Aπό το “Α” έως το “Ω”

ΑΠO THN αρχή του χρόνου, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει απώλειες 15,37%, ο Τραπεζικός δείκτης απώλειες 30,92% και η συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. απώλειες 6,6 δισ ευρώ.

ΒΛΕΠΟΥΜΕ θετικά την σταθεροποίηση στη χώρα και την θετική αλλαγή στο κλίμα που ακολούθησε την επίσκεψη του Γάλλου προέδρου Francois Hollande. Μπορώ να σας διαβεβαιώσω από το Davos ότι θέλουμε να επενδύσουμε στην Ελλάδα. Ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος του Ομίλου Suez, Eric Ghebali, επανέλαβε την πρόσθεση της Suez να επενδύσει στην Ελλάδα στους τομείς της ενέργειας και του περιβάλλοντος. Μιλώντας στο ΑΠΕ τόνισε: «Θέλουμε να επενδύσουμε στην Ελλάδα στον τομέα του περιβάλλοντος σε θέματα όπως η διαχείριση απορριμμάτων και η διαχείριση του νερού και έχουμε κινητοποιηθεί με στόχο τη διατήρηση και την ενίσχυση των επενδύσεων μας στη χώρα.

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΟΣ: Ο γεωπολιτικός κίνδυνος στην ευρύτερη περιοχή παραμένει υψηλός. Η Ελλάδα μπορεί να μην σχετίζεται ευθέως με τις αραβικές χώρες, δέχεται ωστόσο τις επιδράσεις των γεγονότων με κύρια επίπτωση τις αυξημένες μεταναστευτικές ροές και την αδυναμία διαχείρισης ενός τόσο υψηλού αριθμού προσφύγων.

ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ: Φανερά προβληματισμένος για την βραχυπρόθεσμη πορεία που θα ακολουθήσει ο ΓΔ (που στέκεται πέριξ των 530 μονάδων μαζεύοντας δυνάμεις για την επόμενη κίνηση), δηλώνει μία πολύ αξιόλογη τεχνική φωνή της ελληνικής αγοράς, ο Απόστολος Μάνθος. Διαγραμματικοί σταθμοί για μεν την άνοδο οι 550 με 560 μονάδες ,για δε την πτώση οι 500 με 490 μονάδες.

ΕΞΗΓΗΣΗ: Την δική τους εξήγηση για τους λόγους που οι αναδυόμενες αγορές βίωσαν μία σημαντική ανάκαμψη προς τα τέλη της τρέχουσας εβδομάδας δίνουν οι αναλυτές του αμερικανικού επενδυτικού οίκου Brown Brothers Harriman (Πολύ παλιά “καραβάνα”)…

ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΑ οι αναλυτές καταγράφουν τα εξής: Η ανάκαμψη στις τιμές του πετρελαίου είναι ένας παράγοντας, ενώ η περαιτέρω χαλάρωση από την ΕΚΤ (και πιθανότατα και από την Τράπεζα της Ιαπωνίας) ένας ακόμη. Η σύσφιξη της πολιτικής της Fed, όσο ακόμη παραμένει σε ισχύ, έχει πιθανότατα μετατεθεί για κάποιο διάστημα από τις ίδιες τις αγορές. Η προοπτική για την παγκόσμια ρευστότητα είναι ξεκάθαρα ένα θετικό στοιχείο υπέρ των αναδυόμενων αγορών, τουλάχιστον σε αυτό το σημείο.

“ΖΩΗ ΝΑΧΟΥΝ”: Σημίτης και ΣΙΑ… (Διαβάστε σημερινή αναφορά στην ενότητα ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ)

Η αγορά προειδοποιεί, ο Draghi της ΕΚΤ που βλέπει όλη την εικόνα σπεύδει έγκαιρα να αντιδράσει και να αποτρέψει τα χειρότερα. Και το συμπέρασμα:-

Η παρέμβαση – παραίνεση Draghi να κλείσει άμεσα η αξιολόγηση υποκρύπτει τον μεγάλο φόβο, την μεγάλη ανησυχία εκτροπής της ελληνικής οικονομίας και των ελληνικών τραπεζών.

