BRUSSELS GROUP:Οι «Εχοντες και κατέχοντες» θα σηκώσουν τα νέα βάρη - Mikrometoxos.gr | Mikrometoxos.gr

BRUSSELS GROUP:Οι «Εχοντες και κατέχοντες» θα σηκώσουν τα νέα βάρη

29.03.2015 16:18
BRUSSELS GROUP

«Εχοντες και κατέχοντες» θα σηκώσουν τα νέα βάρη

Σε μετάθεση βαρών από τους «συνήθεις υπόπτους» χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους, στις πιο εύπορες ομάδες και τους «έχοντες και κατέχοντες», συμφώνησαν κατ’ αρχήν η ελληνική πλευρά και οι εκπρόσωποι των τριών θεσμών στο Brussels Group, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, όπου από χθες το πρωί εξετάζεται το πακέτο μέτρων που προτείνει η Ελλάδα με στόχο να εκταμιευτούν τα απαραίτητα κονδύλια ως τις 8 Απριλίου.

«Εχοντες και κατέχοντες» θα σηκώσουν τα νέα βάρη

Σχετικά με τις διαπραγματεύσεις που συνεχίζονται στις Βρυξέλλες, οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι χθες η συζήτηση ολοκληρώθηκε γύρω από τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης και προσθέτουν ότι η συζήτηση είναι ουσιαστική και λεπτομερής, ενώ δίνονται και οι απαραίτητες διευκρινίσεις από κάθε πλευρά.

Όπως επισημαίνει η κυβέρνηση, το πρόγραμμα είναι επεξεργασμένο και κοστολογημένο και προβλέπει έσοδα πάνω από 3 δισ. ευρώ για το 2015, δεν περιλαμβάνει υφεσιακά μέτρα και οι δράσεις που προτείνονται μπορούν να φέρουν πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ και παράλληλα θα επιτρέψουν θετικό ρυθμό ανάπτυξης που εκτιμάται στο 1,4%.

Υπογραμμίζουν επίσης ότι οι λεπτομέρειες των μεταρρυθμίσεων που θα συμφωνηθούν, θα συζητηθούν στα τεχνικά κλιμάκια που παραμένουν στην Αθήνα και παραπέμπουν στη δήλωση του πρωθυπουργού, ότι «δεν θα προχωρήσουμε σε περικοπές μισθών και συντάξεων, σε απελευθέρωση των μαζικών απολύσεων και σε κανένα άλλο υφεσιακό μέτρο που θα επιτείνει την κοινωνική κρίση».

Ελληνικές προτάσεις & κόκκινες γραμμές
Η ελληνική κυβέρνηση «παρουσιάστηκε» ανένδοτη σε δύο τομείς και ανοιχτή στο να συζητήσει και να διαπραγματευτεί άλλες απαιτήσεις των εταίρων. Για παράδειγμα, δεν «συζητά» κατ’ αρχάς αλλαγές στα εργασιακά και το Ασφαλιστικό.

Το αρμόδιο υπουργείο Εργασίας περιλαμβάνει στο πακέτο των προτάσεών του την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και τη σταδιακή αύξηση του κατώτατου μισθού.

Βάρος ρίχνει στην εντατικοποίηση των ελέγχων για «μαύρη εργασία» και στη λήψη μέτρων για την ευέλικτη απασχόληση.

Για το Ασφαλιστικό προβλέπεται ένα «μίνι» πακέτο παρεμβάσεων με στόχο να μπει «ζεστό» χρήμα στα Ταμεία. Προβλέπονται μεταξύ άλλων η δημιουργία «κουμπαρά» για το ασφαλιστικό σύστημα, ενοποιήσεις Ταμείων έπειτα από διάλογο, παρεμβάσεις για τους ελεύθερους επαγγελματίες, μέτρα για την εισφοροδιαφυγή καθώς και κίνητρα για τη μη έξοδο στην πρόωρη συνταξιοδότηση.

Αν και στη λίστα επιχείρησαν μέχρι την τελευταία στιγμή να μην εντάξουν αλλαγές στον ΦΠΑ, οι γνωρίζοντες λένε ότι οι εταίροι επιμένουν κι ότι η συζήτηση που γίνεται παρασκηνιακά αφορά στην εφαρμογή μιας προοδευτικής κλίμακας -όχι για τα νησιά απαραίτητα, αλλά για άλλες υποκατηγορίες, ενώ άγνωστο είναι αν θα προστεθούν στις διαβουλεύσεις και τα ξενοδοχεία.

Ενα από τα σενάρια που εξετάστηκαν ήταν επιλεκτικές μετατάξεις προϊόντων, με εξαίρεση βασικά είδη διατροφής, από το 13% στο 23%.

Ενα από τα κρίσιμα «κεφάλαια» της λίστας αφορά στην «αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας». Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, στην εν λόγω λίστα υπάρχει αναφορά στα περιφερειακά αεροδρόμια, όπως και ο «χάρτης» της κυβέρνησης για άλλες συνέργειες του δημόσιου με τον ιδιωτικό φορέα, όπως για το Ελληνικό, τα λιμάνια και τη ΔΕΗ όπου προβλέπεται η ισχυρή παρουσία του Ελληνικού Δημοσίου.

Το Μέγαρο Μαξίμου αλλά και το αρμόδιο οικονομικό επιτελείο «επενδύουν» στις φορολογικές ανακατατάξεις. Προτείνουν μεταξύ άλλων τη σύνδεση των ταμείων των επιχειρήσεων, των μπαρ, των εστιατορίων, με τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών και τον διαγωνισμό για τις άδειες των ΜΜΕ, τηλεοπτικών καναλιών και ραδιοφώνων, καθώς και μια σειρά άλλων παρεμβάσεων που έχουν κυρίως στο στόχαστρο τους πλούσιους, τους συμμετέχοντες στις διάφορες λίστες, τους φοροφυγάδες και δη όλους όσοι έχουν «κρύψει» καταθέσεις στο εξωτερικό.

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017