Aπό το “Α μέχρι το Ω” – για τον κόσμο της αγοράς…

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΟΙ με ένα τρομακτικό και τεράστιο έλλειμμα-βόμβα στο συνταξιοδοτικό τους σύστημα, βρίσκονται οι Αμερικανοί πολίτες, σύμφωνα με νέα μελέτη. Οπως αναφέρεται σε αυτή, στο σύνολό τους τα νοικοκυριά στις ΗΠΑ, των οποίων ο «αρχηγός» είναι μεταξύ 25 και 64 ετών, αντιμετωπίζουν συνταξιοδοτικό έλλειμμα της τάξης των 4,3 τρισ. δολαρίων. Δηλαδή τα χρήματα που αποταμιεύουν με οποιοδήποτε τρόπο υπολείπονται των συνταξιοδοτικών αναγκών κατά 4,3 τρισ.

ΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑ, ότι λιγότερο από το 20% των εισηγμένων εταιριών θα δώσει κάποια εικόνα των οικονομικών μεγεθών για το 1ο τρίμηνο του 2016

ΓΙΑ να είμαστε δίκαιοι η απόφαση αυτή δεν αποτελεί ελληνική πατέντα αλλά Ευρωπαϊκή οδηγία, επομένως δεν αποτελεί κάποια ειδική εξαίρεση για τις Ελληνικές εισηγμένες. Επιπλέον το πρώτο τρίμηνο του 2016 αποτελεί την πρώτη περίοδο ισχύος αυτής της οδηγίας και οι εταιρίες δεν επιθυμούν να ανακοινώσουν κάποιο μέρος από το πλήρες σετ των αποτελεσμάτων αν δεν γνωρίζουν τι είναι προαιρετικό και τι υποχρεωτικό.

ΔΕΗ: Συμπλήρωσε (5) ΣΥΝ, αλλά το χθεσινό ήταν το πλέον έντονο…Τα αποτελέσματα α΄τριμήνου αποδεικνύονται σχετικά καλύτερα από τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών. Για την περαιτέρω ανοδική της κίνηση το επίπεδο 3,35 – 3,40 ευρώ είναι καθοριστικό για τους παίκτες. Οι υπόλοιποι απλά γελάμε βλέποντας την κφση και φυσικά ούτε λόγος για πώληση αυτή την περίοδο…

ΕΥΔΑΠ: Κι αυτή έφτασε τις (5) συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις με την κφση στα 593,2 εκατ. ευρώ. Το 2015 εμφάνισε πωλήσεις 324,2 εκατ. ευρώ από 326,3 εκατ. ευρώ, EBITDA 83,7 εκατ. ευρώ από 87,5 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη 43,6 εκατ. ευρώ από 41,9 εκατ. ευρώ. Η καθαρή θέση είναι στα 966,9 εκατ. ευρώ

ΕΛΛΗΝΙΚΑ Πετρέλαια: Η εταιρεία συγκαλεί ειδική συνέλευση των ομολογιούχων στις 3 Ιουνίου προκειμένου να αλλάξει τους όρους των «υποθηκών» που έχει το ομόλογο του 2017 για να γίνουν πλήρως συμβατά με τους όρους που έχουν τα ομόλογα του 2019. Επισημαίνεται ότι τα ομόλογα λήξης του 2019 (ονομαστική έκδοση 325 εκατ. ευρώ) έχουν κουπόνι 5,25% και του 2017 (ονομαστική έκδοση 500 εκατ. ευρώ) έχουν κουπόνι 8%. Και οι δύο εκδόσεις που θα κληθούν να ψηφίσουν θετικά για την αποδοχή των νέων όρων θα πάρουν αμοιβή συγκατάθεσης 500 ευρώ για κάθε 100.000 ευρώ του 2017 και 625 ευρώ για κάθε 100.000 ευρώ για το 2019. Αυτό θα συμβεί για όσους συναινέσουν μέχρι τις 25 Μαΐου σε ένα ειδικό έντυπο το οποίο χορηγείται από τους χρηματιστηριακούς χειριστές των κωδικών των ομολογιούχων. Εφόσον η συνέλευση εγκρίνει πλειοψηφικά την αποδοχή των νέων όρων τότε οι ομολογιούχοι που δεν συναίνεσαν αρχικά θα λάβουν 150 ευρώ και 200 ευρώ για ομόλογα ονομαστικής αξίας 100.000 ευρώ για τις εκδόσεις του 2017 και 2019 αντίστοιχα (Μάνος Χατζ.)

