Aπό το “Α” έως το “Ω”… - Mikrometoxos.gr | Mikrometoxos.gr

Aπό το “Α” έως το “Ω”…

31.01.2016 09:56

ΑΖΕΡΜΠΑΙΤΖΑΝ: Από τα Ψηλά στα Χαμηλά… Για να «σφραγίσει» το οικονομικό αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει το Αζερμπαϊτζάν ήρθε η υποβάθμιση του από τον διεθνή οίκο Standard & Poor’s. Ειδικότερα, η S&P υποβάθμισε την πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας σε «junk», ήτοι σκουπίδι, ενώ διατύπωσε την εκτίμηση ότι το αζέρικο ΑΕΠ θα συρρικνωθεί το 2016 κατά 1%, εισερχόμενο σε ύφεση για πρώτη φορά από το 1995, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΝΤ. Σε συνδυασμό με την απότομη υποχώρηση του εθνικού νομίσματος, το κατά κεφαλήν εισόδημα σε όρους δολαρίου θα υποδιπλασιαστεί ανάμεσα στο 2014 και το 2016, τονίζει η S&P. Ο αμερικανικός οίκος επισημαίνει ότι η απόφασή του απηχεί την αύξηση των εξωτερικών κινδύνων, μετά την πτώση των συναλλαγματικών αποθεμάτων κατά δύο τρίτα σε 18 μήνες, αλλά και την υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου.

ΒΛΕΠΟΥΜΕ συνεχώς το κράτος να κόβει τις συντάξεις. Μα, από τις συντάξεις κινούνται η ελληνική οικογένεια και κοινωνία. Ο παππούς ζει τα εγγόνια του, γιατί τα παιδιά του είναι άνεργα. Υπάρχει 40% ανεργία. Πώς θα ζήσουν αυτοί οι άνθρωποι; Ούτε ευρώ δεν έπρεπε να κοπεί από τις συντάξεις. Αυτή η χώρα νοσεί, γιατί νοσεί το πολιτικό σύστημα. Η Ελλάδα έχει περάσει μεγάλες κρίσεις. Αλλά θα την ξεπεράσει και αυτήν, αν βάλουμε μυαλό και σκύψουμε στη γεωργία, στην κτηνοτροφία, στην ναυτιλία, στον τουρισμό, στον πολιτισμό.

ΓΝΩΣΤΗΣ σωστός: Οι άριστοι μαθαίνουν, συνήθως, άριστα αυτά που οι άλλοι τους επιτρέπουν να μάθουν. Τα άλλα, τα χρήσιμα και ιδιοφυή, συνήθως, κανείς δε μπορεί να σου τα μάθει. Ο Wittgenstein, άλλος κακός μαθητής, γιος πλούσιου, που «έγραψε» και τον πατέρα του, αλλά και το δάσκαλό του, Russell, έλεγε πως: «δε μπορώ να διδάξω αυτό που ήδη γνωρίζω, αφού είναι ήδη γνωστό, αλλά μπορώ να διδάξω αυτό που δεν ξέρω, για να μάθω εγώ, αλλά και οι άλλοι».

ΔΕΝ είναι ηλίου φαεινότερο πως μόνο ένας ανισόρροπος θα δεχόταν να πληρώνει συνεχώς υψηλότερους φόρους, για διαρκώς μικρότερες παροχές; Να ξοδεύει τα χρήματα του σε εισφορές για συντάξεις που δεν πρόκειται να πάρει ποτέ; Δεν είναι αυτονόητο πως μόνο ένας ψυχοπαθής θα δραστηριοποιόταν επιχειρηματικά σε μία χώρα που προσπαθεί να ληστέψει τους πάντες για να επιβιώσει;; (Βασ.Βιλ.)

