Από το Α μέχρι το Ω – για τον κόσμο του Χ.Α, των αγορών και όχι μόνον (24/12)… - Mikrometoxos.gr | Mikrometoxos.gr

Από το Α μέχρι το Ω – για τον κόσμο του Χ.Α, των αγορών και όχι μόνον (24/12)…

24.12.2016 18:01
ΑΥΞΗΣΗ ΕΠΙΤΟΚΙΩΝ: Η αύξηση των επιτοκίων από τη Fed δημιουργεί μεν προβλήματα στις εξαγωγές της υπερδύναμης, διευκολύνοντας τις ευρωπαϊκές, αλλά οδηγεί μεγάλες ποσότητες χρημάτων στις Η.Π.Α. – μέσω των οποίων μπορούν και εξαγοράζουν τις ευρωπαϊκές εταιρείες. Εάν δε επιβάλλουν τελικά την ΤΤΙΡ , η Ευρώπη θα μετατραπεί σε μία πλήρως εξαρτημένη ήπειρο, με ιδιοκτήτες τις αμερικανικές πολυεθνικές.
ΒΑΣΗ ΓΙΑ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΣΤΑΤΟΥΣ ΚΒΟ: Σε συνδυασμό μάλιστα με το επιδιωκόμενο Οικονομικό ΝΑΤΟ, καθώς επίσης με τις συνεχιζόμενες κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας οι οποίες, αφενός μεν απομακρύνουν την συνεργασία της ΕΕ μαζί της, αφετέρου δημιουργούν μεγάλα προβλήματα στις εξαγωγές της Ευρώπης προς την Ρωσία η μετατροπή της Ευρώπης σε αμερικανική αποικία θα ήταν πλήρης.
ΓΕΝΙΚΑ ΕΙΝΑΙ αδύνατες οι προβλέψεις, σε μία εποχή όπως η εξαιρετικά αβέβαιη σημερινή – αφού όλα είναι δυνατόν να συμβούν, ανάλογα με το τι θα προηγηθεί. Και οφείλει να είναι κανείς πάρα πολύ προσεκτικός με τις τοποθετήσεις του, οι οποίες δεν μπορούν να είναι μακροπρόθεσμες.
ΔΙΑΣΩΣΗ του ενός καταστροφή για τους υπόλοιπους: Μετά την χρηματοπιστωτική κρίση που προκλήθηκε κυρίως από τις αμερικανικές τράπεζες, τα χρεοκοπημένα πιστωτικά ιδρύματα κατάφεραν τελικά να αναγκάσουν τις κυβερνήσεις των δυτικών χωρών, όπως των Η.Π.Α., της Γερμανίας, της Βρετανίας, της Ιρλανδίας, της Ισπανίας κοκ. να τα διασώσουν.
ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ: Κάτι σχετικά ανάλογο συνέβη λίγα χρόνια αργότερα με την Deutsche Bank στο παρασκήνιο -την οποία η ίδια η αστυνομία της χώρας της χαρακτήρισε ως εγκληματική συμμορία- αφού η γερμανική κυβέρνηση μπορεί μεν να εκβιάζει ασύστολα κράτη όπως η Ελλάδα, αλλά δεν τολμάει καν να αντιπαρατεθεί με την τράπεζα των σκανδάλων.
ΖΗΤΟΥΜΕΝΟΝ αλλά ΑΔΥΝΑΤΟΝ: Η αδυναμία των κυβερνήσεων να αντισταθούν απέναντι στο χρηματοπιστωτικό σύστημα φαίνεται σήμερα καθαρά στην περίπτωση της Ιταλίας – όπου, παρά το ότι η ευρωπαϊκή νομοθεσία απαγορεύει πλέον από την αρχή του 2016 την διάσωση τραπεζών από τους φορολογουμένους, η χρεοκοπημένη Monte dei Paschi πιθανότατα θα εθνικοποιηθεί. Επομένως θα διασωθεί από τους Ιταλούς Πολίτες, ενάντια στους κανόνες της Ευρωζώνης – οι οποίοι φαίνεται πώς ισχύουν μόνο για την πατρίδα μας.
Η ΙΣΠΑΝΙΑ και η… ΕΛΛΑΔΑ: Κάτι παρόμοιο διαπιστώθηκε επίσης στην Ισπανία, οι τράπεζες της οποίας αφενός μεν αποδείχθηκε ότι εξαπατούσαν τους πελάτες τους, αφετέρου στηρίχθηκαν απ’ ευθείας από την ΕΚΤ με περίπου 40 δις ευρώ – τα οποία δεν ενεγράφησαν στον ισπανικό προϋπολογισμό.
