Creta Farms: Που θα αξιοποιηθούν τα 15 εκατ. ευρώ της ΕΤΕπ - Mikrometoxos.gr | Mikrometoxos.gr

Creta Farms: Που θα αξιοποιηθούν τα 15 εκατ. ευρώ της ΕΤΕπ

11.05.2016 11:47

Από την Ξανθή Γούναρη

 

Σε περίπου 10 ημέρες η Creta Farms των αδελφών Δομαζάκη θα εκταμιεύσει την πρώτη δόση του δανείου των 15 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) στο πλαίσιο του προγράμματος βοήθειας του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων, γνωστού ως «πακέτου Junker».

 

Η συμφωνία για το δάνειο πενταετούς διάρκειας μεταξύ της κρητικής αλλαντοβιομηχανίας και της ΕΤΕπ, η οποία υπογράφτηκε χθες παρουσία θεσμικών φορέων και εκπροσώπων των ΜΜΕ, είναι η πρώτη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων στην Ελλάδα. Παρ’ ότι το ύψος του επιτοκίου δεν αποκαλύφθηκε, όπως ειπώθηκε, οι όροι της χρηματοδότησης έχουν προσαρμοστεί κατάλληλα, ώστε να ανταποκρίνονται αποτελεσματικά στα αναπτυξιακά σχέδια της εταιρείας.

 

Η επένδυση που θα χρηματοδοτηθεί, θα βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα της εταιρείας, τόσο εγχώρια όσο και στις εξαγωγικές αγορές, συμβάλλοντας στη δημιουργία πάνω από 100 νέων θέσεων εργασίας στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Κωνσταντίνο Δομαζάκη, αντιπρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου της Creta Farms, η εταιρεία μετεξελίσσεται από μια βιομηχανία αλλαντικών σε μια βιομηχανία τροφίμων, μία κίνηση που θα βασιστεί σε τέσσερις άξονες: αλλαντικά, snack, ready meals και γαλακτοκομικά.

 

Ο ίδιος ανέφερε πως η Creta Farms ελέγχει μερίδιο 30% στην αγορά των αλλαντικών, κατέχει 17 παγκόσμιες πατέντες, παράγει τυροκομικά προϊόντα με μόλις 1,5% ζωικά λιπαρά, έχει εμπλουτίσει την γκάμα των προϊόντων της με ένα νέο πρωτεϊνικό snack με 85 θερμίδες (fresh meat protein snack), καθώς και με έτοιμα γεύματα (πίτσες, σάντουιτς και πίτες) στοχεύοντας να αποσπάσει μερίδιο από την παγκόσμια αγορά των snacks, η οποία ετησίως τζιράρει περί τα 30 δις. δολάρια. Ήδη κυκλοφόρησε και σε χιλιάδες μικρά σημεία η σειρά «Mini Εν Ελλάδι» (αλλαντικό, τυρί, κριτσίνι).

 

Σε ότι αφορά την ενίσχυση της εξωστρέφειας της εταιρείας ο Κωνσταντίνος Φρουζής, γενικός διευθυντής της εταιρείας, ανέφερε μεταξύ των άλλων πως τη διετία 2016-2017 η Creta Farms στοχεύει στην ενίσχυση των εξαγωγών της και παράλληλα στην ανάπτυξη του μοντέλου της συνεργασίας που εγκαινιάστηκε στην αγορά της Αυστραλίας, δηλαδή συνεργασία με τοπικούς συνεργάτες (licence), οι οποίοι θα παράγουν υπό την επίβλεψη της Creta Farms τα προϊόντα της και η εταιρεία θα πληρώνεται με royalties.

 

Στους 18 μήνες που η εταιρεία αναπτύσσεται με αυτό τον τρόπο στην αυστραλιανή αγορά έχει πραγματοποιήσει πωλήσεις 50 εκατ. δολαρίων Αυστραλίας, ενώ για εφέτος υπολογίζεται ότι θα μπουν στο ταμείο 40 εκατ. δολάρια Αυστραλίας. Μάλιστα, μέσα στο 2016, αναμένεται να μετατραπεί σε licence η συνεργασία με τον τοπικό συνεργάτη της εταιρείας στην Ισπανία. Πέρυσι οι συνολικές πωλήσεις της εταιρείας ανήλθαν στα 105 εκατ. ευρώ και το ebitda ήταν υψηλότερο από 11 εκατ. ευρώ.

 

Οι προβλέψεις για το 2016 κάνουν λόγο για πωλήσεις ύψους 115 εκατ. ευρώ και για ebitda μεγαλύτερο από 13 εκατ. ευρώ. 42 έργα υποψήφια για ένταξη στο πακέτο Juncker Με αφορμή την υπογραφή της συγκεκριμένης συμφωνίας, ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, ανέφερε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ότι εγκαινιάζεται και επίσημα το Juncker plan «από το οποίο φιλοδοξούμε ότι θα υπάρξουν τεράστια οφέλη, σε αυτή την προσπάθεια η ΕΤΕπ αποτελεί στρατηγικό εταίρο».

 

Όπως σημείωσε ο υπουργός «τα 42 υποψήφια έργα για ένταξη στο πακέτο Juncker, θέλουμε να αποτελέσουν την αιχμή του δόρατος». Όπως είπε ο αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ, Jonathan Taylor για τη φετινή χρονιά υπολογίζεται πως η Τράπεζα θα υπογράψει με την Ελλάδα δάνεια αντίστοιχου ύψους με τα περσινά, ήτοι 1,3 δισ. ευρώ. Ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Jyrki Katainen, αρμόδιος για την Απασχόληση, την Ανάπτυξη, τις Επενδύσεις και την Ανταγωνιστικότητα, δήλωσε: “Ευελπιστώ ότι από το Επενδυτικό Σχέδιο θα επωφεληθούν σύντομα πολλές ακόμη ελληνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς της διατροφής, της βιομηχανίας και του τουρισμού. Ενθαρρύνω τις επιχειρήσεις στην Ελλάδα να αξιοποιήσουν την εμπειρογνωμοσύνη της ΕΤΕπ, η οποία διαθέτει διευρυμένη ομάδα στην Ελλάδα, καθώς και τον Ευρωπαϊκό Επενδυτικό Συμβουλευτικό Κόμβο (European Investment Advisory Hub)».

 

Ας σημειωθεί ότι το ενδιαφέρον από την πλευρά των ελληνικών επιχειρήσεων είναι σημαντικό και ήδη μεγάλες εταιρείες ειδών διατροφής ετοιμάζονται να αξιοποιήσουν το εν λόγω χρηματοδοτικό εργαλείο. Από το 2008 ο Όμιλος ΕΤΕπ έχει χορηγήσει πάνω από 12 δισ. ευρώ στην Ελλάδα υπό τη μορφή δανείων και εγγυήσεων. Το σύνολο της ρευστότητας που έχει εγκριθεί για την Ελλάδα ανέρχεται συνολικά στα 18 δισ. ευρώ περίπου, ποσό που αντιστοιχεί στο 10% περίπου του ΑΕΠ της χώρας.

www.dikaiologitika.gr

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017