ΕΡΩΤΑΣ: Ο έρωτας δεν είναι τύχη – είναι συναίσθημα. Τυχερός θα είσαι αν βρει ο έρωτάς σου ανταπόκριση. Και να εξηγήσω κάτι: Δεν έχω νιώσει κόμπλεξ απέναντι σε μεγαλύτερη γυναίκα. Τι σημαίνει «μεγαλύτερη» ή «μικρότερη»; Η γυναίκα είναι γυναίκα. Οταν ερωτευθώ, δεν ζητάω την ταυτότητά της για να της ζητήσω ραντεβού. Ελεος, δηλαδή! Ο έρωτας είναι τυφλός, επαναστάτης, κινητήριος δύναμη. Δεν κοιτάζει χρώμα, φυλή, τάξη, μόρφωση, θρησκεία. Ολοι οι άνθρωποι έχουν δικαίωμα στην αγάπη. Μικροί και μεγάλοι. Ο ωραίος άνθρωπος, ψυχικά και πνευματικά, μπορεί να είναι ερωτεύσιμος και σε μεγάλη ηλικία. Και είναι πιθανόν ένας νεαρός άνδρας να μην είναι ερωτεύσιμος, γιατί μπορεί να μην έχει πράγματα να δώσει. Για να καταλήξουμε, οι ωραίοι άνθρωποι δεν έχουν ηλικία (Νικ.Βερλ.)

ΖΟΧΑΔΕΣ: Η ενημέρωση των αναγνωστών-επενδυτών δεν γίνεται απλά παραθέτοντας τα ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ των εισηγμένων εταιρειών…Κάποτε θα πρέπει να σταματήσει αυτό το παραμύθι με τους ΠΗΧΙΑΙΟΥΣ ΤΙΤΛΟΥΣ και τα… επιτεύγματα, χωρίς οι αντιγραφείς να έχουν την πραγματική ιδέα (λόγω παντελούς έλλειψης γνώσης του αντικειμένου) για το τι ακριβώς “τρέχει” με το εκάστοτε θέμα με το οποίο “καταπιάνονται”…ΑΣ ΒΑΖΟΥΝ ένα… ΞΕΝΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ στο κάτω κάτω της γραφής…ΜΗ νομίζουν ότι οι υπόλοιποι τρώνε κουτόχορτο… ΚΑΛΑ τώρα, για όσους προσπαθούν να πείσουν ό,τι ο γάιδαρος πετάει πιστεύοντες ότι οι αναγνώστες τους ανήκουν στην συνομοταξία των Ufo… να ξέρουν ότι συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο!!

ΗΛΙΑΣΗ: Το «έγκαυμα» στον εγκέφαλο λέγεται και ηλίαση, ιδιαίτερα όταν εκτεθείς χωρίς αντηλιακά υψηλού δείκτη προστασίας, από την πρωτομανία και την πρωτογονομανία των «στοργικών» μας δασκάλων. Αυτών που έπαθαν υστερία σαν τις νοικοκυρές της Χιλής για τα ιερά και τα όσια της παιδείας. Που την έκαναν «σαν τα μούτρα τους», χρόνια τώρα. Γεγονός που είναι, ίσως, και η βασική αιτία του κακού του ριζικού μας, αλλά και γιατί το «καράβι Ελλάς» έπεσε στα βράχια, εδώ και δεκαετίες και δε λέει να ξεκολλήσει ακόμα…

ΘΑΥΜΑΤΑ: Πού όλα αυτά; Στην Ελλάδα!.. Ακόμη και το σουβλάκι δεν είναι ελληνικό. Η μηχανή για τον γύρο είναι από τη Γερμανία, τα καλαμάκια από την Κίνα, το κρέας είναι από την Ολλανδία και ο ψήστης από την Αλβανία και το Πακιστάν. Να εισάγουμε φασόλια από την Κίνα; Κρέας από τη Γαλλία; Ή πατάτες από την Αίγυπτο; Πού όλα αυτά; Στην Ελλάδα! Και το χέρι σου να βάλεις στη γη θα φυτρώσει.

