σε κρανίου τόπο. Ισως τελικά αυτό να είναι το σχέδιο-παρότι πολύ φοβάμαι ότι δεν υπάρχει σχέδιο από κανέναν. Ούτε φυσικά από τους δανειστές.

_________

http://kourdistoportocali.com/

Η τρομακτική νέα πραγματικότητα θέλει τουλάχιστο 1 εκατομμύριο νέους πρόσφυγες να ετοιμάζονται να διαβούν τα σύνορά μας και την Ελλάδα για μια ακόμη φορά να μετατρέπεται σε στρατόπεδο κολασμένων ψυχών. Η διαίσθηση ότι πλησιάζει μια στιγμή αιφνίδιου ολέθρου είναι διάχυτη. Το κούρεμα των καταθέσεων μοιάζει με χάδι μπροστά στα σενάρια που κυκλοφορούν. Μέσα σ΄αυτή την ατμόσφαιρα η οικογένεια Κυριακού έδωσε 75.000.000 εκατ. ευρώ για να αγοράσει άδεια.

Πρέπει να είναι πολύ αισιόδοξοι εκεί στον ΑΝΤ1 ή να έχουν κάποια εσωτερική πληροφόρηση για την έκρηξη ευτυχίας και επενδύσεων που θα επιτρέψει να εισρρεύσουν ακριβοπληρωμένες διαφημίσεις στο κανάλι. Το ίδιο συμβαίνει και με τον Βαγγέλη Μαρινάκη που έδωσε αντίστοιχο ποσό. Το γεγονός μάλιστα ότι η εταιρία του είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης του δίνει την δυνατότητα κάποιας καλύτερης πληροφόρησης για τις εξελίξεις από τον πολύ κόσμο. Τα λεφτά που προσέφεραν για τις τηλεοπτικές άδειες φανερώνουν ότι είναι αισιόδοξοι για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Αυτό από μόνο του μοιάζει ελπιδοφόρο καθώς αποκλείουν το γεγονός οι Τούρκοι να κάνουν κάνα ντου στη Θράκη ή σε κάποιο ελληνικό νησί, να γίνει κούρεμα καταθέσεων, ξαφνική χρεοκοπία με τα πλήθη να σπάζουν τα σούπερ μάρκετ. Κανένα από αυτά τα τρομακτικά σενάρια, ακόμη κι αυτό το σενάριο της επιστροφής σε ένα διάτρητο εθνικό νόμισμα δεν τους έκανε να έχουν δεύτερες σκέψεις. Αρα είναι πιθανό η οικονομία της Ελλάδας να απογειωθεί, το Χόλιγουντ να μεταφέρει εδώ μεγάλο μέρος των δραστηριοτήτων του, το Ελληνικό να γίνει Παράδεισος, το νησάκι Πάτροκλος να περάσει στα χέρια των Ισραηλινών-που το ήθελαν ανέκαθεν- και να γίνει εδώ υποθαλάσσιο Καζίνο για τα γυρίσματα ενός από τους προσεχείς 007.

Ολα αυτά τα αισιόδοξα έρχονται στο μυαλό την ώρα που το ξιπασμένο κράτος ξεπουλάει το διαμάντι του (Αστέρα Βουλιαγμένης) για 400.000.000 εκατ. ευρώ, όταν Mega, ΔΟΛ και ΠΗΓΑΣΟΣ χρωστάνε 622.000.000 εκατ. ευρώ.

«Δεν υπάρχει καμία καθυστέρηση στα δάνεια του Αnt1-δήλωσε στην επιτροπή ο Λιαρέλης.Τόκοι και κεφάλαια πληρώνονται κανονικά. Τα δάνεια του Αnt1 είναι απόλυτα καλυμμένα» επισήμανε κατά την επτάωρη συνεδρίαση και υπό τις επίμονες ερωτήσεις των μελών της επιτροπής ενώ υπογράμμισε ότι «τα δάνεια του Αnt1 είναι μηδενικού πιστωτικού κινδύνου σύμφωνα με τις εκθέσεις του SSM».

Ο ίδιος εξήγησε ότι η εταιρεία είχε θετική καθαρή θέση έως και το 2014 ενώ το 2015 οι μέτοχοί του προχώρησαν σε νέα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 25 εκατ. ευρώ με αποτέλεσμα το 2016 να επανέλθει σε θετικούς ρυθμούς.

«Τα τελευταία χρόνια οι μέτοχοι έχουν βάλει 140 εκατ. ευρώ» είπε χαρακτηριστικά.

Επιπροσθέτως, ο κ. Λιαρέλης επισήμανε ότι η ταινιοθήκη του Αnt1 έχει εκτιμηθεί από κορυφαίο διεθνή οίκο στα 440 εκατ. ευρώ και προς επίρρωση αυτού ανέφερε «το κόστος των εσωτερικών παραγωγών από το 1992 ανέρχεται σε 1,2 δις ευρώ. Από το 2009 τα διαφημιστικά έσοδα κατά τα μπρέικ (διαφημιστικά διαλείμματα) σε σειρές που παίζονται σε επανάληψη είναι 259 εκατ ευρώ. Πρόσφατα πωλήθηκαν 2 σειρές 10ετίες πάνω από 1 εκατ. ευρώ σε Μεξικό και Αργεντινή…».

Εκτός αυτών, ο κ. Λιαρέλης παρέθεσε τα ποσά που ανέρχονται σε εκατοντάδες εκατομμύρια για πληρωμές φόρων, τελών κλπ της εταιρείας από την ημέρα της ίδρυσής της.

«Δεν επαίρομαι αλλά έχω κουραστεί να με θεωρούν απατεώνα που δεν πληρώνει» υπογράμμισε σχετικά.

Αναφορικά με τον νόμο για τις τηλεοπτικές άδειες και την διαγωνιστική διαδικασία είπε τα εξής:

– «Η Αnt1 ΑΕ θεωρεί – και έχει εκφραστεί μέσα από προσφυγές στον ανώτατο δικαστή -ότι ο νόμος έχει ζητήματα και παθογένειες. Παρά ταύτα στο πλαίσιο του dura lex sed lex όφειλε να συμμορφωθεί με το νόμο. Ο νόμος είναι συγκεκριμένος με συγκεκριμένο αριθμό αδειών και διάρκεια. Με τα δεδομένα αυτά εκτιμήσαμε ως γκρουπ μίντια ότι έπρεπε να απαντήσουμε θετικά και να πάρουμε άδεια. Σύμφωνα με τους κανόνες και τις προδιαγραφές του νόμου και το μέγεθος του ομίλου μας θεωρούμε ότι το τίμημα μπορεί να εξυπηρετηθεί. Στην περίπτωση που αλλάξουν οι όροι του διαγωνισμού είναι αυτονόητο ότι θα πάρουμε τα λεφτά μας πίσω».

– δεν μπορώ να ξέρω τι χαρακτηριστικά θέλει να έχει ένας νέος τηλεοπτικός σταθμός και τι έμφαση θέλει να δώσει (ενημερωτικό – ψυχαγωγικό κα). Η διοίκηση των Αnt1 αξιολόγησε τα δεδομένα αυτής της στιγμής, την επένδυση 27 ετών, μια δυναμική που μπορεί να υπάρχει στην ελληνική οικονομία και έκανε την επιλογή της υπό το νομοθετικό πλαίσιο του διαγωνισμού. Αν τα δεδομένα ή το νομοθετικό πλαίσιο αλλάξουν σας είπα ότι είναι αυτονόητο ότι θα πάρουμε τα λεφτά μας πίσω και θα επιχειρήσουμε σε άλλο επιχειρηματικό περιβάλλον με άλλο επιχειρηματικό πλαίσιο

– Αν το ΣτΕ προσχωρήσει σε σκεπτικό και ακυρώσει το διαγωνισμό δεν ανακαλύπτουμε τροχό. Όπως εμείς διαφωνήσαμε με το νόμο αλλά μετείχαμε έτσι και η ακύρωση του διαγωνισμού επιβάλλει την επιστροφή των χρημάτων και νέο διαγωνισμό με νέο νομοθετικό πλαίσιο υπο την ευθύνη του ΕΣΡ.

– Ορισμένοι από τους όρους του διαγωνισμού είναι αυτονόητοι και σωστοί. Υπήρχε εγγύηση να υπάρχουν κεφάλαια 8 εκατ. ευρώ. Όμως όταν σε 3 μήνες πρέπει να υπάρχουν 400 άτομα προσωπικό και σε 6 μήνες να υπάρχει εκπομπή και παραγωγές θα έπρεπε να προβλεφθεί και εγγυητική επιστολή καλής εκτέλεσης.

