DEUTSCHE BANK και …ANTE TΩΡΑ ΝΑ ΤΟΥΣ …ΠΙΣΤΕΨΕΙΣ

H AΠOΨΗ: Υπέρ της λήψης των προληπτικών μέτρων που προτείνει το ΔΝΤ, τάσσονται οι αναλυτές της Alpha Bank στο εβδομαδιαίο οικονομικό δελτίο της τράπεζας, καθώς όπως τονίζουν θα ενισχυθεί η αξιοπιστία της χώρας στις διεθνείς αγορές. 

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ: Την δική του οπτική για τα τελευταία δρώμενα στη διαπραγμάτευση έδωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας ο οποίος θεωρεί ότι απομένουν κάποιες λεπτομέρειες για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Όπως σημείωσε, το κόλημμα προέρχεται από το ΔΝΤ και τα προληπτικά μέτρα που ζητά καθώς αίσθηση του είναι πως οι υπόλοιποι Θεσμοί έχουν συμφωνήσει. «Η δική μου αίσθηση, από την πληροφόρηση που έχω, είναι ότι είμαστε αρκετά κοντά και ότι είναι θέμα λίγων ημερών πλέον» τόνισε.

Παράλληλα σημείωσε πως τα επιπλέον μέτρα ζητούνται μόνο από το ΔΝΤ. «Αυτά τα μέτρα υπάρχουν μόνο και μόνο επειδή τα ζητά το ΔΝΤ. Καταλαβαίνω ότι δεν τα ζητούν ούτε η ΕΚΤ, ούτε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ούτε ο ESM. Είναι ένα θέμα που το θέτει το ΔΝΤ. Είναι μία λεπτομέρεια να καθοριστεί ακόμη» ανέφερε χαρακτηριστικά.

DEUTSCHE BANK και… ANTE TΩΡΑ ΝΑ ΤΟΥΣ… ΠΙΣΤΕΨΕΙΣ: η πτώση στα έσοδα από το trading οδήγησε σε μείωση κατά 58% των κερδών α’ τριμήνου της Deutsche Bank, τα οποία ωστόσο διαμορφώθηκαν σημαντικά υψηλότερα από τις προβλέψεις των αναλυτών.

Η Γερμανική Τράπεζα ανακοίνωσε καθαρά κέρδη 214 εκατ. ευρώ στο τρίμηνο που έληξε τον Μάρτιο, έναντι κερδών 544 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν ζημίες από 244 εκατ. ως και 1,44 δισ. ευρώ.

ΤΟ ΠΑΖΛ: Ολο και πιο περίπλοκο γίνεται το παζλ της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές και η προοπτική επίτευξης συμφωνίας απομακρύνεται. Οι ελπίδες εναποτίθενται τώρα στην επόμενη έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup, ενώ στην «εξίσωση» προστίθεται και ο αμερικανικός παράγων…

Καθώς η Ουάσιγκτον παρεμβαίνει υπέρ των απόψεων του ΔΝΤ, επαναφέροντας στη συζήτηση το ζήτημα του χρέους και της βιωσιμότητας του. 

Στην προσπάθεια απόκρουσης των απαιτήσεων του ΔΝΤ για νομοθέτηση προληπτικών μέτρων, η ελληνική πλευρά φαίνεται ότι έχει εξασφαλίσει την υποστήριξη των Βρυξελλών και των ευρωπαϊκών Θεσμών.

Ο ΖΑΒΟΛΙΑΡΗΣ ΣΟΙΜΠΛΕ: Όμως αυτή δεν είναι αρκούντως αποτελεσματική όσο ο Σόιμπλε συνεχίζει να παίζει σε δύο ταμπλό, σιγοντάροντας εμμέσως  τις απαιτήσεις του ΔΝΤ, ενώ ταυτόχρονα προσπαθεί να κρατήσει εκτός ατζέντας την ελάφρυνση χρέους.

Σε «αναμμένα κάρβουνα»: Η κυβέρνηση φυσικά, που βλέπει το σίριαλ να μακραίνει και ότι η αξιολόγηση δεν μπορεί να ολοκληρωθεί σε οποιαδήποτε περίπτωση πριν από τα μέσα Μαίου – ενδέχεται μάλιστα  να καθυστερήσει περισσότερο.

ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ: Κυβερνητικοί παράγοντες εκτιμούν ότι υπάρχουν πλέον διαφορές απόψεων και αποκλίνουσες επιδιώξεις μεταξύ των Ευρωπαίων ως προς τον χειρισμό του ελληνικού ζητήματος:

ΚΑΙ ενώ ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ έχει πάρει σαφή θέση ότι δεν χρειάζονται τώρα πρόσθετα προληπτικά μέτρα και πιέζει για ταχεία ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης με συνολική συμφωνία…

Η ΚΟΛΟΚΥΘΙΑ: Την…παίζουν Σόιμπλε και Ντάισελμπλουμ που επιλέγουν την τακτική των «καθυστερήσεων», ώστε να πιεσθεί περισσότερο η ελληνική πλευρά και να αναγκασθεί να γίνει ενδοτικότερη.

Σ’ αυτή την τακτική αποδίδεται η ουσιαστική απόρριψη του αιτήματος για έκτακτη  Σύνοδο Κορυφής, όπως και το γεγονός ότι ο Γ. Ντάισελμπλουμ δεν έσπευσε να  ορίσει ημερομηνία σύγκλησης του Eurogroup…

ΜΙΑ κίνηση που θα αποκλιμάκωνε την ένταση, θα διέλυε τις εντυπώσεις περί υποβόσκουσας ρήξης και θα καθησύχαζε τις αγορές.