Aπό το ‘Αλφα μέχρι το Ωμέγα για τον κόσμο της Αγοράς…

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ α’ 6μήνου: Συνέχεια των τάσεων σταθεροποίησης δείχνουν τα πρώτα στοιχεία…Πως θα κινηθούν οι κλάδοι, οι παράγοντες που το επηρέασαν, πότε δημοσιεύουν οι εταιρίες

ΒΑΣΙΚΑ: Το α’ εξάμηνο του 2016 έχει μια ιδιαιτερότητα: Για τις περισσότερες εταιρίες αποτελεί το πρώτο δείγμα γραφής της χρονιάς από την στιγμή που έπαψαν να είναι υποχρεωτικές οι δημοσιεύσεις του πρώτου και του τρίτου τριμήνου προσαρμόζοντας έτσι τον κανονισμό του ΧΑ στην νέα Ευρωπαϊκή οδηγία των Κεφαλαιαγορών που ισχύει από την αρχή της χρονιάς. Μάλιστα η περίοδος δημοσίευσης του εξαμήνου έχει παραταθεί κατά ένα μήνα, έως το τέλος Σεπτεμβρίου, δίνοντας αρκετό χρόνο στις εισηγμένες να προετοιμάσουν το υλικό που θα δημοσιεύσουν.

ΓΕΝΙΚΑ: Ο κανόνας δεν φαίνεται να αλλάζει. Όσοι έχουν κάτι καλό να πουν θα σπεύσουν να το επικοινωνήσουν άμεσα, έως το τέλος Αυγούστου. Αν και μέχρι στιγμής λίγες εταιρίες φαίνεται να «πατάνε» στις ημερομηνίες του Σεπτεμβρίου (Βιοχάλκο, LamdaDevelopment, ΔΕΗ και πιθανώς Ελλάκτωρ) οι περισσότερες μικρές και μεσαίες εισηγμένες θα πάνε την δημοσίευση των αποτελεσμάτων τους προς το τέλος της -νέας- προθεσμίας.

ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙΣ: Το πρώτο φετινό τρίμηνο άφησε μια συνολικά θετική εικόνα (λειτουργικά +4%, σύνολο κερδών 474 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 117 εκατ. ευρώ) η οποία ωστόσο περιείχε μόλις το 17% των εισηγμένων εταιριών. Στο περυσινό α΄εξάμηνο οι τράπεζες είχαν ενσωματώσει το μεγαλύτερο μέρος από το τεστ αντοχής –καθυστερώντας κατά δύο μήνες να δημοσιεύσουν μεγέθη- εμφανίζοντας το «πλασματικό» ύψος  ζημιών των 5,3 δις ευρώ. Τα λειτουργικά αποτελέσματα είχαν αυξηθεί κατά 22% (+9% χωρίς τα διυλιστήρια) και η καθαρή κερδοφορία (εκτός τραπεζών) είχε διαμορφωθεί σε 512 εκατ. ευρώ. Το α’ εξάμηνο του 2016αν και είχε τις αναταράξεις της πολύμηνης διαπραγμάτευσης στο πολιτικό πεδίο υπάρχουν τάσεις που δίνουν ένα πρώτο στίγμα για το τι πρέπει να αναμένουμε:

ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ: Τι αναμένουμε σε κλαδικό επίπεδο, που εντοπίζονται διαφοροποιήσεις: Ο τραπεζικός κλάδος θα συνεχίσει την εικόνα σταθεροποίησης των οργανικών μεγεθών κυρίως λόγω της βελτίωσης του επιτοκιακού περιθωρίου. Η βελτίωση που παρατηρήθηκε στο α’ τρίμηνο ήταν 1% και δεδομένης της μείωσης στο κόστος χρηματοδότησης η τάση αυτή αναμένεται να συνεχιστεί.

