Χ.Α.: "Φθηνή" άνοδος με οδηγό τις τράπεζες - Mikrometoxos.gr | Mikrometoxos.gr

Χ.Α.: “Φθηνή” άνοδος με οδηγό τις τράπεζες

18.08.2016 18:10
Της Αλεξάνδρας Τόμπρα
Στην ανοδική τροχιά επέστρεψε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, μετά από δύο ημέρες πτώσης, εξακολουθώντας όμως να παραμένει στο περιθώριο της επενδυτικής προσοχής, με τον τζίρο του να αποτυγχάνει και πάλι να ξεπεράσει ακόμη και τα 20 εκατ. ευρώ.Χ.Α.: "Φθηνή" άνοδος με οδηγό τις τράπεζεςΕιδικότερα, ο γενικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,84% στις 572,25 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 567,01 μονάδων (-0,08%) και 573,11 μον. (+0,11%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 16,76 εκατ. ευρώ, ο όγκος ανήλθε στα 19,66 εκατ. τεμάχια, εκ των οποίων οι 13,6 χιλ. διακινήθηκαν μέσω προσυμφωνημένων συναλλαγών.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 0,89%, στις 1.521 μονάδες, ενώ στο +1,46% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 725,01 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,43% στις 640,25 μονάδες.

Για μία ακόμη συνεδρίαση οι συναλλαγές έγιναν από ορισμένα χαρτοφυλάκια που έχουν απομείνει στις επάλξεις της Λ. Αθηνών, την ώρα που οι ενεργητικοί traders είτε απουσιάζουν είτε έχουν στρέψει το βλέμμα τους σε άλλες αγορές. Έτσι ο τζίρος παρέμεινε σε απελπιστικά χαμηλά επίπεδα, με πολλούς τίτλους του FTSE 25 να εμφανίζουν τα χαρακτηριστικά εκείνων της… μικρής κεφαλαιοποίησης.

Τις τελευταίες εβδομάδες, και κυρίως δύο τελευταίες, η αγορά δείχνει να κινείται χωρίς σχέδιο, χωρίς λόγο και χωρίς καμία πρόθεση. Απλά παλινδρομεί μεταξύ 550-575 μονάδων, προσφέροντας μικρές αποδόσεις σε ορισμένους τίτλους που κινούνται σε ένα άτυπο rotation ανόδου-καθόδου. Το εύρος αυτό, να ορίζεται από τους τεχνικούς αναλυτές ως συσσώρευση.

Και ο χαμηλός όγκος συναλλαγών αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα στην προσπάθεια των αγοραστών να προσεγγίσουν τις τεχνικές αντιστάσεις στην περιοχή των 584 μονάδων του Γενικού Δείκτη, όπου συναντώνται οι απλοί ΚΜΟ των 100 και των 200 ημερών, όπως μας συστήνει ο Π. Στεριώτης της Nuntius.

Πάντως αυτό που συμβαίνει τον φετινό Αύγουστο με τις συναλλαγές είναι πρωτοφανές, επισημαίνουν χρηματιστηριακές πηγές στο Capital.gr. Ποτέ δεν είχε υπάρξει τέτοια απραξία, ακόμη και σε εξαιρετικά δύσκολες εποχές, όπως ήταν ο Αύγουστος του 2015. Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά, στα desk των χρηματιστηριακών δεν “κουνιέται φύλλο”, τα τηλέφωνα σχεδόν δεν χτυπούν ολόκληρη μέρα και τα κεφάλαια που έχουν διακινηθεί δεν καλύπτουν ούτε τα λειτουργικά έξοδα.

Από την έναρξη του Αυγούστου, ο μέσος όρος των τεμαχίων που διακινούνται στο Χ.Α. δεν ξεπερνούν τα 42 εκατ., μέγεθος που μόνο χαμηλότερα μπορεί να αναπροσαρμοστεί εάν αφαιρεθούν ορισμένα μεγάλα πακέτα προσυμφωνημένων πράξεων, όπως πχ εκείνο του ΟΛΠ. Την ίδια ώρα, έχει να διακινήσει τριψήφιο αριθμό εκατ. τεμαχίων από τις 14 Ιουλίου, έχοντας συμπληρώσει ένα μήνα πρωτοφανούς “λειψυδρίας”.

Αξίζει εδώ να τονιστεί, επίσης, και το στοιχείο ότι η κατακόρυφη πτώση των συναλλαγών συνέπεσε με την επαναφορά του γενικού δείκτη πάνω από τις 550 μονάδες, τις οποίες και δεν έχει χάσει από τότε. Κατά το μήνα αυτό, ο γενικός δείκτης μόνο παλινδρομεί στο εύρος που αναφέραμε, ακόμη και όταν υπάρχουν στοιχεία που μπορούν να δώσουν ένα στίγμα στην κατεύθυνση της αγοράς.

Στο ταμπλό, η ΕΥΔΑΠ κράτησε ως το τέλος τα σκήπτρα της ανόδου, κλείνοντας στο +3,68%, αν και διακίνησε λιγότερα από 5 χιλ. τεμάχια, ενώ άνω του 2% ήταν τα κέρδη σε Εurobank, Folli Follie, Εθνική, Βιοχαλκο και Πειραιώς. Άνω του 1% ήταν η άνοδος σε ΕΧΑΕ, Ελληνικά Πετρέλαια, Τιτάν, ΟΛΠ, Motor Oil και ΕΕΕ, ενώ μικρά ήταν τα κέρδη σε ΟΠΑΠ, ΓΕΚ Τέρνα, ΟΤΕ, Τέρνα Ενεργειακή και ΜΕΤΚΑ.

Αν και κινήθηκαν υψηλότερα ενδοσυνεδριακά, η Alpha Bank, η ΔΕΗ και η Λάμδα έκλεισαν χωρίς μεταβολή, ενώ ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Grivalia, Μυτιληναίος και Ελλάκτωρ. Η Jumbo έκλεισε στο -1,91% και η Aegean στο -1,69%.

 

*Τα όσα αναγράφονται στη στήλη είναι προιόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν αποτελούν προτροπή αγοράς, πώλησης ή διακράτησης μετοχών

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017