8.12.2014 - Θ.Σκυλακάκης: Κοινωνία χωρίς δικαιοσύνη γεννά φωτιές και τέρατα - Mikrometoxos.gr | Mikrometoxos.gr

8.12.2014 – Θ.Σκυλακάκης: Κοινωνία χωρίς δικαιοσύνη γεννά φωτιές και τέρατα

08.12.2014 07:37

Πριν λίγες μέρες η δικαιοσύνη με τεράστια καθυστέρηση έστειλε τον φάκελο Ζήμενς στο ακροατήριο. Αποτυγχάνοντας να ξεσκεπάσει τι πράγματι συνέβη και να θίξει τις βασικές πολιτικές και επιχειρηματικές πτυχές του σκανδάλου. Είναι το πολλοστό σκάνδαλο που αφήνεται προκλητικά ατιμώρητο εις βάρος του δημοσίου χρήματος, δηλαδή του μέσου πολίτη.

 

Μπροστά στα μάτια του συνέβαιναν βέβαια όλα αυτά και στο παρελθόν. Και ένας μεγάλος αριθμός πολιτών το ανεχόταν αυτό (και επιστημονικά δυστυχώς αποδεδειγμένο). Σήμερα όμως η ανοχή αυτή της θεσμοθετημένης και προκλητικής λεηλασίας των κοινών πόρων προς όφελος των ισχυρών δεν υπάρχει. Η φτώχια που βιώνουν όλο και περισσότεροι, αναμιγνύεται με την αδικία και προκαλεί τυφλή οργή.

 

Ιδίως σε όσους νέους εντάσσονται σε ιδεολογικά ακραία ρεύματα που στην Ελλάδα υπερτροφοδοτήθηκαν από την υποκρισία των χρόνων της μεταπολίτευσης. Το εκρηκτικό αυτό μίγμα γεννά φωτιές και τέρατα. Ένα αίσθημα κοινωνικού μίσους, που είχε υποχωρήσει ριζικά όταν η κοινωνία είχε βρεθεί στην περίοδο της δανεικής ευημερίας, επανέρχεται όλο και πιο δυνατό.
Ποιός είναι ο δρόμος για να σπάσει ο φαύλος κύκλος του μίσους, που γεννά νέους με καλάσνικόφ που αντί να σπουδάζουν και να δημιουργούν βρίσκονται στις φυλακές γιατί προσπάθησαν να ληστέψουν τράπεζες για να ανατρέψουν το κράτος και τροφοδοτεί τις τάξεις των αναρχικών που καίνε και καταστρέφουν τυφλά;
Δεν αρκεί το κράτος να καταστέλει την παρανομία όσων καίνε και καταστρέφουν. Αυτό πρέπει ασφαλώς να γίνεται. Με αποτελεσματικότητα, με μεγάλη αυτοπειθαρχία του ίδιου του κράτους στη χρήση των μέσων που διαθέτει και τήρηση αυστηρή των ατομικών δικαιωμάτων όλων των εμπλεκομένων. Αλλά δεν αρκεί ούτε κατά διάνοια.

 

Ο μόνος τρόπος για να σπάσει ο φαύλος κύκλος είναι ένας. Περισσότερη δικαιοσύνη. Πραγματική δικαιοσύνη. Τίποτε άλλο.
Αυτό αφορά ασφαλώς την ίδια τη δικαιοσύνη, η οποία έχει επιδείξει ελάχιστη αποτελεσματικότητα στον τομέα αυτό. Η δικαιοσύνη οφείλει να υψώσει το ανάστημά της και να δείξει ότι μπορεί να είναι και αποτελεσματική και ανεξάρτητη και αμερόληπτη. Έναντι των ισχυρών εννοώ, γιατί εκεί ως τώρα έχει προπαντός αποτύχει.
Αφορά όμως και την εκ βάθρων αλλαγή του ίδιου του πολιτικού συστήματος. Δεν μπορεί να αποκασταθεί η δικαιοσύνη στη χώρα αν δεν αλλάξει εκ βάθρων το πολιτικό σύστημα που είχε την ευθύνη για όλα όσα έγιναν και μας οδήγησαν εδώ. Απλά δεν γίνεται.

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017