ΖΗΤΟΥΜΕΝΟ: Βέβαια η μεγάλη διαφοροποίηση στο επιτοκιακό αποτέλεσμα αναμένεται στο β’ εξάμηνο αφού η αποκατάσταση της επιλεξιμότητας των ελληνικών ομολόγων και η μερική επιστροφή των καταθέσεων ήρθαν τον Ιούνιο. Η εξοικονόμηση του χρηματοδοτικού κόστους που επιτεύχθηκε μόνο τον Ιούνιο θα επηρεάσει θετικά κατά 75 εκατ. ευρώ τον κλάδο στο β’ εξάμηνο χωρίς να υπολογίζονται οι εξοικονομήσεις από τις αναδιαρθρώσεις ή την εξόφληση της χρηματοδότησης του Πυλώνα ΙΙ που οι τράπεζες έχουν αποφασίσει να μηδενίσουν.

Η ΤΑΣΗ: Η τάση επιβράδυνσης των επισφαλειών ωστόσο παραμένει ένα ερώτημα καθώς υπήρξαν έντονες αναταράξεις από χρεοκοπίες στην πραγματική οικονομία που πιθανώς να ανεβάσουν το λογαριασμό στο β’ τρίμηνο. Μαξιλαράκια εκτάκτων κερδών υπάρχουν καθώς η ΕΚΤ προχώρησε σε αγορές ομολόγωνEFSFκατά το β’ τρίμηνο που θα βοηθήσουν να καταγραφούν κάποιες υπεραξίες καθώς και η ολοκλήρωση πώλησης θυγατρικών.

ΘΕΩΡΗΤΙΚΑ για την ώρα- Μέταλλα, Πετρέλαιο: Η εικόνα ανάκαμψης που παρατηρήθηκε στο τέλος του εξαμήνου βοήθησε τους μεταλλουργούς να επανέλθουν σε σημαντική κερδοφορία ενώ η αύξηση των τιμών στο πετρέλαιο δεν ήταν τέτοια που να υπερβεί το κόστος που είχαν οι εταιρίες που έχουν έκθεση στο κόστος πωληθέντων.

ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΤΙΚΑ –Τυχερά Παιχνίδια:Το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημαποδοσφαίρου αναμένεται να ενισχύσει τα έσοδα των ΟΠΑΠ, Intralot και Centric το οποίο είχε ένα επιπλέον γύρο αγώνων σε σχέση με τις προηγούμενες διοργανώσεις. Στις προηγούμενες διοργανώσεις ο συντελεστής εποχικότητας ήταν 5% ενώ στο Παγκόσμιο κύπελλο η αύξηση του τζίρου του στοιχήματος είναι 10%.

ΚΑΜΨΗ, αλλά… – Διυλιστήρια: Τα περιθώρια διύλισης παρουσιάζουν κάμψη τόσο σε σχέση με το προηγούμενο όσο και με το αντίστοιχο περυσινό επίπεδο, παραμένοντας ωστόσο σε υγιή επίπεδα. Μετά από πολλά τρίμηνα απομείωσης των αποθεμάτων στο β’ τρίμηνο τα δύο διυλιστήρια θα εμφανίσουν κέρδη αποτίμησης μετριάζοντας την διαφορά στην κερδοφορία σε σχέση με πέρυσι. Επισημαίνεται ότι το περυσινό β’ και γ’ τρίμηνο ήταν τα καλύτερα όλων των εποχών για τις δύο εταιρίες του κλάδου.

ΛΙΑΝΙΚΟ Εμπόριο:Παρά την ύφεση της οικονομίας οι δυνατοί παίκτες του χώρου αναμένεται να κινηθούν ψηλότερα. Ήδη το πρώτο δείγμα γραφής από το Jumboέδειξε ενίσχυση του μεριδίου αγοράς καθώς η χρονιά στην Ελλάδα έκλεισε με αύξηση πωλήσεων 4% εμφανίζοντας στο β’ εξάμηνο αύξηση πωλήσεων 5%. Πολύ θετική εικόνα τζίρου αναμένεται να έχουμε σε Πετρόπουλο, Σαράντη(ΗΔΗ…), FF Group και Φουρλή σύμφωνα με όσα είχαν καταγραφεί στις πρόσφατες τηλεδιασκέψεις και τις τακτικές γενικές συνελεύσεις.

ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ – ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ: Θετικά ήταν τα μηνύματα από τις αφίξεις τουριστών στο β’ τρίμηνο διατηρώντας την αύξηση σε μεσαία μονοψήφια νούμερα μετά από μια χρονιά ρεκόρ. Το κόστος των καυσίμων βοήθησε τις εταιρίες του κλάδου να διατηρήσουν ψηλά τα περιθώρια της λειτουργικής κερδοφορίας τους. Τόσο η Aegean όσο και η Autohellas λόγω της μεγέθυνσης των δραστηριοτήτων τους (εξαγορά συμμετοχής, αύξηση στόλου) αναμένεται να δείξουν πολύ υψηλότερο κύκλο εργασιών.

ΝΑ ΣΗΜΕΙΩΣΟΥΜΕ πότε θα ανακοινώσουν αποτελέσματα οι εισηγμένες στο ΧΑ:

25 Ιουλίου: Ελληνικά Χρηματιστήρια οκ  27 Ιουλίου: Σαράντης οκ  28 Ιουλίου: Τιτάν σήμερα το απόγευμα…

29 Ιουλίου: Grivalia Properties

3 Αυγούστου: Μυτιληναίος, ΜΕΤΚΑ

11 Αυγούστου: CocaCola, ΟΤΕ

25 Αυγούστου: Ελληνικά Πετρέλαια

30 Αυγούστου: ΟΠΑΠ, Φουρλής, Τράπεζα Πειραιως,AlphaBank

31 Αυγούστου: FF Group, Eurobank, Εθνική Τράπεζα

Την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου αναμένονται τα αποτελέσματα των Motoroil, Σωληνουργία Κορίνθου, Χαλκόρ. Η Frigoglass θα ανακοινώσει μέσα στον Αύγουστο και η Ελλάκτωρ τέλος Αυγούστου ή αρχές Σεπτεμβρίου.

30 Σεπτεμβρίου: Lamda Development, Viohalko

________________________

ΞΕΝΕΣ ΑΓΟΡΕΣ

Markets

Dow Jones
18,472.17
-1.58
0.00%
Nasdaq
5,139.81
29.76
0.60%
S&P 500
2,166.58
-2.60
-0.10%
FTSE 100
6,750.43
26.40
0.40%
DAX
10,319.55
71.79
0.70%
CAC 40
4,446.96
52.19
1.20%
Nikkei
16,582.57
-82.25
-0.50%
Hang Seng
22,218.99
89.26
0.40%
SSE Composite
2,992.00
-58.17
-1.90%
.

ΟΛΑ ΤΑ ΠΡΟΑΝΑΦΕΡΘΕΝΤΑ ΣΧΟΛΙΑ, ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ – ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ είναι…. προσφορά του κ.Μάνου Χατζηδάκη και της ΒΕΤΑ ΑΧΕΠΕΥ

ΠAΡΑΤΗΡΗΣΗ – ΔΕΗ: Αν επιτευχθεί τίμημα πώλησης που θα προσδιορίζει την αξία του ΑΔΜΗΕ κοντά στο 1 δις ευρώ (τραπεζικός δανεισμός συν αξία μετοχικού κεφαλαίου) η Αγορά θα το κρίνει θετικά καθώς οι εκτιμήσεις κινούνται γύρω από μια τεκμαρτή απόδοση εποπτικών παγίων 7%-9% που είθισται να αποτελεί και την διεθνή πρακτική αποτίμησης τέτοιων εταιριών. Και βέβαια όλο το όφελος θα δώσει μεγάλη ανάσα στο δανεισμό της ΔΕΗ η οποία θα αποκλιμακώσει τον υψηλό δανεισμό της χωρίς να «σκοτώσει» αξία αφού ο ΑΔΜΗΕ είναι στα βιβλία της ΔΕΗ αποτιμημένος 914 εκατ. ευρώ.

