Aπό το “Α μέχρι το Ω” – για τον κόσμο της αγοράς… - Mikrometoxos.gr | Mikrometoxos.gr

Aπό το “Α μέχρι το Ω” – για τον κόσμο της αγοράς…

27.06.2016 00:05

ΑΓΟΡΕΣ: Την εκτίμηση ότι την Παρασκευή 24 Ιουνίου, οι αγορές έμαθαν με τον σκληρό τρόπο ότι πρέπει να είναι ταπεινές, εξέφρασε ο αναλυτής για τις χρηματοπιστωτικές αγορές, Jim Grant, μιλώντας στο CNBC. «Είναι μια σπουδαία ημέρα για την ταπεινότητα», σημείωσε χαρακτηριστικά, στον απόηχο της απόφασης του Ηνωμένου Βασιλείου να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Οι χρηματοπιστωτικές αγορές καταρρέουν σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς το Brexit ήταν μια μη αναμενόμενη απόφαση για τους επενδυτές.

Σχετική εικόνα
Ο J. Grant σχολίασε, μάλιστα, πως εδώ και πολύ καιρό είχε αρχίσει να πιστεύει ότι οι αγορές έχουν αναισθητοποιηθεί από τις κεντρικές τράπεζες και ότι έχουν χάσει τη δυνατότητά τους να βλέπουν στο μέλλον. «Αυτό που ήταν εξαιρετικά ενδιαφέρον τις περασμένες ημέρες ήταν το γεγονός πως οι χρηματοπιστωτικές αγορές ήταν ξεκάθαρα λάθος στο ζήτημα του δημοψηφίσματος», είπε ο έγκριτος αναλυτής. Όπως άλλωστε κατέληξε: «Οι αγορές είχαν τη δυνατότητα να βλέπουν ορισμένα πράγματα που οι ιδιώτες δε μπορούσαν, αλλά σε αυτή την περίπτωση είχαν απόλυτο άδικο».

ΒΑΡΟΜΕΤΡΟ ΑΓΟΡΩΝ: O S&P500 έκλεισε σχεδόν πάνω στο make or break του, μιας και το stop μας είναι στο 2025. Καλό θα ήταν να επανέρθει πάνω από το 2051, μιας και κατοχύρωση μπορεί να ανοίξει τον δρόμο για το 1958 με ενδιάμεση στήριξη στο 2000. Κατοχύρωση του 2051 μπορεί να οδηγήσει και πάλι στο 2086.

ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ: Με την συνεδρίαση της Παρασκευής κατάφερε να βρεθεί με 15% απώλειες από αρχές έτους με τον f25 να βρίσκεται στο -21% και τον τραπεζικό στο -36%. Πλέον η αγορά χρειάζεται και πάλι να βρεθεί πάνω από τις 553 μονάδες σε πρώτη φάση και πάνω από τις 585 σε μήνα αν θέλουμε να πούμε ότι απλά είδαμε μία γρήγορη διόρθωση με αφορμή τα γεγονότα. Τεχνικά ημερήσια είσοδο έχουμε πάνω από τις 620 μονάδες ενώ στηρίξεις έχουμε στην ζώνη του 496-510.

ΔΟΛΑΡΙΟ: Την ώρα που η Κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ μετρά τις επιπτώσεις του Brexit, και αγωνιά για τις παγκόσμιες οικονομικές συνέπειες, το δολάριο βρίσκεται στο επίκεντρο των εξελίξεων.

ΕΚΤΙΜΗΣΗ- FT: Tο δολάριο αυξήθηκε απότομα την Παρασκευή, την επόμενη ημέρα του Brexit καθώς ένα σημαντικό ποσό πήρε το δρόμο των φορολογικών παραδείσων. Οι αναταραχές στη διεθνή αγορά ως αποτέλεσμα της εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ αναμένεται να καθυστερήσει την αύξηση των επιτοκίων της Fed.

