Φορτσάκης: Νομικά έωλος ο τρόπος που χειρίστηκε η κυβέρνηση την υπόθεση Novartis

Ο τρόπος με τον οποίο η κυβέρνηση χειρίστηκε το όλο θέμα είναι όχι μόνο μικροκομματικός αλλά και από την άποψη τη νομική έωλος” τόνισε ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομικών της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Επικρατείας Θεόδωρος Φορτσάκης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων “Πρακτορείο 104,9 FM” για την υπόθεση Novartis και όλα όσα έγιναν χθες στη Βουλή.

“Η γεύση που έχω σήμερα από όλη τη χθεσινή ημέρα είναι εξαιρετικά πικρή. Πικρή και διότι αυτά τα οποία συζητήσαμε ήταν εξαιρετικά δυσάρεστα αλλά και ο τρόπος με τον οποίο τα συζητήσαμε ήταν εξαιρετικά δυσάρεστος και προβληματικός. Έχουμε μπει σε μία φάση, όπου αν δεν προσέξουμε, η Δημοκρατία μας κινδυνεύει να δεχθεί χτυπήματα που θα είναι οδυνηρά για όλους μας” επισήμανε ο κ. Φορτσάκης.

Εκτίμησε ότι “η κυβέρνηση χειρίστηκε ένα πολύ σοβαρό θέμα με έναν τρόπο που δεν είναι αντάξιος της σοβαρότητας του θέματος” και σημείωσε πως “θα πρέπει (η κυβέρνηση) να αφήσει στο πλάι τα μικροκομματικά οφέλη και να προσανατολιστεί προς μία ουσιώδη διερεύνηση του σκανδάλου”.

“Σκάνδαλο”, είπε ο κ. Φορτσάκης, “βεβαίως υπάρχει με την έννοια ότι ξέρουμε ότι υπήρχε μεγάλη διανομή κερδών της Novartis σε γιατρούς οι οποίοι συνεργάζονταν, ενδεχομένως διοικητικούς υπεύθυνους και μπορεί να υπήρξε και σε πολιτικά πρόσωπα, αυτό δεν μπορώ να το γνωρίζω, αλλά αυτό που γνωρίζω είναι ότι είδαμε δέκα σημαντικά πολιτικά πρόσωπα να κατηγορούνται χωρίς να υπάρχει στην πραγματικότητα κάποιο στοιχείο τόσο σοβαρό ώστε να δικαιολογεί αυτόν τον ευτελισμό”.

Χαρακτήρισε εσφαλμένη τη διαδικασία που ακολουθήθηκε από τη Βουλή εξηγώντας πως “αφού δεν υπάρχουν στοιχεία” θα έπρεπε να γίνει μια επιτροπή εξεταστική και όχι προκαταρκτική και “η εξεταστική θα κατέληγε στο αν υπάρχουν αρκετά στοιχεία ή όχι και τότε θα μπαίναμε στη φάση της προκαταρκτικής”. Τώρα, όμως, όπως είπε, “η κυβέρνηση χωρίς να κατονομάσει ούτε τις πράξεις τις συγκεκριμένες ούτε τα αποδεικτικά στοιχεία τα οποία υπάρχουν ζήτησε από τη Βουλή να αποφανθεί αν θα πρέπει να συσταθεί μια προκαταρκτική επιτροπή”.

Αναφερόμενος στη στάση του κόμματός του στην όλη διαδικασία, εξήγησε πως “η Νέα Δημοκρατία είπε πως δεν μπορεί να συμμετάσχει σ’ αυτή τη διαδικασία γιατί δεν μπορούσε να πει για το καθένα από αυτά τα δέκα πρόσωπα αν φταίνε ή δεν φταίνε χωριστά αφού δεν υπήρχαν στοιχεία, ήταν όμως θετική να διερευνηθεί το σκάνδαλο αυτό και η ενδεχόμενη συμμετοχή των συγκεκριμένων προσώπων, χωρίς όμως τα πρόσωπα αυτά να αμαυρωθούν εξαρχής με μια ψήφο που τα στέλνει να ‘δικαστούν’ “.

Τόνισε δε πως “θα έπρεπε όλοι να έχουν ομονοήσει εξαρχής να υπάρξει μια έρευνα που θα κατέληγε στο να μας διαφωτίσει ποιος και πότε έλαβε παράνομο χρήμα, που μας στοίχισε μια πολύ σοβαρή οικονομική θυσία” και χαρακτήρισε “εξαιρετικά λυπηρό” το γεγονός ότι “μέχρι σήμερα η Βουλή δεν έλαβε πρωτοβουλία να αναθεωρηθεί το ειδικό καθεστώς που προβλέπει το Σύνταγμα για την ποινική ευθύνη των υπουργών και των πρώην υπουργών”.

Όπως εξήγησε ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομικών της ΝΔ, “πρέπει να έχουν οι υπουργοί μια ειδική προστασία αλλά μόνο για όσες παράνομες πράξεις σχετίζονται με την πολιτική διάσταση των δράσεών τους, αλλά όλα τα υπόλοιπα πρέπει να πηγαίνουν στην κοινή δικαιοσύνη”.

Κληθείς να σχολιάσει τα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για ηγετική εμφάνιση του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, χθες, στη Βουλή, ο κ. Φορτσάκης επισήμανε ότι “ο κ. Σαμαράς είναι μια ηγετική φυσιογνωμία” και η εμφάνισή του είναι “πάντα ηγετική”, ενώ σε ό,τι αφορά τις διαφορές που υπήρξαν στις ψήφους μεταξύ των δέκα φερόμενων ως εμπλεκόμενων στην υπόθεση, σχολίασε πως “αυτό δείχνει ότι στη Βουλή υπήρχαν και πρόσωπα τα οποία δίστασαν για εκείνους που εντελώς ξεκάρφωτα βρέθηκαν στο μάτι του κυκλώνα”.

Τόνισε, μάλιστα, πως ο ίδιος πίστευε ότι “ορισμένα από τα πρόσωπα δεν θα παραπέμπονταν καθόλου γιατί για ορισμένα από αυτά είναι εντελώς φανερό ότι δεν υπάρχει η ελάχιστη σχέση μ’ αυτά τα οποία τους προσάπτονται”, φέρνοντας ως “χτυπητό παράδειγμα” τον κ. Πικραμμένο “γνωστό για το άμεμπτο ήθος του και για την εξαιρετική παρουσία του για δεκαετίες στη Δικαιοσύνη”, τον κ. Σαλμά “που έκανε μια μεγάλη προσπάθεια επί της δικής του υπουργίας να αναδείξει κι όχι να κουκουλώσει το σκάνδαλο”, τον κ. Βενιζέλο κ.ά.