Είναι προς το συμφέρον όλων να προχωρήσει γρήγορα η αξιολόγηση - Mikrometoxos.gr | Mikrometoxos.gr

Είναι προς το συμφέρον όλων να προχωρήσει γρήγορα η αξιολόγηση

07.11.2016 23:20

«ΤΟΝ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟ ΤΑ ΒΡΑΧΥΠΡΟΘΕΣΜΑ ΜΕΤΡΑ ΤΟ ΧΡΕΟΣ»

Την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος το συντομότερο δυνατό σύνεστησε σήμερα το Eurogroup προκειμένου να ληφθούν συνολικές αποφάσεις για την Ελλάδα στην επόμενη συνεδρίασή του στις 5 Δεκεμβρίου.

  • ΕΘΝΟΣ On Line
  • ενημερώθηκε 22:43

«Μας ενημέρωσαν οι εκπρόσωποι των θεσμών για την εποικοδομητική συνεργασία με τις ελληνικές αρχές, την πρόοδο που έχει σημειωθεί, προκειμένου να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση το συντομότερο», ανέφερε ο πρόεδρος του Eurogroup , Γερούν Ντάισελμπλουμ.

 

Ο ίδιος παρέπεμψε στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, όταν ο Eυρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης (ESM) θα έχει περισσότερα στοιχεία για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ρύθμισης του ελληνικού χρέους και θα έχουν αξιολογηθεί οι μεταρρυθμίσεις του δεύτερου προγράμματος, οι οποίες είναι σημαντικές και μεταξύ άλλων αφορούν την αγορά εργασίας, το ασφαλιστικό και τα δημοσιονομικά μέτρα το 2017 και το 2018.

 

Εξάλλου, ο επίτροπος Οικονομίας Πιέρ Μοσκοβισί ανέφερε ότι οι εκπρόσωποι των θεσμών θα επιστρέψουν στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα , προκειμένου να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης, η οποία περιλαμβάνει μεταρρυθμίσεις όπως το άνοιγμα της αγοράς προϊόντων και ο εκσυγχρονισμός της δημόσιας διοίκησης.

 

Τόνισε, επίσης, ότι θα μεταβεί και ο ίδιος στην Αθήνα περί τα τέλη Νοεμβρίου και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι Ελλάδα και δανειστές μπορούν να βρουν σε εύλογο χρονικό διάστημα μια «καλή συμφωνία» για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.

Ρέγκλινγκ: Θα παρουσιάσουμε τις προτάσεις το Δεκέμβριο

Τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος που προετοιμάζει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM), θα παρουσιαστούν στο Eurogroup του Δεκεμβρίου, ανέφερε ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, μετά το πέρας της σημερινής συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις Βρυξέλλες.

O ίδιος πρόσθεσε πως «υπάρχει πρόοδος» στην προετοιμασία αυτών των μέτρων, ωστόσο δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί. Σημείωσε επίσης πως εφόσον εφαρμοστούν αυτά τα μέτρα θα έχουν «εμφανές θετικό αποτέλεσμα στο ελληνικό χρέος».

 

«Θα παρουσιάσουμε την πρόταση το Δεκέμβριο, είναι νωρίς να μιλήσουμε γι’ αυτό τώρα».

Αναφέρθηκε στις επιλογές και τους γρίφους του σχεδίου, όπως για παράδειγμα την επιμήκυνση των λήξεων που μπορεί να αυξάνει βραχυπρόθεσμα το κόστος, αλλά μακροπρόθεσμα το μειώνει.

Κύκλοι ΥΠΟΙΚ: Σε καλό κλίμα το Εurogroup 

Σε καλό κλίμα για την Ελλάδα πραγματοποιήθηκε το σημερινό Eurogroup, με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών να δηλώνουν το βράδυ της Δευτέρας ότι επαναβεβαιώθηκε το συμφωνημένο χρονοδιάγραμμα αναφορικά με την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και την εξεύρεση λύσης στο θέμα του χρέους.

Παράγοντες του ΥΠΟΙΚ προσέθεσαν, παράλληλα, ότι «φυσικά και διατυπώθηκαν ορισμένες διαφορετικές προσεγγίσεις κατά τη συνεδρίαση».

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017