Ζ

Η ΔΗΛΩΣΗ: «Δεν νομίζω πως τα νέα έδωσαν αρκετό χρονικό περιθώριο στις επιτροπές θεσμικών επενδυτών να κάτσουν κάτω και να αποφασίσουν τι θα κάνουν»

Σχετική εικόνα

σχολίασε ο αναλυτής της Macquarie, Thierry Albert Wizman. «Αυτή είναι μια αυτοματοποιημένη αντίδραση στο τι συνέβη. Θα παρέμβει η ανθρώπινη λήψη αποφάσεων». Σοβαρές κουβέντες, αν μη τι άλλο…

ΘΥΜΟΜΑΣΤΕ τα παλιά επεισόδια της κωμικής σειράς “Μάλιστα κύριε Πρωθυπουργέ” και το πόσο γέλιο έβγαζε η συμμετοχή της Βρετανίας στην ΕΟΚ… Τότε και πόσα …τρελά και παλαβά αντιμετώπιζαν ήδη οι Βρετανοί στις επαφές τους με τους εταίρους τους.

Σχετική εικόνα

Χωρίς καν να είχαν περάσει 10 χρόνια από την ένταξή τους. Ωστόσο, παρά τα προβλήματα εκείνη η εποχή είχε κάτι το φωτεινό και αισιόδοξο, ενώ σήμερα πορευόμαστε στο σκοτάδι ως Ευρώπη.

ΙΣΧΥΡΟ ΔΟΛΑΡΙΟ – ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ: Το ισχυρό δολάριο έχει επηρεάσει την χρηματοοικονομική αστάθεια στις αναδυόμενες αγορές – τον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο του 2016. Θα μπορούσε επίσης να αποτελέσει απειλή για την Κίνα ιδιαίτερα από τις αυξανόμενες εκροές κεφαλαίων από την υποτίμηση του νομίσματος αλλά και για άλλες αναδυόμενες αγορές, λόγω των μεγάλων χρεών που έχουν σε δολάρια.

ΚΙΝΗΤΗΡΙΟΣ ΔΥΝΑΜΗ: Ο Lewis Alexander, αμερικανός οικονομολόγος της Nomura, υποστήριξε ότι «οι επιχειρήσεις θα προτιμήσουν το δολάριο για τις συναλλαγές τους».

Σχετική εικόνα

Το δολάριο έχει αποτελέσει τα τελευταία δύο χρόνια την κινητήριο δύναμη για την πολιτική της Fed καθώς έχει παρασύρει τις εξαγωγές των ΗΠΑ, τον πληθωρισμό και τα εταιρικά κέρδη. Σχεδόν το ήμισυ των πωλήσεων από την S & P 500 το 2014 παρήχθησαν στο εξωτερικό, σύμφωνα με έρευνα της UniCredit.

ΚΑΤΑ την J P Morgan το Brexit θα έχει άμεση επίπτωση στις ΗΠΑ ειδικά στην εταιρική κερδοφορία. Ο S & P 500 είναι εκτεθειμένος ως προς τα έσοδα των εταιριών 1% στο Ηνωμένο Βασίλειο και 6-7% στην Ευρώπη. Όμως αυτό που ακόμη δεν μπορεί να εκτιμηθεί είναι οι δευτερογενείς επιδράσεις του Brexit.

ΛΥΠΗΡΟΝ: Αυτό που μας προβληματίζει περισσότερο είναι πως όσα δημοψηφίσματα γίνονται, είναι για τον λάθος λόγο. Κανένα δημοψήφισμα για το αν οι ευρωπαϊκοί λαοί εγκρίνουν την πληθυσμιακή τους αλλοίωση και την κατάργηση της εθνικής τους ταυτότητας. Για αυτό το πραγματικά φλέγον ζήτημα που θα κρίνει ουσιαστικά το μέλλον της ηπείρου μας, δεν πρόκειται ποτέ να ερωτηθεί κανείς Ευρωπαίος. Που απλά θα υποχρεωθεί να δεχτεί τα τετελεσμένα που θα του επιβληθούν.

ΜΕ ΜΗΝΥΜΑ: “Οι κυβερνήσεις υπέκυψαν στις πιέσεις των πολυεθνικών και αυτό είχε ως αποτέλεσμα αυτό που ονομάζουμε “παγκοσμιοποίηση”. Προκειμένου να αυξήσουν την “κονόμα” τους οι πολυεθνικές μετέφεραν παραγωγικές δραστηριότητες στον αναπτυσσόμενο κόσμο… Με αποτέλεσμα ο αναπτυγμένος κόσμος να πάρει τον κατήφορο όσον αφορά βέβαια τον απλό κόσμο της εργασίας ,διότι τα αφεντικά βέβαια κατάφεραν να  αυξήσουν τα κέρδη τους. Η Λύση; Επιλέξτε μαζικά πολιτικούς και κυβερνήσεις που δεν θα υποκύψουν στις πολυεθνικές και στην “παγκοσμιοποίηση”τους…