ΖΗΜΙΕΣ 21,5 εκατ. στο 3μηνο για την AEGEAN AIRLINES από 8,3 εκατ. στο πρώτο του 2015. Ο ενισχυμένος κατά 11 αεροσκάφη Airbus στόλος της εταιρείας το 2016 σε σύγκριση με τις αρχές του 2015, ο οποίος δεν αξιοποιείται κατά την χειμερινή περίοδο, η στήριξη νέων προορισμών εξωτερικού και το χειμώνα, αλλά και η συνεχιζόμενη μείωση στο μέσο ναύλο εσωτερικού, επιβάρυναν συνολικά το εποχικά αδύναμο πρώτο τρίμηνο της χρονιάς.

Η συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ της Ελλάδας και των Πιστωτών μειώνει τα ρίσκα μιας νέας κρίσης ρευστότητας το Καλοκαίρι και δίνει κίνητρα στη Χώρα να ολοκληρώσει το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης”, υποστηρίζει ο οίκος αξιολόγησης Fitch. Που συμπληρώνει, πως “δεδομένου του ιστορικού των πέντε χρόνων που κράτησαν τα προηγούμενα προγράμματα υπάρχει ακόμα μεγάλο ρίσκο ότι το 2018 δεν θα πιαστεί ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα παρά την συμφωνία για τον δημοσιονομικό κόφτη.

ΘETIKA και πάλι τα ευρωπαικά χρηματιστήρια, με τον DAX να έχει περιορίσει τις απώλειές του από την αρχή του έτους στο -0,76%…

ΙΝΤΡΑΚΟΜ: Ξεκίνησε η ανηφόρα… Ηλίας Ζαχαράκης: O τίτλος μετά από πολύ μεγάλο διάστημα κάνει προσπάθεια να αλλάξει την μεσοπρόθεσμη τάση του σε ανοδική. Σε ημερήσιο γράφημα έχουμε τα 0,41 ευρώ σαν πιθανό επίπεδα αντίστασης. Τα 0,3430 ευρώ γίνεται σημαντική στήριξη, ενώ τα 0,3380 ευρώ είναι το “Stop” μας στο “long”.

ΚAΘETH ολοκλήρωση είναι η συγχώνευση εταιριών οι οποίες έχουν σχέση προμηθευτή-πελάτη ή προμηθευτή-διανομέα και βρίσκονται σε διαφορετικό επίπεδο σε μια κοινή αλυσίδα εφοδιασμού (supply chain). Η κάθετη ολοκλήρωση μπορεί να συμβάλλει στη μείωση του κόστους παραγωγής και στην αύξηση της αποτελεσματικότητας της εταιρίας. Η εταιρία μπορεί είτε να προχωρήσει στηνολοκλήρωση προς τα εμπρός (forward integration), όπου επεκτείνεται σε επόμενα επίπεδα της εφοδιαστικής αλυσίδας, είτε ολοκλήρωση προς τα πίσω (backward integration),όπου επεκτείνεται σε προηγούμενα επίπεδα. Παράδειγμα: Μία επιχείρηση η οποία δρούσε ως εισαγωγέας ρούχων και μεταπωλητής σε λιανέμπορους, μπορεί είτε να εξαγοράσει τους προμηθευτές της για να παράξει τη δική της σειρά ρούχων (ολοκλήρωση προς τα πίσω), είτε να εξαγοράσει κάποιο κατάστημα λιανικής για να διανείμει η ίδια τα προϊόντα της (ολοκλήρωση προς τα εμπρός).

