Eγκλωβισμένοι στο μικρόκοσμό μας, χαμένοι ανάμεσα σε δημοσκοπήσεις... - Mikrometoxos.gr | Mikrometoxos.gr

Eγκλωβισμένοι στο μικρόκοσμό μας, χαμένοι ανάμεσα σε δημοσκοπήσεις…

30.11.2014 08:06

Στην Ελλάδα, εγκλωβισμένοι στο μικρόκοσμό μας, χαμένοι ανάμεσα σε δημοσκοπήσεις, στις  τηλεοπτικές συζητήσεις και στην παραφιλολογία για την ανεύρεση των 180 βουλευτών για την ψήφιση Προέδρου, ξεχάσαμε ότι χρωστάμε σε όσους μας έχουν δανείσει, ξεχάσαμε τις δεσμεύσεις που έχουμε υπογράψει. Καλώς ή κακώς, ο πραγματικός κόσμος δεν έχει να κάνει με ιδεοληψίες και ιδεολογήματα, αλλά είναι βασισμένος σε δεδομένα, παραδοχές και ένα πλαίσιο, ένα συμφωνημένο πλαίσιο το οποίο έχει συμφωνηθεί να εφαρμόσουμε.

 

Η Ελλάδα μπορεί να ήταν το πρώτο… αίμα των αγορών, μπορεί το σύστημα να έμαθε «πάνω της», μπορεί να έγιναν τεράστια λάθη κατά την – άρoν άρoν – σύναψη των μνημονίων τα έτη 2010 και 2011, όμως η σκληρή αλήθεια είναι ότι εμείς ζητήσαμε τη βοήθεια από τους ξένους εταίρους. Εμείς προστρέξαμε σε διεθνή βοήθεια, εμείς ζητήσαμε τους μηχανισμούς στήριξης καθώς εμείς πτωχεύσαμε.
Οι λόγοι που πτωχεύσαμε αλλά και οι λόγοι που καταστρέψαμε ολόκληρη την παραγωγική μας βάση υπό την κηδεμονία και την «ευλογία» των πολιτικών της ΕΟΚ και των επιδοτήσεων, ασφαλώς και δεν έγκεινται μόνο σε δικά μας σφάλματα, αλλά αυτό δεν είναι του παρόντος.
Η τρέχουσα… ιστορία και η ξεκάθαρη αλήθεια είναι ότι οι διεθνείς εταίροι έχουν αλλάξει καταφανώς στάση έναντι της Ελλάδος τους τελευταίους μήνες, καθώς βλέπουν μια συνεχιζόμενη κοροϊδία και μια σκανδαλιστική επιχειρησιακή ανεπάρκεια…
Οι ξένοι «κάλυψαν» δανειακά τη χώρα τα τελευταία χρόνια με χαμηλό επιτόκιο, όμως οι κυβερνήσεις μας δεν πήραν το μήνυμα… Συνέχισαν να επενδύουν στο… λαϊκισμό και στην τηλεοπτική δημοκρατία! Εύλογα οι διεθνείς εταίροι αλλάζουν στάση ξεκάθαρα πλέον!
Δεν είναι τυχαίο ότι πλέον κορυφαίοι αξιωματούχοι που παίζουν κομβικό ρόλο στην Ευρώπη όπως η κα Μέρκελ και ο Β. Σόιμπλε έχουν σταματήσει τις πολλές και συχνές θετικές αναφορές για το πόσο μεγάλη προσαρμογή έχει κάνει η χώρα μας την τελευταία διετία.
Οι δανειστές διακρίνουν σκανδαλώδη – απαράδεκτη για τη συγκυρία – επιχειρησιακή ανεπάρκεια και απουσία συνείδησης της σοβαρότητας της κατάστασης! Αυτός είναι ο λόγος που η τρόικα κρατάει αυτή τη σθεναρή στάση έναντι της χώρας, έχοντας φυσικά την απόλυτη κάλυψη των… εντολοδόχων ευρωπαίων ηγετών αλλά και του ΔΝΤ.

Παράλληλα, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αυτά λαμβάνουν χώρα λίγους μήνες μετά τις… αβανταδόρικες δηλώσει της κας Μέρκελ ότι «η Ελλάδα πέτυχε τη μεγαλύτερη δημοσιονομική προσαρμογή στον κόσμο και ότι, αν εφαρμοζόταν το ίδιο πρόγραμμα στη χώρα της, θα ξεσπούσε επανάσταση»!
Επίσης δεν πρέπει να υποτιμηθούν οι δηλώσεις Σόιμπλε προ ημερών «περί ανάγκης τήρησης των δεσμεύσεων από την Ελλάδα». Ίσως ήταν η 30ή ή 50η φορά που διεθνής θεσμικός παράγοντας είπε κάτι τέτοιο – δηλαδή το αυτονόητο – για την Ελλάδα τα τελευταία χρόνια.
Είναι κάτι παραπάνω από σαφές πλέον, ότι οι ξένοι έχουν διαφοροποιήσει την προσέγγισή τους, περιμένοντας από την Ελλάδα (ασχέτως ποιος θα την κυβερνά) να τηρήσει τις δεσμεύσεις της και να κάνει τις προσαρμογές που έχει υπογράψει.
Δεν είναι ότι άλλαξαν για κάποιο… μεταφυσικό λόγο την προσέγγισή τους στο ελληνικό πρόβλημα, ούτε αίφνης θέλουν να διαλυθεί η Ευρωζώνη, αλλά έχοντας ήδη την εμπειρία των τελευταίων ετών αλλά και το «καμένο» τελευταίο εξάμηνο, κάνουν δεύτερες και τρίτες σκέψεις.
Έχουν αποφασίσει να κινηθούν θεσμικά και συντεταγμένα, ζητώντας ξεκάθαρα και χωρίς αποκλείσεις την 100% εφαρμογή των δεσμεύσεων, ανεξαρτήτως ποιος θα κυβερνά τη χώρα, ανεξαρτήτως αν θα γίνουν πρόωρες ή όχι εκλογές. Αυτά, είναι αποκλειστικά θέματα εσωτερικής καύσης και κατανάλωσης…
Βεβαίως, κανείς δεν αμφιβάλει ότι η τακτική των ξένων έχει διττό στόχο, που έγκειται στο να δοθεί «γραμμή» τόσο στην τωρινή κυβέρνηση όσο και στην (ενδεχόμενη) νέα του ΣΥΡΙΖΑ ότι τα δεδομένα είναι… αυτά, οι αλήθειες είναι… αυτές, οι δρόμοι είναι συγκεκριμένοι και περνούν μέσα από τα συμφωνηθέντα. Οτιδήποτε άλλο έξω από αυτά, θα θεωρηθεί μονομερή ματαίωση των συμφωνηθέντων, με ότι αυτό συνεπάγεται…

Α.Σ.

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017