Η ΑΝΑ-ζήτηση των λόγων της εκτόνωσης θα πρέπει να αναζητηθεί στο βαθμό πίεσης που είχαν υποστεί μετοχές και δείκτες. Ο Γενικός Δείκτης είχε, στο σύνολο των ταλαντωτών, περιέλθει σε υποτιμημένη ζώνες. Ενώ η εικόνα στα ωριαία διαγράμματα παρουσίαζε εντονότατες καθοδικές αποκλίσεις από τις αντίστοιχες τιμές της 7ης Δεκεμβρίου, προϊδεάζοντας για την αντίδραση που έρχεται. Η συναλλακτική δραστηριότητα παρουσιάζει μεγαλύτερες εξάρσεις στην πτώση και αυτό δημιουργεί ένα ακόμα σκεπτικισμό ως προς τις προοπτικές διαφυγής του Γενικού Δείκτη.

ΘΑ χρειαστούν και άλλα καλά νέα για να ενεργοποιηθεί ισχυρότερα ο ξένος παράγοντας που θα έρθει στρατηγικά να επενδύσει στην χώρα. Οι παλινωδίες που παρατηρούνται με την φορολογία στον ΟΠΑΠ ή την πώληση του ΑΔΜΗΕ μόνο θετικές εξελίξεις δεν μπορούν να θεωρηθούν ενώ ο χρόνος ο οποίος χρειάζεται για να ολοκληρωθεί μια πώληση σχεδόν συστηματικά παραβιάζεται από διάφορους παράγοντες βάζοντας ένα θέμα αξιοπιστίας της διαδικασίας.

ΙΤΑΛΙΑ: Σφίγγουν τα λουριά… Έμφαση στην ανάπτυξη πρέπει να δώσει η Ευρώπη όπως ανέφερε σε τελευταία του ομιλία ο Ιταλός πρωθυπουργός, Ματέο Ρέντσι, μακρυά από τις πολιτικές λιτότητες. Μιλώντας στην συνεδρίαση της διεύθυνσης του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος ο Ρέντσι εξέφρασε την άποψη πως πρέπει να ανακτηθεί το ευρωπαϊκό ιδεώδες, το οποίο, στην συζήτηση που βρίσκεται σε εξέλιξη, έχει εντελώς ξεχασθεί”.Ενώ “αν κάποιος ηγέτης προσβάλλεται για κάποια μισή λέξη που μπορεί να ειπώθηκε, ή να μην ειπώθηκε, χάνουμε από τον ορίζοντά μας τον πραγματικό στόχο, που είναι ακριβώς το ιδεώδες αυτό”. Ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης, μιλώντας στην συνεδρίαση της διεύθυνσης του κόμματός του, προχώρησε στην πολιτική διαπίστωση ότι “σε όλες τις χώρες που συμμερίσθηκαν την πολιτική γραμμή με τρόπο απόλυτα ταυτόσημο με τα αιτήματα των Βρυξελλών, η απερχόμενη κυβέρνηση έχασε τις βουλευτικές εκλογές”.

ΙΝΛΟΤ: Για την μετοχή της Ιntralot η Eurobank Equities σε πρόσφατη έκθεση ορίζει τιμή-στόχο στα 1,1900 ευρώ με σύσταση ΔΙΑΚΡΑΤΗΣΗ. Σύμφωνα με τους αναλυτές της η ορατότητα για τις ταμειακές ροές είναι περιορισμένη, ενώ δεν υπάρχουν καταλύτες βραχυχρόνια.

ΚΥΡΙΑΚΟΣ: Πήγε και ο Κυριάκος (άξιος ο άνθρωπος σαν επιστήμονας και προσωπικότητα) και ονομάτισε την Σκιώδη Κυβέρνηση του για να μας πιάσει σκοτοδίνη… Γάντι πάει με την περίπτωση το…”Που πας ωρέ Καραμήτρο με δαύτους;;”

ΛΑΜΠΡΑ, ΛΑΜΠΡΟΤΑΤΑ:  Περί  ΤΕΝΕΡΓ ο λόγος… Στο σύνολο των 14 συνεδριάσεων του 2015 η μετοχή της δεν έχει δει θετικό πρόσημο(!)… Και από τα 2,4600 στα 2,0500 ευρώ μετά και το χθεσινό αποκαρδιωτικότατο -3,76%. Απίστευτα χάλια δηλαδή… ( Μας κάνει και…ρόμπα που την έχουμε περί πολλού…). Παρόλα αυτά επιμένουμε στην μετοχή της… Στην κεφαλαιοποίηση των 224 εκατ. ευρώ, παίζει με P/BV 0,62 και είχε στο εννεάμηνο του 2015 ελεύθερες ταμειακές ροές 34,12 εκατ. ευρώ, που συνιστά απόδοση 14,2%. Συγκεντρώνει βέβαια και όλα τα στοιχεία για να επιβεβαιώσει τις θετικές της προοπτικές κατά το 2016.