  • Στην Ελλάδα βέβαια εφαρμόσθηκε μία άλλη μέθοδος (άρθρο) – με τελικό αποτέλεσμα να επιβαρυνθεί ο προϋπολογισμός μας και επομένως το δημόσιο χρέος σχεδόν με 40 δις ευρώ!!
ΘΕΩΡΗΤΙΚΑ η Black Rock έχει μεν την λειτουργική της έδρα στη Νέα Υόρκη, αλλά νομικά έχει εγκατασταθεί στην μεγαλύτερη φορολογική όαση του πλανήτη για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα: στην αμερικανική Πολιτεία του Delaware. Η πολιτική της επιρροή τόσο στις Η.Π.Α., όσο και στην Ευρώπη είναι τεράστια – ενώ ο διοικητής της θεωρείται ως ο πραγματικός πλανητάρχης, αφού κινεί όλα τα νήματα από το παρασκήνιο.
ΙΛΑΡΟΤΗΤΑ: Η Τρόικα ανέθεσε λοιπόν στη Black Rock την ανάλυση ρίσκου για τις τράπεζες της Ιρλανδίας, της Ελλάδας, της Βρετανίας και της Κύπρου – ενώ είναι αυτή η Bl.R. που βρίσκεται πίσω από τα σημαντικότερα λάφυρα της λεηλασίας χωρών που τοποθετούνται στο στόχαστρο της Τρόικας και του ΔΝΤ, όπως οι ελληνικές τράπεζες.
KΛΟΠΗ: Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, η Γερμανία απορροφά επί πλέον το καλύτερα εκπαιδευμένο εργατικό δυναμικό από την περιφέρεια – το οποίο έχει κοστίσει στην εκάστοτε πατρίδα του τουλάχιστον 200.000 ευρώ έως το εικοστό έτος της ηλικίας του.
ΛΟΓΙΚΟ ΕΠΟΜΕΝΟ (αν υποθέσει κανείς πως μεταναστεύουν στη χώρα 1.000.000 Ευρωπαίοι, «κόστους» 200.000 ευρώ ο καθένας) η εισροή έμψυχου κεφαλαίου που φτάνει τα 200 δις ευρώ – ένα «ποσόν» που ασφαλώς θα αυξήσει γεωμετρικά τον πλούτο της Γερμανίας.
ΜΑΓΙΚΗ ΜΑΛΑΚΥΝΣΗ: Την ίδια στιγμή η Γερμανία συνεχίζει να θεωρείται ως ηθική και έντιμη χώρα από τους περισσότερους… Ενώ δεν είναι και λίγοι εκείνοι οι Έλληνες που την θαυμάζουν(!!) για τα επιτεύγματα της, θεωρώντας πως ο Σόιμπλε έχει δίκιο για να μας συμπεριφέρεται με αυτόν τον προσβλητικό τρόπο! Παρά τις απάτες που αποκαλύπτονται η μία μετά την άλλη, όπως αυτή της Volkswagen, τις αμέτρητες δωροδοκίες των βιομηχανιών της με αρχηγό την Siemens…
ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΜΕ και την κατάταξη της Γερμανίας στην 10η θέση παγκοσμίως όσον αφορά την φοροδιαφυγή και το ξέπλυμα μαύρου χρήματος (άρθρο) καθώς και τις ατελείωτες παραβάσεις των νόμων από την Deutsche Bank που χαρακτηρίζεται από τους ίδιους τους Γερμανούς ως εγκληματική οργάνωση αλλά και την παντελή έλλειψη αλληλεγγύης προς την Ελλάδα το 2010 κλπκλπ…
ΞΕΝΕΣ ΑΓΟΡΕΣ: Το Χρηματιστήριο του Λονδίνου θα παραμείνει κλειστό και στις 27/12, στις 30/12 η συνεδρίαση θα ολοκληρωθεί στις 12.30, ώρα Λονδίνου (14.30 δική μας), ενώ θα παραμείνει κλειστό και στις 2/1. Ο Γερμανικός DAX, θα ολοκληρώσει συναλλαγές στις 14.00, ώρα Ελλάδας στις 30/12, ενώ η Wall Street θα παραμείνει κλειστή στις 26/12 και 2/1.
