Backtesting: Ποιός είναι ο πιο κερδοφόρος δείκτης Τεχνικής ανάλυσης;

Backtesting: Ποιός είναι ο πιο κερδοφόρος δείκτης Τεχνικής ανάλυσης;

.

Σίγουρα οι περισσότεροι νέοι traders (αλλά και πολλοί πιο έμπειροι) έχουν σε κάποια στιγμή απηυδήσει με την τεράστια ποικιλία και τις διάφορες κατηγορίες δεικτών. Έτσι φτάνει η στιγμή που όλοι αναρωτιούνται για το ποιος είναι τελικά ο δείκτης (τεχνικής ανάλυσης) με τα πιο επιτυχημένα-κερδοφόρα σήματα; Ναι σωστά θυμάστε, μπορεί πάντα να υπογραμμίζουμε και να τονίζουμε ότι οι δείκτες τεχνικής ανάλυσηςδεν πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνοι τους και αποκομμένοι από τα υπόλοιπα μεγέθη, αλλά αυτό δεν μας εμποδίζει από το να αξιολογήσουμε τα σήματα που δίνουν και να δημιουργήσουμε μια εικόνα για το ποιος θα ήταν ο τελικός απολογισμός για εμάς αν ακολουθούσαμε πιστά κάθε σήμα που μας έδιναν.

___________________

http://www.forexpros.gr/backtesting-poios-einai-o-pio-kerdoforos-deikths-texnikhs-analyshs/

___________________

Σε τελική ανάλυση, αν οι δείκτες δίνουν αποτυχημένα σήματα και μας ζημιώνουν μακροπρόθεσμα, ποιος ο λόγος να τους χρησιμοποιούμε! Σκοπός τους είναι να μας βοηθούν να αποφασίσουμε το σωστό timingκαι τα καταλληλότερα σημεία εισόδου/εξόδου για επιτυχημένες συναλλαγές. Ας τεστάρουμε λοιπόν ακριβώς αυτό.

.
Η αξιολόγηση των σημάτων μπορεί να επιτευχθεί εφαρμόζοντας το λεγόμενο:
Backtesting”. Αυτό που ουσιαστικά κάνει το backtesting είναι να προσομοιώνει τις στρατηγικές μας -όπως εμείς τις έχουμε ορίσει- χρησιμοποιώντας ιστορικά δεδομένα και να μας βοηθά να τις αξιολογήσουμε χωρίς να χρειάζεται να τις εφαρμόσουμε στο παρόν και να αναμένουμε να μάθουμε για την αποτελεσματικότητά τους στο μέλλον, εκθέτοντας το κεφάλαιό μας σε ρίσκο.

.
Έτσι λοιπόν, προκαθορίζονται οι προϋποθέσεις εισόδου και εξόδου – ανάλογα με τα σήματα που δίνει ο κάθε δείκτης μεμονωμένα – και εφαρμόζονται σε ιστορικά δεδομένα. Πιο απλά, με το backtesting εξετάζουμε αν στην περίπτωση που ακολουθούσαμε πιστά τα σήματα των δεικτών στο παρελθόν – με συγκεκριμένες παραμέτρους και στρατηγικές – θα ήμασταν κερδισμένοι ή χαμένοι;  

.

Στο τεστ υποβλήθηκαν μερικοί από τους πιο δημοφιλείς δείκτες:

 1. Bollinger Bands
  Αρχικοποίηση παραμέτρων:(30,2,2)
  Κανόνες «εμπλοκής»: Θέση long όταν η ημερήσια τιμή κλεισίματος ξεπεράσει την κάτω λωρίδα, θέση short, όταν η ημερήσια τιμή κλεισίματος περάσει πάνω από την άνω λωρίδα.
 2. MACD
  Αρχικοποίηση παραμέτρων:(12,26,9)
  Κανόνες «εμπλοκής»: Θέση long όταν η γραμμή MACD1 (γρήγορη) διασταυρωθεί με την MACD2 (αργή) και περάσει από πάνω. Θέση Short, όταν η γραμμή MACD1 διασταυρωθεί και περάσει κάτω από την MACD2.
 3. Parabolic SAR
  Αρχικοποίηση παραμέτρων: (.02,.02,.2)
  Κανόνες «εμπλοκής»: Θέση Long όταν η ημερήσια τιμή κλεισίματος περάσει πάνω από τον ParSAR.
 4. StochasticΑρχικοποίηση παραμέτρων: (14, 3, 3)
  Κανόνες «εμπλοκής»: Θέση Long όταν η γραμμή Stoch% περάσει το oversold επίπεδο(20). ΘέσηShort όταν η γραμμή Stoch % περάσει στα επίπεδα overbought (80).
 5. RSI
  Αρχικοποίηση παραμέτρων: (9)Κανόνες «εμπλοκής»: Θέση Long όταν ο RSI περάσει πάνω από το όριο oversold (30) . Θέση Short όταν ο RSI περάσει κάτω από το επίπεδο overbought (70).
 6. Ichimoku Kinko Hyo
  Αρχικοποίηση παραμέτρων: (9,26,52,1)
  Κανόνες «εμπλοκής»: Χρησιμοποιούμε μόνο τα σήματα διασταύρωσης. Θέση Long όταν η γραμμή Μετατροπής διασταυρωθεί και περάσει πάνω από την γραμμή Βάσης. Θέση Short όταν η γραμμή Μετατροπής διασταυρωθεί και περάσει κάτω από την γραμμή Βάσης.

