Το 1/3 του ΑΕΠ βρίσκεται σε ελβετικές τράπεζες

Στην υπόθεση της ελβετικής τράπεζας UBS αναφέρθηκε ο γενικός γραμματέας για την καταπολέμηση της διαφθοράς, Γιώργος Βασιλειάδης, σε συνέντευξη του.

Ο κ. Βασιλειάδης τόνισε ότι πρωτοπόροι στην εξιχνίαση των μεθόδων «παρκαρίσματος» αδήλωτων κεφαλαίων σε ελβετικές τράπεζες είναι οι Γερμανοί του κρατιδίου της Ρηνανίας – Βεσταφαλίας (λίστα Μπόργιανς).

Εκτίμησε ότι το 1/3 του εγχώριου ΑΕΠ (60-70 δισ. ευρώ) βρίσκεται σε ελβετικές τράπεζες, ενώ το μεγαλύτερο μέρος αυτών είναι αφορολόγητο.

Ο κ. Βασιλειάδης αν και τόνισε ότι δεν γνωρίζει πολλά περισσότερα από αυτά που γνωρίζει και ο μέσος ενημερωμένος πολίτης, δήλωσε πως «η ελληνική ελίτ είχε συνηθίσει να βρίσκεται στο απυρόβλητο«, ωστόσο αυτό έχει αλλάξει και «το επόμενο διάστημα θα δούμε πρωτόγνωρα πράγματα». «Όλες οι υποθέσεις είναι ανοιχτές και υπάρχουν και νέες υποθέσεις».

Σε άλλο σημείο ο γ.γ. κατά της διαφθοράς επιβεβαίωσε ότι το πρώην διευθυντικό στέλεχος της UBS, Μπραντ Μπίρκενφελντ, φέρεται να έχει δώσει σημαντικά στοιχεία στις εγχώριες διωκτικές και ελεγκτικές αρχές για τα ελληνικά κεφάλαια που διέφυγαν στην Ελβετία.

Η κατάθεση του Αμερικανού στην καταγωγή Μπίρκενφελντ στις ελληνικές αρχές εντάσσεται στο πλαίσιο συνεργασίας που συνήψαν πρόσφατα τα υπουργεία Δικαιοσύνης ΗΠΑ και Ελλάδας για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής.