Λιού: Το πραξικόπημα στην Τουρκία ενισχύει την ανάγκη ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους

Λιού: Το πραξικόπημα στην Τουρκία ενισχύει την ανάγκη ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους
Την εκτίμηση ότι η τρέχουσα αναταραχή στην Τουρκία καθιστά πιο σημαντικό από ποτέ την εύρεση λύσης στα οικονομικά προβλήματα της Ελλάδας, εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιού, με αφορμή την επίσκεψή του στην Αθήνα, τονίζοντας ότι η Ελλάδα πρέπει να αποτελέσει «άγκυρα σταθερότητας» στην περιοχή.

Σε συνέντευξή του στους Financial Times, ο Λιού αναφέρθηκε στο αποτυχημένο πραξικόπημα της γειτονικής χώρας, ενισχύοντας το μακροχρόνιο επιχείρημα των ΗΠΑ ότι οι πιστωτές της Ελλάδας θα πρέπει να επανεξετάσουν το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του χρέους.

«Θα ήθελα να ελπίζω ότι η πρόσφατη περιφερειακή αναταραχή θα αλλάξει το κλίμα μέσα στο οποίο λαμβάνουν χώρα οι συζητήσεις για την ελάφρυνση του χρέους, επειδή αυτή είναι η σωστή κίνηση, και επειδή είναι μία πολύ καλή στιγμή για να ενισχυθεί το δημοσιονομικό μέλλον της Ελλάδας, η οποία βρίσκεται σε μία θέση μεγάλης γεωπολιτικής σημασίας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Λιού.

Παράλληλα, ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών τόνισε πως ακόμα και πριν την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία, η Ελλάδα διαδραμάτιζε καθοριστικό ρόλο στην περιοχή, λόγω του προσφυγικού ζητήματος, δίνοντας επιπλέον έμφαση στη γεωπολιτική σημασία της χώρας.

«Θα πρέπει να διορθωθούν τα θεμέλια ώστε να έχουμε μία ισχυρή Ελλάδα», υπογράμμισε ο Λιού, καλώντας παράλληλα τους Έλληνες ηγέτες να διαδραματίσουν πιο ενεργό ρόλο στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, παράλληλα με οποιοδήποτε πρόγραμμα αναδιάρθρωσης του χρέους.

«Νομίζω ότι έχουμε ξεπεράσει την περίοδο κατά την οποία πιστεύαμε ότι θα μπορούσε να υπάρξει συμφωνία χωρίς αναδιάρθρωση του χρέους», ανέφερε χαρακτηριστικά ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών, τονίζοντας παράλληλα τη σημασία του εν λόγω ζητήματος.

Ο κ. Λιου αναφέρθηκε και στο ζήτημα του Brexit, τονίζοντας ότι οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στη Μεγάλη Βρετανία και την Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να πραγματοποιηθούν σε θετικό κλίμα.

«Όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές πρέπει να εξετάσουν την υπόθεση με ρεαλιστικό, ευέλικτο και φιλικό τρόπο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Λιού, προσθέτοντας ότι όσο πιο φιλικό είναι το κλίμα την εν λόγω διαπραγμάτευσης, τόσο περισσότερο θα φανεί η ενότητα που υπήρξε κατά το παρελθόν ανάμεσά τους.

Επιπλέον, ο Λιού, σχολίασε και το ζήτημα των ιταλικών τραπεζών, λέγοντας ότι το πρόβλημα θα μπορούσε να είχε αντιμετωπιστεί κατά τα έτη που ακολούθησαν το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν συνέβη.