-Ήταν θέματα που έπρεπε και μπορούσαν να διορθωθούν. Κατά την γνώμη μου δεν διορθώθηκαν επειδή δαιμονοποιήθηκε ο νόμος Παππά για να μην υπάρξουν τροπολογίες. Θα μπορούσε να γίνει καθαρά ηλεκτρονικά ο διαγωνισμός και θα αποφεύγαμε αρκετό χρόνο. Υπάρχουν εταιρείες που το έχουν κάνει. Δεν θα υπήρχαν φαινόμενα καταπάτησης ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Το γεγονός ότι επί τέσσερις ημέρες δεν πήραν τα σκουπίδια και δεν μπόρεσα να πλυθώ δεν θα το ξεπεράσω. Ο διαγωνισμός ήταν αδιάβλητος. Αυτό έχω διαπιστώσει. Τώρα τι γινόταν στον πρώτο όροφο δεν μπορώ να το ξέρω. Θα μπορούσε να γίνει με καλύτερους όρους ο διαγωνισμός για να σηματοδοτήσει την αρχή μιας καλύτερης περιόδου και όχι ενός καυγά.

Για το ενδεχόμενο να πέσει «μαύρο» σε όσα κανάλια δεν αδειοδοτήθηκαν σημείωσε:

-Η απάντηση αφορά την εταιρεία μου και εμένα προσωπικά και θεωρούμε ότι αυτό που αποκαλείται «μαύρο» πρέπει να μην γίνεται από δεκτό από κανένα. Από την άλλη πλευρά η εταιρεία μου και εγώ θεωρώ ότι πρέπει να υπάρξει λύση για το γεγονός ότι πριν από 20 ημέρες 4 εταιρείες – μεταξύ των οποίων και αυτή που εκπροσωπώ – κατέβαλαν 85 εκατ. ευρώ. Δεν γίνεται να λειτουργούν όλοι.  Άρα δεν μπορεί να υπάρχει σπιράλ θανάτου και κάποιοι να θέλουν να τετραγωνίζουν το κύκλο. Δεν είναι δική μας ευθύνη. Οτιδήποτε αλλάξει σαν όρος του παιχνιδιού ή αλλαγή του πλαισίου του διαγωνισμού ή ακύρωση του διαγωνισμού αυτονοήτως οι υπερθεματιστές πρέπει να πάρουν τα λεφτά πίσω.

Για το καθεστώς που επικρατούσε πριν το νόμο στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο είπε:

– Θα ήταν λάθος να πούμε ότι κάποιοι δεν πίεζαν να δοθούν άδειες. Θα ήταν επίσης λάθος να πούμε ότι κάποιες κυβερνήσεις δεν ήθελαν να αποκτούν επιρροή με την δαμόκλειο σπάθη των προσωρινών αδειών. Έπρεπε να υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο.

Για την Διαπλοκή

– Φαινόμενα υπήρξαν. Δεν ήταν όμως ο κανόνας. Κάποια στιγμή τσουβαλιάστηκαν όλοι μαζί. Δεν μπορώ να υποστηρίξω ότι τέτοια φαινόμενα δεν υπήρξαν. Αναφορικά με τον Αnt1 δεν υπάρχει.

– Σήμερα έχει υπάρξει δαιμονοποίηση των μίντια και έχει κοπεί ο δανεισμός. Δεν εξετάζεται αν είσαι καλός ή κακός ούτε αν έχεις μπιζνες πλαν. Η λογική είναι «είσαι μίντια δεν θα πάρεις. Είσαι μίντια περάστε έξω»

– Η Αnt1 ΑΕ έχει 480 υπαλλήλους και η θυγατρική της 206 εργαζομένους. Άρα 686 εργαζομένους και ως γκρουπ ξεπερνούμε τους 1.000. Ως μίντια έχουμε τους περισσότερους εργαζομένους. Οι μέτοχοι του Αnt1 δημόσιο χρήμα δεν πήραν ποτέ, ούτε ένα ευρώ. Επί της αρχής θα σας έλεγα ότι πρέπει να υπάρχει ασυμβίβαστο μεταξύ ΜΜΕ και εργοληπτών Δημοσίου. ¨Όμως, επί της ουσίας να σας πω μια εμπειρία. Να δούμε τον ελέφαντα στο δωμάτιο, δηλαδή αθέμιτη επιρροή προς προσπορισμό κερδών. Στο εξωτερικό πολυεθνικοί όμιλοι που δεν είχαν σχέση με δημόσιο χρήμα αλλά «πήγαιναν το γράμμα» πολύ περισσότερο.

The Show Must Go On