ΛΑΜΔΑ: Πέντε οι ανοδικές συνεδριάσεις με την εταιρεία να ανακοινώνει τα αποτελέσματά της για το πρώτο 3μηνο. Η κεφαλαιοποίηση έχει φτάσει στα ίδια κεφάλαια των μετόχων της, ενώ ο δείκτης δανειακής μόχλευσης βρίσκεται στο αρκετά καλό 0,5.

ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ: Προσπάθησε να αφήσει πίσω του την αντίσταση των 4,32 ευρώ ο Μυτιληναίος (+2,86%) και να κάνει την διαφορά, αλλά “προδόθηκε” από τις τελικές δημοπρασίες. Επόμενη σημαντική αντίσταση η ζώνη 4,58 – 4,64 ευρώ. Τα 4,07 ευρώ το “stop” στο “long”.

ΝΑ καταθέσουμε την ιδέα του Μάνου Χατζηδάκη: Τώρα που κάπως πέρασε ο καιρός και η κατάσταση κάπως εξομαλύνθηκε μήπως ήρθε ο καιρός να βγει ένα ETF με ελληνικές συστημικές τράπεζες; Οι συστημικές τράπεζες έχουν αποκτήσει και πάλι κάλυψη, η εμπορευσιμότητα τους είναι αρκούντως ικανοποιητική και οι τιμές δεν έχουν ξεφύγει ώστε να θεωρούνται φούσκες άρα θα μπορούσε να βγει ένα προϊόν μακράς πνοής για όσους επενδυτές δεν θέλουν να μπλέξουν με παράγωγα και κυλιόμενες λήξεις. Μέσω του ETF θα μπορούσε δυνητικά ένας επενδυτής να αποκτήσει ταυτόχρονα θέση και στις τέσσερις συστημικές τράπεζες. Το προϊόν θα έδινε ακόμα μεγαλύτερη ρευστότητα στην Αγορά ενώ θα μπορούσε να λειτουργήσει ως το πλέον αντιπροσωπευτικό χρηματοοικονομικό εργαλείο εκπροσώπησης στον τραπεζικό κλάδο.

ΞΕΧΩΡΙΖΕΙ αλλά χωρίς αντίκρυσμα η… περίπτωση της Quest Holdings με βάση σύγκρισης την τρέχουσα κεφαλαιοποίηση του ομίλου στο ταμπλό και τα χρηματοοικονομικά μεγέθη του. Αποτιμάται σε 54,4 εκατ. ευρώ στη τιμή των 4,5500 ευρώ και διαπραγματεύεται με P/bv στο 0,334 ενώ ο δείκτης δανειακής μόχλευσης είναι αρνητικός, δηλαδή κάτω του…μηδενός αφού το ταμείο υπερκαλύπτει τον δανεισμό. Στα 13,20 ευρώ η λογιστική αξία του τίτλου της που απέχει 8,65 ευρώ !!! από την τιμή του στο ταμπλό.

ΟΤΕ: Πλησιάζει η στιγμή της πώλησης του 10% που κατέχει το Ελληνικό δημόσιο δεδομένου του ότι αποτελεί μέρος των προαπαιτουμένων. Η εταιρία με τα υψηλότερα λειτουργικά κέρδη στο ΧΑ (1,34 δις ευρώ) και τις ισχυρότερες ελεύθερες ταμειακές ροές (500 εκατ. ευρώ) διαπραγματεύεται με έκπτωση 30% έναντι των υπολοίπων Ευρωπαικών μετοχών. Δικαίωμα πρώτης προτίμησης στην αγορά του ποσοστού έχει η Deutsche Telecom η οποία κατέχει το 40% του μετοχικού κεφαλαίου και ασκεί την διοίκηση στον Όμιλο (Μάνος Χατζ.)