ΝΤΑΟΥ ΤΖΟΟΥΝΣ: O Dow μας έδωσε έξοδο μιας και το stop είχε ανέβει. Τα επίπεδα έχουν θεωρητικά ελπίδα ακόμα να σωθούν, μιας και το 17400 είναι επίπεδο στήριξη που κατοχύρωση μπορεί να μας δώσει το 16850 ή το 16580. Το 17606 είναι κοντινή αντίσταση που πρέπει να κατοχυρωθεί σε κλείσιμο σε πρώτη φάση αν θέλει να ηρεμήσει τις πωλήσεις ενώ κατοχύρωση μπορεί να μας φέρει στο 17880

ΞENA KEΦΑΛΑΙΑ– Χαρακτηριστικά ξένων κεφαλαίων… Η επιχείρηση έχει υποχρέωση να τα επιστρέψει στους πιστωτές της σε προκαθορισμένο χρόνο (ημερομηνία λήξης)*Η επιχείρηση επιβαρύνεται με τόκους *Οι πιστωτές μπορούν να οδηγήσουν την επιχείρηση σε πτώχευση αν δεν είναι σε θέση να εκπληρώσει εγκαίρως τις υποχρεώσεις της προς αυτούς. Ως Υποχρεώσεις ή Ξένα κεφάλαια θεωρούνται: 1) Τα δάνεια που χορηγούν στην επιχείρηση τρίτοι… 2) Οι πιστώσεις που χορηγούν τρίτοι (προμηθευτές, εργαζόμενοι και άλλοι πιστωτές) όταν η επιχείρηση αγοράζει από αυτούς αγαθά και υπηρεσίες με πίστωση. 3) Οι προκαταβολές πελατών προς την επιχείρηση, έναντι μελλοντικής αγοράς αγαθών ή χρησιμοποίησης υπηρεσιών κ.α.

… ΟΜΩΣ η υπόθεση της εξόδου περιπλέκεται, καθώς το δημοψήφισμα αφενός δεν έχει δεσμευτικό χαρακτήρα και αφετέρου οι περιφέρειες όπου επικράτησε η «παραμονή» (Σκωτία, Ιρλανδία)  φαίνεται ότι θα κινηθούν σε διαφορετικό μήκος κύματος ζητώντας την λαϊκή ετυμηγορία για την σχέση που θα έχουν με το Ηνωμένο Βασίλειο.

ΠΕΡΙΘΩΡΙΑ πτώσης από -5% έως -10% έχει ο Standard and Poor’s 500 αναφέρει σε νέα ανάλυση της η  J P Morgan. Επίσης το ύψος των πωλήσεων μπορεί να ανέλθει μέχρι τα 300 δισ. δολ. Οι αναλυτές της κάνουν λόγο γι’ απομόχλευση από τους επενδυτές που έχουν υψηλή έκθεση σε μετοχές τους. Κι αυτό γιατί ελάχιστοι ήταν προετοιμασμένοι για το αποτέλεσμα του Brexit…

ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΑ η γεωπολιτική αβεβαιότητα γύρω από το εμπόριο και το κανονιστικό πλαίσιο είναι ένας κίνδυνος που θα μπορούσε να διαχυθεί επιδρώντας αρνητικά στο επιχειρηματικό κλίμα.
Αν ο τραπεζικός τομέας συνεχίζει να παραμένει αδύναμος και η αδυναμία αυτή συνεχίσει να εξαπλώνεται στην περιφέρεια της  Ευρωζώνης τότε η μόχλευση θα μειωθεί επιδρώντας αρνητικά.

ΣΕ ΚΑΘΕ περίπτωση, η μεγαλύτερη αστάθεια από τις αβεβαιότητες μπορεί να είναι αρκετή για να οδηγήσει τους επενδυτές σε απομόχλευση από τις μετοχές. Αυτοί οι κίνδυνοι είναι πιθανοί καταλύτες για μια διόρθωση της αγοράς σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα σε ΗΠΑ και Ευρώπη. Το Brexit όμως θα οδηγήσει σε παρέμβαση τις κεντρικές τράπεζες, εξέλιξη που θα μειώσει την πιθανότητα παγκόσμιας ύφεσης.