ΙΕΡΑ ΕΞΕΤΑΣΗ: Αν ο Κολόμβος άκουγε τους σοφούς της Ιεράς Εξέτασης, δε θα πήγαινε ποτέ στην Αμερική. Αυτά τα καλά παιδιά, οι αριστούχοι, είναι, συνήθως, όλοι και καλοί πατριώτες. Γιατί όταν κρατάνε τη σημαία στις παρελάσεις η καρδιά τους κτυπά και όταν ακούν τον εθνικό ύμνο, νιώθουν ένα «γαργαλητό στις φλέβες» και το «ανατρίχιασμα» που αποκαλείται συγκίνηση. Είναι αυτοί που «τη λέξη πατρίδα τη γράφουν με κεφαλαίο Π» και δε διανοούνται να τη συσχετίσουν με τους ασεβείς στίχους του Neruda: «Πατρίδα λέξη μελαγχολική, όπως θερμόμετρο ή ανελκυστήρας». Ούτε τη συσχετίζουν με τον φονικό αφορισμό του Dr Johnson: «ο πατριωτισμός είναι το τελευταίο καταφύγιο ενός παλιανθρώπου» (εδώ, μας βάζει δύσκολα ο φίλτατος γιατρός…)

ΚΑΜΜΙΑ έκπληξη από τις ύβρεις του Λοβέρδου… Γνωστή και η πορεία και η πολιτεία του. Καμιά εντύπωση και από τους φωνασκούντες λοιπούς παπαγάλους των διαπλεκομένων, εντός και εκτός βουλής. Αν μη τι άλλο είναι ευγνώμονες σ΄ αυτούς που τους ανέδειξαν και τους επέβαλαν, δίνοντάς τους βήμα, χρόνο και λόγο ύπαρξης στα μέσα τους. Αλλά δεν το περίμενα από το άτεγκτο Β. Λεβέντη, που τους έβριζε πατόκορφα (Από τον γιατρό φίλο μας…)…

ΛΥΣΣΑΞΑΝ λοιπόν τα φερέφωνα της διαπλοκής με τις τηλεοπτικές άδειες. Σώνει και καλά να μην συγκροτηθεί ανεξάρτητο ΕΣΡ, που θα βάλει φρένο στο καθεστώς της ασυδοσίας, που επέβαλαν οι καναλάρχες και θεσμοθέτησαν οι πρόθυμοι “υπάλληλοί” τους υπουργοί των προηγουμένων κυβερνήσεων (του ιδίου).

“ΜΟΥΡΛΑ”: Λεβέντης (Ένωση Κεντρώων): Να παραμείνουν τα κανάλια που λειτουργούν εδώ και πολλά χρόνια !!! σ.σ. Οι ανωτέρω δηλώσεις ήρθαν, μετά από κάμποσες προσκλήσεις και επιδαψιλεύσεις τιμών από τα ίδια κανάλια, πού καταριόταν ολημερίς. Ούτε φύλλο συκής, ούτε καν τα προσχήματα δεν κράτησε το νούμερο της εγχώριας πολιτικής σκηνής (έχει ορεξούλες ο ντετόρε…)

ΝΕΥΡΩΣΗ ΤΗΣ ΝΙΚΗΣ: Αυτά τα καλά παιδιά, που παίρνουν άριστα στα σχολεία. Αυτοί οι αθλητές που για μπουν στο κάδρο της πρωτιάς, έχουν καταπιεί όλες τις απαγορευμένες ουσίες. Που για τη νεύρωση της νίκης, της πρωτιάς, του μεταλλίου θα γίνουν αντικοινωνικά πλάσματα, υστερικοί εγωπαθείς σκοτώνοντας το αλτρουιστικό γονίδιο που μας χάρισε η φύση, βάζοντας στη θέση του ένα φοβικό ηλίθιο, που θα το πάρουν τα άλλα, καλά παιδιά στην τράπεζα και στους μηχανισμούς αναπαραγωγής αγελάδων και ομιλουσών κεφαλών…(για το εξειδικευμένο κοινό του ιατρού φιλόσοφου, συν τοις άλλοις…)

ΞΕΚΙΝΗΜΑ: Όπως και τον Ιανουάριο έτσι και ο Φεβρουάριος ξεκινάει με ένα «μεγάλο» νούμερο. Το πρωί της ερχόμενης Δευτέρας είναι προγραμματισμένη η ανακοίνωση του δείκτη μεταποίησης της Κίνας ο οποίος αποτέλεσε και την αφορμή για την έντονη πτώση των ασιατικών αγορών. Το Δεκέμβριο ο δείκτης είχε καταγράψει την πέμπτη συνεχόμενη μηνιαία μείωση με χαμηλή τιμή 49,7 και είθισται τιμές κάτω από το 50 να προεξοφλούν οικονομική επιβράδυνση.

ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ θα θυμούνται ασφαλώς πως όταν η Ελλάδα είχε βρεθεί στο στόχαστρο των κερδοσκόπων, κάπου στα τέλη του 2009, με αποτέλεσμα να στοιχηματίσουν εναντίον της με διάφορα χρηματοπιστωτικά όπλα μαζικής καταστροφής, κυρίως με τα CDS, η τότε κυβέρνηση της τους προειδοποιούσε ανόητα ότι θα αποτύχουν – με άρθρα της στα ΜΜΕ, με δηλώσεις του υπουργού οικονομικών, καθώς επίσης με οτιδήποτε άλλο είχε στη διάθεση της. Τελικά δεν απέτυχαν, ενώ ουσιαστικά βοηθήθηκαν από τις σπασμωδικές ενέργειες της κυβέρνησης, αφού τεκμηρίωναν πως η Ελλάδα φοβόταν – επομένως ότι, το πρόβλημα στην οικονομία της υπήρχε, οπότε ήταν θέμα χρόνου να αποκαλυφθεί και να χάσει το «παιχνίδι» μαζί τους.

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΦΟΡΕΣ: Κάτι ανάλογο φαίνεται να διαδραματίζεται σήμερα στην Κίνα, κρίνοντας από τις πρόσφατες αναφορές των κρατικών ΜΜΕ, τα οποία «απειλούν» τον G. Soros – διαμηνύοντας του πως «πρέπει να αφήσει τα χέρια του από το γουάν, επειδή διαφορετικά θα τα κάψει». Εν τούτοις, οι απειλές αυτές έχουν το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα – αφού δίνουν την εντύπωση στους υπόλοιπους κερδοσκόπους πως είναι η κατάλληλη εποχή για να τοποθετηθούν μαζικά εναντίον του κινεζικού νομίσματος, ευελπιστώντας σε μεγάλα κέρδη.

ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ λοιπόν μία τιτανομαχία, η οποία θα θυμίζει την επίθεση του 1992 εναντίον της βρετανικής στερλίνας. Θα αφορά όμως μία αρκετά μεγαλύτερη χώρα, με πολύ σημαντικές συνέπειες τόσο για την ίδια, όσο και για την παγκόσμια οικονομία – ειδικά εάν κάτι λειτουργήσει διαφορετικά, σχετικά με αυτά που σχεδιάζουν οι δύο αντιμαχόμενοι..

ΡΙΖΙΚΟ γερμανών: Οι Γερμανοί είναι ένας λαός συμπαθής ως επί το πλείστον, αλλά έντονα διαφοροποιημένος, παράξενος και παράδοξος μαζί – αφού διακρίνεται από μία μικρή, «διεστραμμένη», κακεντρεχή, ζηλόφθονη, «προτεσταντική» και εξαιρετικά αιμοβόρα μειοψηφία, η οποία όμως υπερισχύει απόλυτα μίας, έντονα επιρρεπούς στον σκόπιμο εκφοβισμό και πολύ εύκολης στη χειραγώγηση, συντριπτικής πλειοψηφίας. Η μικρή αυτή μειοψηφία, με έντονα ναζιστικά κατάλοιπα βαθιά μέσα στο γενετικό της κώδικα, είναι ικανή να βασανίζει, με μία απίστευτη εξωτερική ευγένεια, ακόμη και τους δικούς της Πολίτες, όταν την ίδια στιγμή ακούει κλασσική μουσική – γεγονός που παρατηρήθηκε πολύ συχνά, πριν και κατά τη διάρκεια του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου, με οδυνηρά θύματα κυρίως τους Εβραίους.

