Aυξάνει η φιλολογία για το ενδεχόμενο χρήσης του “από ελικοπτέρου χρήματος” από τις Κεντρικές Τράπεζες | Mikrometoxos.gr

Aυξάνει η φιλολογία για το ενδεχόμενο χρήσης του “από ελικοπτέρου χρήματος” από τις Κεντρικές Τράπεζες

13.04.2016 01:11

“Με προσομοίωση της διαδικασία εκλογής νέου Πάπα στο Βατικανό τείνει να εξελιχθεί και η διενέργεια των διαπραγματεύσεων των Εκπροσώπων της Κυβέρνησης με τους Δανειστές” επισημαίνει ο Δημήτρης Τζάνας.

Και τούτο γιατί όπως η επιτυχής διαδικασία νέου Πάπα οδηγούσε στη διοχέτευση λευκού καπνού από τις καμινάδες του Βατικανού, ενώ αν αποτύγχανε ο καπνός ήταν μαύρος, με ανάλογο τρόπο η διενέργεια διαπραγματεύσεων τις μεταμεσονύκτιες ώρες στις αίθουσες του Χίλτον αναπτύσσει αισθήματα προσδοκιών για το αποτέλεσμά τους τις πρωινές ώρες της επόμενης ημέρας. Δυστυχώς όμως η διαδικασία δεν οδηγεί σε αποτέλεσμα, παρατείνοντας καθημερινά τις συζητήσεις και αυξάνοντας την αβεβαιότητα τόσο για το τελικό αποτέλεσμα, όσο και για το χρόνο που θα επιτευχθεί.

Το αποτέλεσμα είναι εμφανώς αρνητικό για το Ελληνικό Χρηματιστήριο, ουδείς μπορεί να μιλήσει πλέον με ασφαλή τρόπο για το ενδεχόμενο υλοποίησης συμφωνίας πριν το Πάσχα, καθώς το σενάριο λήψης απόφασης από το Eurogroup της 22ας Απριλίου είναι πλέον εξαιρετικά αισιόδοξο για να υιοθετηθεί.

Ενόψει λοιπόν της αυξημένης αβεβαιότητας, οι προσδοκίες για τη βραχυχρόνια κίνηση του Γενικού Δείκτη είναι ότι θα κινηθεί πλαγιοκαθοδικά με την ζώνη των 530 μονάδων να συνιστά περιοχή όπου θα δοκιμαστούν οι αντιστάσεις.

Η τακτική, πάντως, της συγκράτησης των απωλειών του Γενικού Δείκτη, μέσω της επιλεκτικής υποβοήθησης από τους Δεικτοβαρείς τίτλους, ίσως αποτύχει στο βαθμό που οι όγκοι πωλήσεων αυξηθούν τις επόμενες ημέρες, προκαλώντας κραδασμούς και απρόβλεπτη υποχώρηση των τιμών. Η εξέλιξη αυτή έχει μέχρι τώρα αποφευχθεί καθώς υφίστατο ένα “consensus” ως προς την επίτευξη συμφωνίας εντός του Απριλίου.

Πάντως, στην Αγορά των ομολόγων παρατηρείται μάλλον ψύχραιμη στάση, με τις αποδόσεις των 10ετων τίτλων να κινούνται ελαφρώς πάνω από το 9%.

Κατά τα λοιπά, το αισιόδοξο μήνυμα από την ολοκλήρωση της μεταβίβασης του 67% των μετοχών του ΟΛΠ, σε σχέση με την πρόοδο των Ιδιωτικοποιήσεων “υπονομεύθηκε” από τις “άστοχες” δηλώσεις του Υπουργού Ναυτιλίας για το ενδεχόμενο ανατροπής…της συντελεσμένης μεταβίβασης, με τον ίδιο να είναι παρών στην τελετή του Μαξίμου.

Σχετική εικόνα

Είναι πάντως αναγκαία η δρομολόγηση νέων Αποκρατικοποιήσεων (ΟΛΘ, ΤΡΑΙΝΟΣΕ, Αερολιμένας Αθηνών) ώστε να διαχυθεί το μήνυμα ότι δεν έχει μεταβληθεί η βούληση για την προώθηση στοχευμένων διαρθρωτικών αλλαγών στην Ελληνική Οικονομία καθώς το υφεσιακό περιβάλλον συνεχίζει να κυριαρχεί, με τις Επιχειρήσεις να συνωστίζονται για αλλαγή της έδρας τους, προκειμένου να αποφύγουν τις δυσμενείς επιπτώσεις ενός περιβάλλοντος στο οποίο συνεχίζει να κυριαρχεί η αύξηση των φορολογικών βαρών επί Ιδιωτών και Επιχειρήσεων.

Στο εξωτερικό περιβάλλον, ο ΟΟΣΑ τονίζει ότι συνεχίζει να επιτείνεται η αίσθηση ότι η επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας θα είναι η πλέον πιθανή εξέλιξη για τις Δυτικές Οικονομίες, ενώ ίσως οι εξελίξεις είναι περισσότερο αισιόδοξες για τις Αναδυόμενες.

“Επιπλέον, αυξάνει η φιλολογία για το ενδεχόμενο χρήσης ακόμη και του ακραίου μέτρου της χρήσης του “από ελικοπτέρου χρήματος” από τις Κεντρικές Τράπεζες, καθώς οι ποσοτικές χαλαρώσεις αδυνατούν να οδηγήσουν τη ρευστότητα στην πραγματική Οικονομία και οι Κυβερνήσεις είναι απρόθυμες να εξετάσουν εναλλακτικές στρατηγικές δράσεων” αναφέρει ο Δ/ντης Επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

*Τα όσα αναγράφονται στη στήλη είναι προιόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν αποτελούν προτροπή αγοράς, πώλησης ή διακράτησης μετοχών

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017