Eurogroup 22 Απριλίου: Μικρό καλάθι κρατεί η Ελλάδα – Ντάισελμπλουμ: Μην περιμένετε συμφωνία - Mikrometoxos.gr | Mikrometoxos.gr

Eurogroup 22 Απριλίου: Μικρό καλάθι κρατεί η Ελλάδα – Ντάισελμπλουμ: Μην περιμένετε συμφωνία

22.04.2016 11:49

Μικρό καλάθι, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, κρατεί η Ελλάδα στο σημερινό Eurogroup στο Άμστερνταμ, το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη από τις 10 το πρωί.  

Δεν αναμένουμε συμφωνία στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup, δήλωσε προσερχόμενος ο επικεφαλής του συμβουλίου, Γερούν Ντάισελμπλουμ. «Θα αναζητήσουμε μέτρα για το χρέος εάν η Ελλάδα παραμείνει πιστή στο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας.

Η συμφωνία με την Ελλάδα είναι δυνατή και απαραίτητη, δήλωσε ο επίτροπος Οικονομίας της ΕΕ, Πιερ Μοσκοβισί, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup. O Μοσκοβισί υποστήριξε πως έχει πραγματοποιηθεί μεγάλη πρόοδος από την Αθήνα και ότι οι δύο πλευρές βρίσκονται πολύ κοντά σε συμφωνία.

Λαγκάρντ: Θα εξετάσουμε τα στοιχεία της Εurostat

Την πρόοδο στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα αναγνώρισε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, τονίζοντας ωστόσο ότι χρειάζεται περισσότερη.

«Είμαι πολύ ικανοποιημένη από τα νέα στοιχεία για την Ελλάδα, εάν αυτά είναι ακριβή. Θα τα εξετάσουμε ενδελεχώς» τόνισε προσερχόμενη στο Eurogroup,  αναφερόμενη στα στοιχεία της Eurostat για το πρωτογενές πλεόνασμα 0,7% που κατέγραψε η Ελλάδα το 2015.

«Η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει σε επαρκείς μεταρρυθμίσεις. Και στο τέλος της ημέρας πρέπει το χρέος της να είναι βιώσιμο» σημείωσε η Κριστίν Λαγκάρντ.

«Είμαι πολύ ικανοποιημένη από τα νέα στοιχεία για την Ελλάδα, εάν αυτά είναι ακριβή. Θα τα εξετάσουμε ενδελεχώς» τόνισε προσερχόμενη στο Eurogroup,  αναφερόμενη στα στοιχεία της Eurostat για το πρωτογενές πλεόνασμα 0,7% που κατέγραψε η Ελλάδα το 2015.

«Η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει σε επαρκείς μεταρρυθμίσεις. Και στο τέλος της ημέρας πρέπει το χρέος της να είναι βιώσιμο» σημείωσε η Κριστίν Λαγκάρντ.

Σόιμπλε: Τα ελληνικά στοιχεία για το έλλειμμα ελέγχθηκαν από τους θεσμούς της ΕΕ

Η κατάτασταση στην Ελλάδα δεν είναι τόσο απαισιόδοξη, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφανγκ Σόιμπλε,  προσερχόμενος στο Eurogroup. 

«Η τρόικα έχει σημειώσει πρόοδο στην Ελλάδα» υποστήριξε ο Σόιμπλε, ο οποίος αναφερόμενος στα στοιχεία που παρουσίασε η Ελλάδα για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2015, είπε πως «τα ελληνικά στοιχεία για το έλλειμμα ελέγχθηκαν από τους θεσμούς της ΕΕ».

Όπως σημείωνε νωρίτερα το bankwars, μπορεί να βγήκε λευκός καπνός  από τις διαπραγματεύσεις στην Αθήνα σχετικά με  συμφωνία για το ασφαλιστικό, σημαντική σύγκλιση για τα κόκκινα δάνεια με το “αγκάθι”  του αφορολόγητου, μπορεί  ο επικεφαλής του Eurogroup Γ.Ντάισελμπλουμ  να δήλωσε ότι θεωρεί πως  οι προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις της Ελλάδος είναι προς την σωστή κατεύθυνση, αλλά το πιθανότερο είναι να χρειαστεί πρόσθετος χρόνος ώστε να κλείσει η αξιολόγηση.

Αυτό θα γίνει είτε σε  έκτακτο Eurogroup τη Μ.Πέμπτη ή η διαδικασία να οριστικοποιηθεί στο επόμενο Eurogroup στις 17 Μαΐου.

Το θέμα που καθυστερεί την τελική συμφωνία, είναι η επιμονή πλευρών των δανειστών να ψηφιστούν ή έστω να περιγραφούν πρόσθετα μέτρα – κάβα ύψους 2,6-3 δισ. ευρώ, ως εγγύηση της Ελλάδας στην περίπτωση που δεν επιτύχει τα προβλεπόμενα πρωτογενή πλεονάσματα.

Η ελληνική πλευρά επισημαίνει ότι αυτό είναι αδύνατο να γίνει και για πολιτικούς λόγους (σ.σ. τι άλλο θα κληθούν να ψηφίσουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που μέχρι πρότινος αρνούνταν το ίδιο το μνημόνιο…) αλλά και για οικονομικούς, δεδομένης πλέον της πλήρους διάψευσης των προβλέψεων του ΔΝΤ για τα ελληνικά δημοσιονομικά.

Τα στοιχεία της Eurostat  κατέδειξαν – με βάση τα στοιχεία προγράμματος – πλεόνασμα 0,70% έναντι προβλέψεων του ΔΝΤ για έλλειμμα, γεγονός που  ο έλληνας πρωθυπουργός επισήμανε στον χθεσινό νέο γύρο  επαφών με πολιτικούς παράγοντες όπως ο Π.Μοσχοβισί και ο Φ.Ολάντ ζητώντας πολιτική διευθέτηση στην αξιολόγηση αλλά και σαφή δέσμευση για το χρέος στο σημερινό Eurogroup.

Βέβαια, το θέμα του χρέους, είναι μια άλλη…πονεμένη ιστορία, που φαίνεται πως πέρα από όσα θα ειπωθούν, θα πάει αρκετά πίσω χρονικά, δεδομένων των ενστάσεων του Β.Σόιμπλε.

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017