BofA Merrill Lynch: Η Ελλάδα δεν είναι το επίκεντρο της κρίσης πια, αλλά είναι πολύ ευάλωτη

BofA Merrill Lynch: Η Ελλάδα δεν είναι το επίκεντρο της κρίσης πια αλλά είναι πολύ ευάλωτη

Όσο οι διεθνείς επενδυτές ακολουθούν στρατηγική risk off, η μεταβλητότητα στο ελληνικό χρηματιστήριο θα συντηρείται… Μπορεί η Ελλάδα να μην είναι στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής κρίσης πια, αλλά είναι πολύ ευάλωτη στην παγκόσμια αύξηση του ρίσκου και ως εκ τούτου στις εξελίξεις γύρω από το Brexit. 
.
Αυτό αναφέρει σε σημερινό της σημείωμα η Bank of America Merrill Lynch, η οποία παραμένει συγκρατημένα αισιόδοξη για την Ελλάδα στο δεύτερο εξάμηνο του 2016.  Στην ανάλυση υπό τον τίτλο Greece: Still a weak outlook but positive slope (Ελλάδα: Ακόμα αδύναμο το outlook αλλά θετική η βραχυπρόθεσμη προοπτική) που σας παρουσιάζει το www.bankingnews.gr, η Bank of America Merrill Lynch εκτιμά ότι η ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ θα έλθει πιθανότατα με την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.
.
Το Brexit ήταν πολύ άσχημα νέα για την οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου. Είναι άσχημα νέα και για τη ζώνη του ευρώ. Η Ελλάδα δεν αποτελεί εξαίρεση. Το άμεσο αποτέλεσμα της μείωσης της ζήτησης του Ηνωμένου Βασιλείου (πχ τουρισμός) και η αύξηση της αβεβαιότητας διατηρεί τις προβλέψεις της Bank of America Merrill Lynch για την Ελλάδα το 2016 και το 2017 πολύ χαμηλότερες από αυτές των δανειστών.
.
Σε αυτό βέβαια συμπεριλαμβάνεται και το σημαντικό σοκ λιτότητας και η απόσταση που έχει να διανύσει ακόμη ο τραπεζικός τομέας μέχρι να ομαλοποιηθεί. Η Bank of America Merrill Lynch αναμένει η οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 1% φέτος (οι δανειστές αναμένουν μείωση του ΑΕΠ κατά -0,3%).
Για το 2017, οι πρόσφατες εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα θα πρέπει να βοηθήσει στην (αργή) ομαλοποίηση της οικονομίας προς τη θετική ανάπτυξη, εκτιμά η Bank of America Merrill Lynch.
.
Ωστόσο, η χρονική στιγμή της ένταξης της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης παραμένει ένα ερώτημα. Η ΕΚΤ θα περιμένει να αξιολογήσει τη βιωσιμότητα του χρέους στην Ελλάδα μετά την πρόσφατη συμφωνία με τους πιστωτές. Η άποψή της είναι ότι η ΕΚΤ δεν θα λάβει θέση για το θέμα αυτό και θα περιμένει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το ΔΝΤ να γεφυρώσουν τις διαφορές τους πριν από την δημοσιοποίηση της δική της εκτίμηση για το χρέος.
.
Αυτό σημαίνει ότι η συμμετοχή στο QE μπορεί να μην είναι δυνατή το Σεπτέμβριο. Αν επιβεβαιωθεί αυτή η περίπτωση, τότε η Ελλάδα μπορεί να χρειαστεί να περιμένει την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, πιθανότατα στις αρχές του 2017, για να μπει στο QE. Παράλληλα, σύμφωνα με την Bank of America Merrill Lynch η ελληνική κυβέρνηση είναι σταθερή για τώρα, αλλά οι πολιτικοί κίνδυνοι παραμένουν.
.
Παρά την πτώση στις δημοσκοπήσεις, η αξιωματική αντιπολίτευση είναι τώρα μπροστά κατά περίπου 8%, η κυβέρνηση έχει διατηρήσει μια ισχνή πλειοψηφία στο κοινοβούλιο. Ωστόσο, η ανθεκτικότητα της κυβέρνησης θα μπορούσε να δοκιμαστεί στη δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος, η οποία θα επικεντρωθεί στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, συμπεριλαμβανομένης και της αγοράς εργασίας.
.
Τέλος, αναφορικά με την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, η Bank of America Merrill Lynch τονίζει ότι παραμένει με υψηλό συντελεστή βήτα, γεγονός που την καθιστά ευάλωτη σε μεταβολές της παγκόσμιας αποστροφής κινδύνου. Πράγματι, τα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία χτυπήθηκαν σκληρά από το sell off των περιουσιακών στοιχείων που ακολούθησε το αποτέλεσμα από το δημοψήφισμα του Ηνωμένου Βασιλείου.
.
Η έλλειψη ρευστότητας καθιστά τα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία ιδιαίτερα ευάλωτα σε τέτοιες κρίσεις.
Η Bank of America Merrill Lynch περιμένει το Brexit να συντηρήσει σε υψηλά επίπεδα την αστάθεια για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, συνεχίζοντας να επηρεάζει την αγορά της Ελλάδας.