.

Χρησιμοποιώντας τις παραπάνω παραμέτρους για κάθε δείκτη, υπεβλήθησαν σε τεστ της απόδοσής τους (για κάθε δείκτη ξεχωριστά), σε ημερήσιο πλαίσιο για τα περασμένα 5 χρόνια, με εφαρμογή πάνω στα ιστορικά δεδομένα της ισοτιμίας EUR/USD. Κάθε συναλλαγή πραγματοποιείται ύστερα από υπόδειξη ενός δείκτη και είναι μεγέθους ενός lot(100.000 μονάδες). Οι συναλλαγές δεν περιορίζονταν από εντολέςS/L(stop loss) ή T/P(take profit). Αυτό σημαίνει ότι η θέση άνοιγε όταν το υποδείκνυαν οι κανόνες του κάθε δείκτη και παρέμενε ανοιχτή έως ότου ληφθεί μια αντίστροφη ένδειξη.

Ως αρχικό διαθέσιμο κεφάλαιο ορίστηκε το ποσό των 100.000$.

Ακολουθούν τα αποτελέσματα από το backtest:

Στρατηγική Δείκτη

Αριθμός Συναλλαγών Κέρδος/Ζημία σεpips Κέρδος/Ζημία %

Αγορά και Κράτηση ανοιχτής θέσης

1

-3,416.66

-3,42%

Bollinger Bands

20

-19,535.97

-19,54%

MACD

110

3,937.67

3,94

Parabolic SAR

128

-9,746.26

-9,75

Stochastic

74

-20,716.40

-20,72

RSI

8

-18,716.69

-18,72

Ichimoku Kinko Hyo

53

30,341.22

30,34

.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα αδιαφιλονίκητος «πρωταθλητής» αναδεικνύεται ο δείκτης Ichimoku Kinko Hyo. Ο δείκτης θα απέφερε κέρδη 30.340$ (30,34%) αν εφαρμοζόταν πιστά τα σήματά του στα προηγούμενα 5 χρόνια. Όποιος έχει εργαστεί και δοκιμάσει τον συγκεκριμένο δείκτη θα γνωρίζει ότι στην ουσία συνδυάζει 3-4 δείκτες και τρόπους παραγωγής σημάτων ταυτόχρονα. Παρ’ότι στην προσομοίωση χρησιμοποιήθηκε μόνο ένας τρόπος αξιοποίησης των σημάτων η ανάδειξη αυτού του δείκτη ώς νικητή, μας υπενθυμίζει τον κανόνα για συνδυαστική χρήση των δεικτών τεχνικής ανάλυσης.

.

Αυτό που ίσως να προκάλεσε έκπληξη σε μερικούς είναι η απογοητευτική εικόνα των υπόλοιπων δεικτών, με τον Stochasticνα σημειώνει αρνητικές αποδόσεις της τάξης του 21%, αλλά και τους υπόλοιπους να έχουν αρνητικό πρόσημο (με εξαίρεση τον MACD). Βέβαια αυτό δεν σημαίνει ότι οι δείκτες τεχνικής ανάλυσης είναι “άχρηστοι”, περιττοί ή «αναποτελεσματικοί», απλά επιβεβαιώνει για μια ακόμα φορά το γεγονός ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται αυθαίρετα, μεμονωμένα και αποκομμένοι από τα υπόλοιπα δεδομένα(θεμελιώδη, τεχνικά, momentum).

.

Ο κάθε δείκτης έχει σχεδιαστεί για συγκεκριμένη χρήση και μετράει συγκεκριμένες ποιότητες του τίτλου, άλλοι μετρούν την μεταβλητότητα, άλλοι την τάση κτλ. Ο επιτυχημένος τεχνικός αναλυτής και trader θα πρέπει να λοιπόν να ξέρει να αναγνωρίζει τα έγκυρα και αυξημένης βαρύτητας σήματα, να καταλαβαίνει το χαρακτήρα των δεικτών (υπολογισμός, χρήση κτλ) αλλά και να καλλιεργήσει συνδυαστική σκέψη.

Μπαλής Α. 

* ,