ΤΟΣΟΝ οι  long όσο και οι short στις μετοχές αλλά και τα hedge funds είχαν μεγαλύτερη έκθεση σε μετοχικές αξίες ως προς τα ίδια κεφάλαια τους, ενώ τα ταμειακά διαθέσιμα των αμοιβαίων κεφαλαίων παρέμειναν χαμηλά ενώ τα ανοίγματα σε μετοχές των μικροεπενδυτών ήταν κοντά στα υψηλά του 2007. Το Brexit ήρθε σε μια στιγμή όπου κυριαρχούν τα αδύναμα θεμελιώδη ενώ τα εταιρικά κέρδη αναμένεται να συρρικνωθούν για τέταρτο συνεχές τρίμηνο από το τρίτο τρίμηνο του 2015.

ΥΠΟΘΕΤΙΚΑ (για την ώρα..): Η Ισπανία, η Ιταλία και άλλες προβληματικές χώρες της ΕΕ όπως η Ελλάδα σύντομα θα απαιτήσουν να επαναδιαπραγματευθούν τα επίπεδα του χρέους τους με την ΕΕ.
Σε εκείνο το σημείο “Τhe game is over”. Σε παγκόσμιο επίπεδο πάνω από  500 τρισ.δολάρια έχουν φθάσει οι συναλλαγές σε παράγωγα που βασίζονται στις αποδόσεις των ομολόγων. Αυτός είναι ο λόγος που ο βασικός στρατηγικός στόχος των κεντρικών τραπεζών μετά το 2009 είναι να αποτρέψουν με οποιαδήποτε τρόπο αναδιάρθρωση χρεών ή αθετήσεις χρέους στις αγορές ομολόγων. Έχετε διερωτηθεί γιατί την Ελλάδα, μια χώρα που αντιπροσωπεύει λιγότερο από το 2% του ΑΕΠ της ΕΕ, οι ευρωπαίοι συνεχίζουν να την… διασώζουν και όχι να αναδιαρθρώνουν επιθετικά το χρέος της;

_

ΦOΛΙ-FOLLI FOLLIE: “Εμείς δεν παράγουμε κάτι στη Μεγάλη Βρετανία – αυτό πιθανόν θα ήταν πρόβλημα”. Το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος φαίνεται θετικό για μας διότι η βρετανική αγορά υπέφερε λόγω της ισχυροποίησης της στερλίνας. Η αντίδραση στην αγορά συναλλάγματος θα έχει ευνοϊκές επιπτώσεις στην ταξιδιωτική αγορά.

Σχετική εικόνα

Θεωρούμε ότι η πτώση της στερλίνας, αυτή την στιγμή ευνοεί τον όμιλο, γιατί η αγορά του Λονδίνου ‘’υπέφερε’’ και ήταν πολύ ακριβή για τους τουρίστες. Φυσικά, μένει να δούμε αν ψυχολογικά το brexit θα επηρεάσει τα επίπεδα κατανάλωσης των ίδιων των βρετανών”.Όπως είπε ο κ. Κουτσολιούτσος: “Έχουμε ζήσει αρκετές κρίσεις τα τελευταία χρόνια από το 2008 και μετά και δεν μας τρομάζουν οι νέες συνθήκες που δημιουργεί το brexit”.

ΧΑΡΑΚΕΣ: Όλοι οι τεχνικοί δείκτες πλέον έχουν γυρίσει σε πτωτική τροχιά, οι κινητοί μέσοι έχουν διασπαστεί πτωτικά και οι ταλαντωτές έχουν σε ημερήσια διαγράμματα προσεγγίσει τις υποτιμημένες ζώνες τιμών. Οι πιθανότητες συνέχισης της πτώσης παραμένουν με τους πωλητές οι οποίοι πλέον ξανακοιτούν με καλές προϋποθέσεις την ζώνη των φετινών χαμηλών του Γενικού Δείκτη. Η όποια ανοδική αντίδραση θα κριθεί για την αξιοπιστία της σε επίπεδο τζίρου δεδομένου των πολύ ισχυρών συναλλαγών που σημειώθηκαν στην συνεδρίαση της Παρασκευής συνθέτοντας ένα πολύ ισχυρό πεδίο αντίστασης μεταξύ 550 και 600 μονάδων.

Ψ

ΩΡΑΙΑ ΕΙΚΟΝΑ

Με την υπογραφή του μικρομέτοχου

 

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017