Dijsselbloem-EUROGROUP: Συμφωνία με 4 μήνες παράταση - Οι ελληνικές αρχές θα παρουσιάσουν ένα πρώτο κατάλογο των μεταρρυθμίσεων έως τη Δευτέρα - Mikrometoxos.gr | Mikrometoxos.gr

Dijsselbloem-EUROGROUP: Συμφωνία με 4 μήνες παράταση – Οι ελληνικές αρχές θα παρουσιάσουν ένα πρώτο κατάλογο των μεταρρυθμίσεων έως τη Δευτέρα

20.02.2015 22:00

 

Επικυρώσεις της παράτασης του προγράμματος από τα εθνικά κοινοβούλια από την επόμενη εβδομάδα.

Οι ελληνικές αρχές θα παρουσιάσουν ένα πρώτο κατάλογο των μεταρρυθμίσεων έως τη Δευτέρα.
Την Δευτέρα θα μας δώσουν το πρόγραμμα οι ελληνικές αρχές, οι θεσμοί θα δουν αν θα είναι αρκετό ως σημείο εκκίνησης.

Οι ελληνικές αρχές επαναβεβαίωσαν την δέσμευση τους να τιμήσουν τις υποχρεώσεις.
Οι ελληνικές αρχές δεσμεύονται για τις μεταρρυθμίσεις και για αποχή από μονομερείς ενέργειες.
Αν ολοκληρωθούν επιτυχώς οι συνομιλίες θα επιτραπεί η εκταμίευση της τελευταίας δόσης.
Η επιτυχής ολοκλήρωση του προγράμματος πρέπει να στηρίζεται σε δεσμεύσεις της ελληνικής πλευράς.
Αποφασίσαμε 4μηνη και όχι 6μηνη παράταση.
Υπάρχει ευελιξία για το πρόγραμμα και θα κάνουμε την βέλτιστη χρήση
Υπάρχει ελπίδα για επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος
Η δουλειά που κάναμε έχει αρχίσει να αποδίδει
Η εμπιστοσύνη φεύγει πιο γρήγορα από ό,τι έρχεται
Ήταν ένα βήμα στην οικοδόμηση της εμπιστοσύνης
Είχαμε μια πολύ έντονη συνεδρίαση, διότι επρόκειτο για οικοδόμηση εμπιστοσύνης

Επιτεύχθηκε η συμφωνία επί ενός κειμένου που ανοίγει το δρόμο για λύση, αναφέρουν οι πληροφορίες. Αναφέρεται σε διάστημα τεσσάρων μηνών και αφήνει κάποια ζητήματα να επιλυθούν αργότερα. Λίγο πριν, ο πρωθυπουργός ζήτησε από τον Τουσκ Σύνοδο Κορυφής αν δεν υπάρξει λύση.

Νωρίτερα

Ντάισελμπλουμ: Είναι πολύ δύσκολο, προσπαθούμε

Υπάρχει λόγος για κάποια αισιοδοξία, δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup μετά τις επαφές που είχε με τους «κύριους παίκτες», όπως είπε το απόγευμα. Παράλληλα εξέφρασε την ελπίδα ότι θα μπορέσει να πει περισσότερα για το αποτέλεσμα σε «μια, δυο ώρες». Χαρακτήρισε ωστόσο το θέμα της Ελλάδας ιδιαίτερα πολύπλοκο και πολύ δύσκολο.

Ο επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί υπογράμμισε ότι έχει υπάρξει σημαντική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις με την Αθήνα. Πλέον, πρέπει να προχωρήσουμε από τη σημαντική πρόοδο στην συμφωνία, σημείωσε. Όλα τα στοιχεία είναι στο τραπέζι, είναι απαραίτητη, επιτεύξιμη και επιθυμητή μια συμφωνία και πρέπει να εργαστούμε για αυτό, υπογράμμισε.

Οι διαβουλεύσεις ήταν συνεχείς πριν το Eurogroup με επαφές μεταξύ Λαγκάρντ, Ντάισελμπλουμ και Μοσκοβισί οι οποίοι είχαν συνομιλίες με Σόιμπλε και Βαρουφάκη. Αυτός είναι και ο λόγος που καθυστέρησε η έναρξη της συνεδρίασης.

Αισιόδοξος εμφανίστηκε ο Γιάνης Βαρουφάκης: προσερχόμενος στο Eurogroup. “Έχουμε κάνει πολύ δρόμο, ελπίζω ότι θα υπάρξει λευκός καπνός”, τόνισε ο υπουργός.

 

 

Μετά από 4,5 ώρες συνεχών διαβουλεύσεων φαίνεται να υπάρχει συμφωνία, δηλώνουν κυβέρνητικές πηγές από τις Βρυξέλλες.

Παράλληλα, υπογραμμίζουν ότι η συμφωνία αφορά σε παράταση τεσσάρων μηνών και όχι έξι μηνών χωρίς να περιλαμβάνει μέτρα λιτότητας.

Πηγές από τις Βρυξέλλες  δηλώνουν ότι “τώρα ξεκίνησε η συνεδρίαση και δεν υπάρχουν σαφείς ενδείξεις για την κατεύθυνση που πρόκειται να πάρει η συζήτηση”, αναφέροντας όμως ότι φαίνεται να υπάρχει πρόθεση για συμφωνία.

Σύμφωνα με τους Financial Times, οι διαπραγματεύσεις που προηγήθηκαν μεταξύ των «βασικών παικτών» έχουν δημιουργήσει μία κοινή ανακοίνωση για την επέκταση της ελληνικής διάσωσης, σύμφωνα με έναν αξιωματούχο της ευρωζώνης.

Το κείμενο πρέπει τώρα να παρουσιαστεί και στους υπόλοιπους, πλην της Ελλάδος, 18 υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης για έγκριση. «Θα είναι γρήγορη» δήλωσε ο αξιωματούχος.

Υπάρχει κάποιο περιθώριο αισιοδοξίας, αλλά θα είναι πολύ δύσκολη η επίτευξη λύσης, είχε δηλώσει λίγο νωρίτερα ο πρόεδρος του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem κι ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη ένα μπαράζ επαφών το οποίο και είχε σαν αποτέλεσμα η συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης να ξεκινήσει με καθυστέρηση τριών ωρών. Μιλάω στους βασικούς “παίκτες” προσπαθώντας να βρεθεί μια λύση, δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Dijsselbloem, ενώ έκανε λόγο για δύσκολες διαπραγματεύσεις ενόψει. “Ελπίζω να σας ανακοινώσουμε ένα αποτέλεσμα σε λίγες ώρες, κατέληξε”.

Οι επαφές εναλλάσσονταν μεταξύ της επικεφαλής του ΔΝΤ, Christine Lagarde, του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, W. Schaeuble, του επικεφαλής του Eurogroup, J. Dijsselbloem, του Επιτρόπου Pierre Moscovici, καθώς και του Έλληνα υπουργού Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη πριν τη συνεδρίαση του Eurogroup.

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017