ΜΠΟΡΕΙ η μετοχή του Οργανισμού Λιμένος Πειραιά να μην ξεχώρισε, αλλά η επισημοποίηση της συμφωνίας του με την Cosco αποτελεί το ΝΕΟ όχι μόνον της εβδομάδος και του μήνα, αλλά ολόκληρης της χρονιάς πριν το επόμενο. Από την άλλη πλευρά, η αντιμετώπισή της από την αγορά ήρθε να επιβεβαιώσει για πολλοστή φορά την ψυχασθένειά της… Η ασχετοσύνη, η αμάθεια, η καζινοποίηση του ΧΑ-ροκαμένου στον ύψιστο βαθμό τους… Και δεν φαίνεται να υπάρχει σωτηρία, είναι ανίατη η κατάσταση του ΧΑ-ροκαμένου!

ΝΤΡΟΠΗ: «Γιατί να υπάρχουν εθνικά κράτη; Γιατί να διαθέτουν σύνορα; Ποιός ο λόγος να έχουν ποσοστώσεις στον αριθμό των μεταναστών που υποδέχονται;». Δεν υπάρχουν μετανάστες. Υπάρχουν μόνο οι παγκόσμιοι πολίτες, οι οποίοι είναι σωστό να κυβερνώνται από έναν. Από μία υψηλότερη διαχειριστική πλατφόρμα. Να κοστίζουν λιγότερο, να δουλεύουν περισσότερο και να πεθαίνουν γρηγορότερα. Φτάνει πια με τις συντάξεις και την πανάκριβη κοινωνική περίθαλψη! Αυτός είναι ο λόγος της δοκιμής στη Σουηδία. Η έρευνα είναι η εξής: «Πόσο βαθιά είναι ήδη προγραμματισμένος ο σουηδικός λαός, όσον αφορά τα ανθρωπιστικά του συναισθήματα; Πόσα θα αντέξει χωρίς να διαμαρτυρηθεί; Έως ποιό σημείο θα αρνείται να δει αυτά που συμβαίνουν μπροστά στα μάτια του; Προφανώς μιλάμε για τον έλεγχο της σκέψης, από μία ανώτερη, κρυφή Αρχή, σε μία ευρεία βάση.

ΞΕΝΟΙ (επανάληψη) = Ελληνες με τις offshore + Mεγαλοεισηγμένοι + τζογαδόροι μεγαλοεπιχειρηματίες + τα κολαούζα τους και τσιράκια τους (που αν δεν τα πάρουν γρήγορα, τα χάνουν μετά όλα…). Εκτός από αυτούς υπάρχουν κι αυτοί που τους κινούν τα νήματα. Και οι οποίοι βρέξει-χιονίσει πάντα βγαίνουν καρακερδισμένοι…(Εχουν κι αυτοί τις δικές τους… offshore!!!) Πραγματικοί – ουσιαστικά ξένοι ζήτημα να είναι το 25%…

ΟΙ 560 μονάδες αποτελούν το ιδανικό πέρας αυτής της κίνησης, καθώς η πρόσφατη πτώση έχει διαμορφώσει ένα νέο πλαγιοκαθοδικό κανάλι, με πιο απότομη κλίση, στο οποίο πλέον κινείται ο Γενικός Δείκτης. Ο ορίζοντας θα αλλάξει μόνο σε ανοδική διάσπαση των 560 μονάδων, όπου πλέον θα υπάρχουν ισχυρότερες τεχνικές προϋποθέσεις για κάτι καλύτερο από μια βραχυπρόθεσμη αντιστροφή τάσης.

ΠΑΓΩΜΑΡΑ!!!!!! σε όλα σχεδόν τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ, λες και δεν αφορούσε την Ελλάδα η είδηση!! Χωρίς σχόλια… (Περί S&P το σχόλιο φυσικά)

ΠΤΩΣΗ: Η χρηματιστηριακή εβδομάδα που ολοκληρώθηκε αποδείχθηκε η τρίτη συνεχόμενη πτωτική, αφαιρώντας από τον ΓΔ 4,32%, από τον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών 16,03%, από την συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. 1,4 δισ ευρώ, ενώ η μέση ημερήσια μικτή αξία συναλλαγών μειώθηκε κατά 7% και διαμορφώθηκε στα 74 εκατ. ευρώ.