Ρ

ΣΑΡΑΝΤΗΣ: Απλά, δύο μικρές παρατηρήσεις γιατί δεν τις είδαμε πουθενά γραμμένες… (1) Η καθαρή θέση – Ίδια κεφάλαια του ομίλου μειώθηκε συγκριτικά με την προ 6μήνου αντίστοιχη, οριαξκά μεν αλλά μειώθηκε… (2) Οι ταμειακές ροές από λειτουργικές δραστηριότητες στο 6μηνο είναι αρνητικές κατά 7 και πλέον εκατ. ευρώ. Κατά τα λοιπά, όλα άψογα -σχεδόν- . Φυσικά θα επανέλθουμε με τις σχετικές αναφορές -σχόλια – παρατηρήσεις…

ΤΙΤΑΝ:  ΤΙΤΑΝ: Προεπισκόπηση αποτελεσμάτων 2ου τριμήνου 2016 – Ανακοινώνονται σήμερα μετά την λήξη της συνεδρίασης

ΤΗΝ περίμενε ο Ηλίας Ζαχ. την αντίδραση στην ΑΡΑΙΓ, που δεν του χάλασε το χατήρι… Από τους πλέον αξιόλογους “χαρακιστές” ο Ηλίας και αρωγός του μ/μ στην ενημέρωση των “χαρακόβιων” αναγνωστών του… Που είναι πολλοί, πάρα πολλοί θα λέγαμε… Στο +3,8% και στα 7,1200 ευρώ με 68 χιλ. τμχ…

ΥΠΕΡΑΞΙΕΣ – ΧΑ: Η χρηματιστηριακή αγορά κλείνοντας 14% χαμηλότερα από την αρχή του έτους λόγω Brexit μάλλον δεν βοήθησε στο να εμφανιστούν υπεραξίες για εταιρίες συμμετοχών, επενδύσεων ή για εισηγμένες θυγατρικές. Η μείωση κατά 8% του τζίρου στο ΧΑ στο β’ τρίμηνο εμφάνισε κάμψη στα έσοδα της ΕΧΑΕ η οποία άνοιξε και τον χορό των δημοσιεύσεων την Δευτέρα….

ΦΦΦΓΚΡΠ: Θα μας τρελάνει (μία άλλωστε από τις συνεχείς και προσφιλείς αναφορές για τον μ/μ με πλήρη κάλυψη…) στο ταμπλό αφού…ήδη διαμορφώνει σκορ 14-1 και 8-0… Kαι από τα 17,2000 στα 21,0000 ευρώ… Στο +21,4% εφέτος με τον Ftse25 στο -16,4% και τον ΓΔ -9,85%…

ΧΑΡΑΚΙΕΣ: ΔΕΗ: Επόμενη σημαντική αντίσταση δείχνει αυτή στα 2,9200 ευρώ και αμέσως επόμενες αυτές στα 3,0600 και 3,2000 ευρώ. Κλεισίματα υψηλότερα των 3,2000 ευρώ, ξαναδίνουν σήμα αγοράς.

ΑEGEAN AIRLINES: Ο τίτλος της ΑΡΑΙΓ έχει μπροστά του τον εκθετικό ΚΜΟ των 200 ημερών στα 7,2700 ευρώ και οι επόμενες αντιστάσεις εντοπίζονται στα 7,6000 και 8,2000 ευρώ. Πρώτη σημαντική στήριξη στα 6,1300 ευρώ.

ΒΙΟ: Έξι ανοδικές και μία αμετάβλητη συνεδρίαση στις τελευταίες επτά “μετράει” ο τίτλος της Viohalco. Πρώτη στήριξη στα 1,10 ευρώ και σημαντική αντίσταση στα 1,55 ευρώ (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών).

Ψ

 ΩΡΑΙΑ ΕΙΚΟΝΑ – δεν χρειάζονται σχόλια

Legs that seem to go for miles: Kendall’s high heels added inches to her 5ft 10in frame…

..

Με την υπογραφή του μικρομέτοχου