ΟΙ ΑΠΟΧΩΡΗΣΕΙΣ – Εισηγμένες: Τα μηνύματα από το μέτωπο των αναχωρήσεων από το ταμπλό δεν είναι καλά. Αφενός η έξοδος των εταιριών συνεχίζεται, αφετέρου η ποιότητα των εταιριών που αναχωρούν είναι από αυτές που κοιτάζουν σταθερά οι ξένοι. Στις ήδη προγραμματισμένες αναχωρήσεις για το 2017 έχουμε και λέμε: Kleemann, Αστήρ, Τράπεζα Κύπρου, ΜΕΤΚΑ ενώ ήδη είπαν αντίο Σωληνουργία Κορίνθου, Ελληνικά Καλώδια. Φθάνουμε έτσι τις πέντε αποχωρήσεις με το καλημέρα, αφού την θέση των δύο θυγατρικών της Βιοχάλκο έλαβε η Cenergy. Δυστυχώς για το ΧΑ και τους επενδυτές οι εταιρίες που αποχωρούν είναι πρώτης γραμμής… 
ΠΡΟΘΥΜΙΑ ΝΕΩΝ εισαγωγών: Και από ότι φαίνεται προθυμία νέων εισαγωγών επί του παρόντος δεν υπάρχει. Κάτι ακούγεται τελευταία για την TEMES (Costa Navarino) η οποία κινείται στην ανεύρεση κεφαλαίων από το Χ.Α με ομολογιακή έκδοση.
_____________________________
ΡEΠΟΡΤΟ ΤΕΧΝ. ΑΝΑΛΥΣΗΣ από τον μέτρ του είδους Απ.Μάνθο: Στις τελευταίες συνεδριάσεις το φαινόμενο της συνεχόμενης αλλαγής ρότας του Γενικού Δείκτη μας αναγκάζει να τροποποιήσουμε τις ζώνες στήριξης και αντίστασης, καθώς πραγματοποιούνται αλλεπάλληλες επικαλύψεις δίχως να μπορούν να δώσουν με σαφήνεια τη βραχυχρόνια κατεύθυνση της αγοράς, αναφέρει η Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ.
Το φαινόμενο αυτό συνήθως λαμβάνει χώρα όταν ο δείκτης αλλάζει σημαντικά επίπεδα τιμών (προηγούμενα επίπεδα οι 580 με 550 μονάδες) και προσπαθεί να μαρκάρει τα νέα σύνορα διακύμανσης. Έτσι πλέον στο ημερήσιο chart τιμών του Γενικού Δείκτη τα «σύνορα» αυτά εντοπίζονται μεταξύ των 650 με 597 μονάδων έχοντας ως ενδιάμεσους σταθμούς τις 642 με 618 μονάδες.
Μεσοπρόθεσμα όσο ο Γενικός Δείκτης λαμβάνει τιμές μέσα σε αυτό το εύρος διακύμανσης το βλέμμα του -βάση των ενδείξεων τάσης από το εβδομαδιαίο chart τιμών- θα παραμένει προς το επόμενο ανοδικό επίπεδο, που εκτείνεται άνω των 700 με 720 μονάδων.
Όμως η εύθραυστη αυτή πλάγια κίνηση του δείκτη έχει ως «αχίλλειος πτέρνα» την περιοχή της τριπλής διαγραμματικής στήριξης πέριξ του ψυχολογικού ορίου των 600 μονάδων. Η καθοδική καταστρατήγηση της εν λόγω περιοχής είναι άκρως «απευχθέα» για την αγορά, καθώς θα αναιρέσει εκ βάθρων το όλο στρατηγικό σχεδιασμό των «Buyers» ανοίγοντας έτσι το διαγραμματικό δρόμο για την προσέγγιση των 570 με 565 μονάδων.
Εμφανής είναι για το δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE 25 η μέχρι τώρα αδυναμία ανοδικού πατήματος άνω των 1720 μονάδων, γεγονός, που έχει προκαλέσει βραχυχρόνιες καθοδικές ορέξεις βάζοντας ως στόχο το επίπεδο στήριξης των 1650 με 1623 μονάδων.