ΡΕΚΟΡ: Οι επόμενες πέντε συνεδριάσεις θα κρίνουν και ένα ακόμα ρεκόρ της Ελληνικής Αγοράς. Ο χειρότερος Ιανουάριος όλων των εποχών, είχε κλείσει με απώλειες 15,76% και ήδη ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται στο -15,37%.

ΣΧΟΛΙΑ: Με σχετική χρονοκαθυστέρηση, μίας συνεδρίασης, το Χ.Α. αποφάσισε χθες να ακολουθήσει την ανοδική αντίδραση των Διεθνών Αγορών, με την διαφορά ότι μετά το πατατράκ της Πέμπτης, οι αγοραστές ήταν περισσότερο προσεκτικοί, για να μην βρεθούν για πολλοστή φορά εκτεθειμένοι. Οι δε εν δυνάμει πωλητές, απόλυτα ακριβείς στο “ραντεβού” τους, έκαναν περισσότερο αισθητή την παρουσία τους, λίγο μετά τις 15.50, όμως αυτό δεν ήταν αρκετό προκειμένου να αλλάξει το τελικό, θετικό, πρόσημο, για τους βασικούς δείκτες του Χ.Α. Και ίσως να μην το ήθελαν και οι ίδιοι, καθώς σε μία Αγορά που πέφτει συνεχώς γίνεται όλο και πιο δύσκολη η ανεύρεση “τολμηρών” αγοραστών.

ΤΕΧΝΙΚΑ ο Γενικός Δείκτης αντέδρασε από τις 519 μονάδες, μια τιμή που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί στην “μέση του πουθενά”, αφού η επόμενη στήριξη είναι τα χαμηλά του 2012 (471 μονάδες).

ΥΠΟΧΩΡΗΣΗ: Σημαντική υποχώρηση του αριθμού των εισηγμένων εταιρειών στο ΧΑΑ είχαμε τα τελευταία 15 χρόνια και λόγω των συγχωνεύσεων που έγιναν. Αυτό, σύμφωνα με αρκετούς παράγοντες της αγοράς, αποτελεί μία θετική εξέλιξη, καθώς δημιουργούνται ισχυρότερα και μεγαλύτερα επιχειρηματικά σχήματα. (σχετική αναφορά σήμερα στην ενότητα ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ)

ΦΑΝΗΚΕ και προχθές η διατεταγμένη υπηρεσία πολλών!!! Σώνει ντε και καλά ο Σόιμπλε είπε ανόητο τον πρωθυπουργό… Οι μπαστουνοβλάχοι αριστοκράτες ούτε την “αργκό” οικονομική διάλεκτο δεν μπορούν να μεταφράσουν σωστά… (Ο “μ/μ” τα λέει με το όνομά τους τα πράγματα… Δεν έχει και ανάγκη κανένα, εδώ που τα λέμε… Ολιγαρκής και αυτάρκης…)

ΧΑΡΑΚΙΑ: Στην περίπτωση του Γενικού Δείκτη και πάντα σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα, το “stop” στο “short” παραμένει στις 565 μονάδες, με πρώτη αντίσταση στις 537 μονάδες. Σε περίπτωση υποτροπής του κλίματος, η πρώτη στήριξη στις 530 μονάδες.

ΨΑΧΝΟΝΤΑΙ… για το τι κρύβεται πίσω από την «ξαφνική» επιθυμία του επικεφαλής της ΕΚΤ M. Draghi να ολοκληρωθεί άμεσα η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας. Πρόκειται για μια κίνηση πολιτικής αβροφροσύνης επειδή ο Draghi συναντήθηκε με τον Τσίπρα ή κρύβεται κάτι βαθύτερο; Είναι προφανές ότι η ΕΚΤ ανησυχεί για εκτροπή της ελληνικής οικονομίας και των τραπεζών. Η αγορά προειδοποιεί, ο Draghi της ΕΚΤ που βλέπει όλη την εικόνα σπεύδει έγκαιρα να αντιδράσει και να αποτρέψει τα χειρότερα. Και το συμπέρασμα:- Η παρέμβαση – παραίνεση Draghi να κλείσει άμεσα η αξιολόγηση υποκρύπτει τον μεγάλο φόβο, την μεγάλη ανησυχία εκτροπής της ελληνικής οικονομίας και των ελληνικών τραπεζών.

Ω, ΤΙ ΚΟΣΜΟΣ ΔΙΑΒΟΛΙΚΑ ΠΛΑΣΜΕΝΟΣ…

 

  • Με την υπογραφή του μικρομέτοχου