ΣΥΝΤΑΓΕΣ: Με τόσους γιατρούς να τροφοδοτούν την στήλη, σε λίγο θα σας γράφουμε και…συνταγές. Καλά, για συνταγές μετοχών, λίγο θάρρος να τους δώσουμε και δεν μας σώζει ούτε ο Μπάφφετ…

“ΤΣΙΠΑ”: Ο Primo Levi στο βιβλίο του ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΣ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ, είπε πως ένιωσε τεράστια ντροπή γιατί χάρηκε επειδή πήραν το διπλανό του για τους φούρνους στο Άουσβιτς και έτσι γλύτωσε αυτός. Είχε «τσίπα» ο άνθρωπος, δηλαδή. Και μια γλυκιά συνενοχή με το γονίδιο της αλληλεγγύης. Όχι όπως κάποιοι άλλοι που τσιρίζουν πόσο καλοί Έλληνες είναι. Πόσο πρώτοι. Πόσο μεγάλοι. Πόσο πλούσιοι. Πόσο ευφυείς…

ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ: Να υπενθυμίσω πως οι μεγάλες ανακαλύψεις δεν έγιναν ποτέ από τους άριστους στα σχολεία. Η ιστορία δείχνει πως οι κακοί μαθητές, οι περίεργοι, οι αιρετικοί ήσαν αυτοί που ανακάλυψαν κάτι χρήσιμο ή, έστω, κάτι που άλλαξε τον τρόπο σκέψης των ανθρώπων. Από τον Αϊνστάιν μέχρι τους σύγχρονους ερευνητές, η ιστορία δείχνει πως τα ανάποδα μυαλά έπαιρναν στροφές και έβλεπαν διαφορετικά τον κόσμο (γιατρός… εφευρέτης…)

“ΦΥΤΑ”: Κάποτε, αυτούς που έπαιρναν βραβεία για επιδόσεις αριστείας, στα παλιά σχολεία της γενιάς μου, τους θεωρούσαν «φυτά». Ίσως ακόμα και σήμερα η λέξη «φύτουλας» να βρίσκεται στο λεξιλόγιο της νεολαίας. Τα κανονικά παιδιά, όχι αυτά που αντιγράφουν τους γονείς και τους δασκάλους τους, σιχαίνονται να ξεχωρίζουν. Πολλές φορές ντρέπονται να δείξουν τις ικανότητες τις δικές τους ή τα λεφτά των γονιών τους. Τουλάχιστον αυτά που έχουν λίγη «τσίπα» γονιδιακή ή επίκτητη. Δεν έχει σημασία.(άλλος φίλος, γιατρός κι αυτός…)

ΧΑΛΙΑ μαύρα: Ολα τα παιδιά του κόσμου κάθονται μπροστά από ένα κινητό. Εθισμός! Σε λίγο θα έχουν αυχενικό. Οι σχέσεις των νέων ανθρώπων γίνονται μέσω facebook. Είναι δυνατόν να ερωτευτώ αν δεν κοιτάξω κάποιον μέσα στα μάτια; Αν δεν σ’ αγγίξει το βλέμμα του άλλου, πώς θα δημιουργήσεις σχέση; Θα συγκινηθώ με όσα μου γράφει κανείς στο facebook; Τότε, γιατί να μην ερωτευτώ τους συγγραφείς; Αυτός ο ναρκισσισμός με τις selfies φωτογραφίες, που όλοι και όλες ποζάρουν σαν μοντέλα, σε τι κάνει καλό; Επίδειξη και εγωισμός. 

ΨΗΛΑ τον αμανέ πήραμε: Πήραμε ψηλά τον αμανέ. Κάποτε, στο χωριό, το περίπτερο είχε ένα τηλέφωνο και κάναμε όλοι από εκεί τη δουλειά μας. Τώρα, μια οικογένεια έχει τέσσερα κινητά, ένα σταθερό, ίντερνετ, facebook. Τι είναι όλα αυτά; Τι έξοδα; Τηλεόραση στην κρεβατοκάμαρα, στο σαλόνι, στην κουζίνα. Γιατί τόση υπερκατανάλωση;

Ω

Σχετική εικόνα

  • Mε την υπογραφή του μικρομέτοχου

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017