ΠΕΙΡΑΙΩΣ/Goldman Sachs: Διατηρεί την τιμή-στόχο των 0,35 ευρώ και την σύσταση ΑΓΟΡΑ για την μετοχή της τράπεζας. Επαναδιατυπώνει την τιμή-στόχο των 0,46 ευρώ και την σύσταση overweight η Morgan Stanley. Διατηρεί την τιμή-στόχο των 0,28 ευρώ και την σύσταση ΟΥΔΕΤΕΡΗ για την μετοχή της τράπεζας η Credit Suisse. Η Eurobank Equities χαρακτηρίζει τα αποτελέσματα και διατηρεί την τιμή-στόχο των 0,30 ευρώ με σύσταση ΔΙΑΚΡΑΤΗΣΗ.

ΡΑΓΔΑΙΑ η άνοδος του ενδιαφέροντος για μετοχές της Μεσαίας και Μικρομεσαίας Κεφαλαιοποίησης. Ζωτική για την αφύπνιση του ελληνικού κοματιού του ΧΑΑ η διατήρηση του…

ΣΤΟΙΧΕΙΟ ενδεικτικό για την βελτίωση των μεγεθών της ΕΤΕ ΒΑΝΚ το ότι η διοίκηση της τράπεζας έχει λάβει την απόφαση να αποπληρώσει το σύνολο των cocos προς το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στο β΄6μηνο του 2016.


ΤΕΛΟΣ εποχής για Σέλμαν, Πετζετάκις και Κούμπας… ‘Οπως και οι αναρίθμητες που έχουν ήδη κουνήσει το μαντήλι… Και ατυχώς έπονται κι άλλες… Κι όχι μία και δύο…

ΥΣΤΕΡΕΙ εμφανώς η Grivalia με μόλις (2) θετικές παρουσίες στο ταμπλό στις πρόσφατες (13)… Στο +19% η μτχ της Ελλάδος εφέτος + το μέρισμα που διένειμε…

ΦΟΛΙ: Ο Ενοποιημένος κύκλος εργασιών των Folli Follie για το α’ τρίμηνο του 2016 ανήλθε σε 293,7 εκατ. (268,6 εκατ. ΠΕΡΥΣΙ) και +9,3%. Η βελτιωμένη λειτουργική δραστηριότητα σε όλους τους επιχειρηματικούς τομείς του Ομίλου οδήγησε σε αύξηση της λειτουργικής κερδοφορίας που ανήλθε σε 59,5 εκατ. (57,2 εκατ. το 2015) και +3,9%. Το EBITDA 70,9 εκατ., αυξημένο κατά 6,9%. Τα καθαρά ενοποιημένα κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας ανήλθαν σε 43,2 εκατ.(οι αναλυτές της IBG ανέμεναν 45,2 εκατ.)

ΧΠΑ: Συνεδρίαση με σαφώς μικρότερη μεταβλητότητα της χθεσινής και αυτό είχε σοβαρό αντίκτυπο στον όγκο συναλλαγών, όπου παρατηρήθηκε μείωση τόσο στα συμβόλαια του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (80.200 συμβόλαια). Στα 25.736 συμβόλαια του δείκτη, μειώθηκαν οι ανοιχτές θέσεις για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος). Το συμβόλαιο του F25 κινήθηκε μεταξύ 178,75 και 182,75 μονάδων και γύρισε σε υπερτίμηση 0,60%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

“ΨΑΞΙΜΟ”: Θετικό νέο το ότι ξεκινάει η κατασκευή του αγωγού ο οποίος θα ευνοήσει τον κύκλο εργασιών διάφορων εισηγμένων εταιριών. Επισημαίνεται ότι η Άκτωρ (100% θυγατρική της Ελλάκτωρ) έχει κερδίσει μέρος της κατασκευής του αγωγού αξίας 230 εκατ. ευρώ, η ΑΒΑΞ θα κατασκευάσει 360 χιλιόμετρα στο ελληνικό κομμάτι ενώ η Σωληνουργία Κορίνθου έχει κερδίσει την σύμβαση προμήθειας 495 χιλιομέτρων σωλήνα.

ΩΚΕΑΝΟΣ χαμένων κεφαλαίων…

Με την υπογραφή του μικρομέτοχου