Guardian: Οι τρεις μέρες που έσωσαν το ευρώ - Mikrometoxos.gr | Mikrometoxos.gr

Guardian: Οι τρεις μέρες που έσωσαν το ευρώ

22.10.2015 12:17
ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΡΑΜΑΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΤΟΥ ΠΕΡΑΣΜΕΝΟΥ ΙΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΘΡΙΛΕΡ ΤΟΥ GREXIT

Guardian: Οι τρεις μέρες που έσωσαν το ευρώ

Στις δραματικές εξελίξεις του τριημέρου του περασμένου Ιουλίου, όταν η Ελλάδα βρισκόταν στο χείλος της εξόδου από το ευρώ και «υπήρχε μια τελευταία ευκαιρία να αποφευχθεί η καταστροφή» αναφέρεται με μακροσκελές άρθρο του, ο δημοσιογράφος της βρετανικής εφημερίδας Guardian, Ίαν Τρέινορ.

Guardian: Οι τρεις μέρες που έσωσαν το ευρώ

«Αργά το απόγευμα της Παρασκευής 10 Ιουλίου, κι ενώ οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ έφτιαχναν τις βαλίτσες τους για τις Βρυξέλλες, όπου θα αναζητούσαν για άλλη μια φορά λύση για την ελληνική κρίση χρέους, ένα σοκαριστικό e-mail΄από το Βερολίνο έφθασε στα «εισερχόμενα» ενός πολύ μικρού αριθμού αξιωματούχων»…
Γλαφυρά και αναλυτικά, γίνεται η πλήρης παρουσίαση του… χρονικού της γνωστής μετέπειτα πρότασης Σόιμπλε για «τάιμ-άουτ της Ελλάδας από την ευρωζώνη».

Όπως χαρακτηριστικά σχολιάζει ο δημοσιογράφος «Προκειμένου να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ και να εξασφαλίσει νέα βοήθεια, η Αθήνα έπρεπε να συμβιβαστεί με τις γερμανικές απαιτήσεις να αναμορφώσει το σύστημα κοινωνικής πρόνοιας, συντάξεων και φορολογίας και να παραχωρήσει την κυριαρχία της όσον αφορά μεγάλους τομείς της χάραξης πολιτικής».

Ο Σόιμπλε παρουσίασε στους ομολόγους του το σχέδιο σε μια σελίδα, σταλμένο σε μορφή non paper. Πέραν του τάιμ άουτ, η πρόταση του Σόιμπλε περιλάμβανε και το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων που θα είχε έδρα το Λουξεμβούργο. Στην πραγματικότητα ήθελε να επαναλάβει αυτό που έγινε στη Γερμανία μετά την Πτώση του Τείχους το 1989 και τα περιουσιακά στοιχεία της τότε Αν. Γερμανίας πέρασαν στα χέρια των Δυτικών εν μια νυκτί.

Πρώτος που αντέδρασε ήταν ο Ματέο Ρέντσι που θεώρησε ότι επρόκειτο για μια μη-απαραίτητη επίδειξη ισχύος της Γερμανίας που θα ταπείνωνε την Ελλάδα κι έπρεπε να ανακοπεί. «Άλλωστε αυτή η κίνηση τρόμαζε κι άλλους πολιτικούς στην Ευρώπη, που παρακολουθώντας την εκπαραθύρωση Τσίπρα θα μπορούσαν να σκεφτούν: Μήπως εγώ είμαι ο επόμενος;»…

Αμέσως, μετά τις κινήσεις του Σόιμπλε, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ συγκάλεσε έκτακτο συμβούλιο με τον Ντομπρόβσκις και τον Μοσκοβισί και ζήτησε ραντεβού με τον Ολάντ στο Παρίσι. Όλοι ήθελαν να κρατήσουν την Ελλάδα στο ευρώ, αλλά φοβούνταν μήπως η Μέρκελ ταχθεί στο πλευρό του Σόιμπλε. Αν συνέβαινε κάτι τέτοιο, δεν θα είχαν τη δύναμη να σταματήσουν τις εξελίξεις

Το χρονικό ξετυλίγεται σε όλες του τις διαστάσεις κι έχει… επαρκείς δόσεις από ΔΝΤ, τη στάση που τήρησε η Κριστίν Λαγκάρντ κι ύστερα φυσικά και εκείνη της Γερμανίδας καγκελαρίου, Άνγκελα Μέρκελ.

Το αποκορύφωμα ήταν η Σύνοδος Κορυφής, αμέσως μετά την αποκάλυψη του πλάνου Σόιμπλε, που έφερε όλο το βάρος της πιθανής εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. Σε αυτήν ο Τουσκ έπαιξε καθοριστικό ρόλο, καθώς ήταν ο άνθρωπος που κίνησε πολλά νήματα για να υπάρξει μια συμφωνία και να μην φύγει κανείς από την αίθουσα με την αίσθηση ότι είχε φθάσει το τέλος.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Βρετανός δημοσιογράφος, «η προσπάθεια Σόιμπλε να αποπέμψει την Ελλάδα από την ευρωζώνη δεν ευοδόθηκε αλλά είχε αναστηθεί το φάντασμα του γερμανικού εκφοβισμού. Σύμφωνα δε με τη Suddeutsche Zeitung, το αποτέλεσμα της Συνόδου Κορυφής του Μονάχου ήταν μια επίδειξη γερμανικής ισχύος σε βάρος της γερμανικής ηγεσίας».

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017