Όσον αφορά τώρα το Τραπεζικό Δείκτη, αυτό που διαφαίνεται είναι μια βραχυχρόνια κίνηση φθοράς των αγοραστών μεταξύ της αντίστασης των 862 και της στήριξης των 780 μονάδων ενώ τεχνικό ενδιαφέρον παρουσιάζει και ο υπό διαμόρφωση σχηματισμός Head & Shoulders. Επιβεβαιωμένη καθοδική διαφυγή από την περιοχή στήριξης των 780 μονάδων θα ωθήσει το δείκτη σε μια πιθανή πτώση της τάξεως του -7% προς το επόμενο επίπεδο στήριξης των 720 μονάδων.
analusi
_____________________________
ΣTATIΣΤΙΚΑ: Η προτελευταία εβδομάδα για το 2016 αποδείχθηκε ως η δεύτερη συνεχόμενη πτωτική για τον ΓΔ, που υποχώρησε 1,46%, ενώ στο ίδιο διάστημα οι απώλειες του ΔΤΡ ανήλθαν στο 6,93%. Από την αρχή του χρόνου ο ΓΔ στο -0,17% και ο ΔΤΡ – 31,97%.
ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ: Στο τέταρτο τρίμηνο η τράπεζα έχει ήδη προχωρήσει σε πωλήσεις ομολόγων του EFSF ύψους 0,6 δις ευρώ, καταγράφοντας κάποιες μικρές υπεραξίες ενώ από την εθελούσια έξοδο αναμένονται εξοικονομήσεις ύψους 44 εκατ. ευρώ που θα φανούν στην πορεία της επόμενης χρήσης. Το συνοδευτικό υλικό για τα επισφαλή δάνεια ήταν το πλέον αναλυτικό όλων, καθώς εκτός από τους δείκτες ανά κατηγορία δανείων είχε επιπλέον ανάλυση για κλάδους και αριθμούς υποθέσεων που έχει σε καθυστέρηση η τράπεζα.
ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΘΝΙΚΗ: Η εξαγορά των CoCos (2,03 δις ευρώ) θα αποφέρει εξοικονόμηση προ φόρων της τάξης των 162 εκατ. ευρώ ετησίως, ενώ υπάρχουν και τα έκτακτα κέρδη από την πώληση του Αστέρα που μόλις ολοκληρώθηκε. Η πώληση των θυγατρικών σε Βουλγαρία και Ρουμανία έχει πάρει το πράσινο φως από την επιτροπή ανταγωνισμού με την Βουλγαρία να φαίνεται ως η επόμενη λογική κίνηση ενώ η εθελούσια έξοδος αναμένεται να ξεκινήσει άμεσα βελτιώνοντας αισθητά τα αποτελέσματα του 2017 (1.000 άτομα με 50 εκατ. ευρώ ετήσια εξοικονόμηση).
ΥΨΗΛΟΤΕΡΗ ΕΝΣΩΜΑΤΗ καθαρή θέση+Βασικοί Λογαριασμοί (Σε δις ευρώ)
Οι διαφορές από το δεύτερο στο τρίτο τρίμηνο επιμέρους και στο σύνολο
Σύνολο Ιδίων Κεφαλαίων
8,9ΑΛΦΑ
0,7%
7,1ΕΤΕ
0,5%
7,2ΕΥΡΩΒ
0,5%
10,0ΠΕΙΡ
0,4%
33,216ΣΥΝΟΛΟ
0,5%
Σύνολο δανείων
60,8
-0,5%
50,4
-1,4%
50,6
-0,8%
65,4
-1,2%
227,295
-0,9%
Σύνολο δανείων (καθαρά)
44,9
-1,4%
37,9
-1,4%
39,1
-1,1%
48,3
-1,2%
170,157
-1,3%
Σύνολο Καταθέσεων
32,0
1,0%
42,6
0,9%
33,4
1,2%
39,3
2,3%
147,186
1,3%
Πηγή: BetaΧρηματιστηριακή 
ΦΟΥΡΛΗΣ-FTSE -25: Η ώρα της μεγάλης επιστροφής; Αν η συγχώνευση της ΜΕΤΚΑ με τον Μυτιληναίο ολοκληρωθεί πριν τον Μάρτιο ο πρώτος υποψήφιος για είσοδο στον δείκτη της μεγάλης κεφαλαιοποίησης είναι ο Φουρλής.
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΑΘΗΝΩΝ: Η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας στην Αγορά Παραγώγων συνοδεύτηκε με βύθιση των συναλλαγών τόσο στα συμβόλαια του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (16.760 συμβόλαια). Στα 7.391 συμβόλαια του δείκτη, αυξήθηκαν οι ανοιχτές θέσεις για τονΙανουάριο. Το συμβόλαιο του FTSE  (συνολικά 1.493) κινήθηκε μεταξύ 1.675,25 και 1.706 μονάδων και γύρισε σε υπερτίμηση 0,50%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.
Ψ–
ΩΡΑΙΕΣ ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ
Related image
Image result for γυναικες αγιος βασιλης

Related image

 

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017