76 ομόλογα της Ευρώπης με αρνητικά επιτόκια – Στην Ελβετία το ρεκόρ,1% το 2ετές | Mikrometoxos.gr

76 ομόλογα της Ευρώπης με αρνητικά επιτόκια – Στην Ελβετία το ρεκόρ,1% το 2ετές

16.02.2016 09:27
  • Τα αρνητικά επιτόκια αποτελούν την πιο ακραία στρέβλωση, τόσο με όρους ομολόγων όσο και παρεμβατικών επιτοκίων.
Τα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης και βεβαίως τα επιτόκια αποδοχής καταθέσεων αποτέλεσαν τον μηχανισμό της απόλυτης στρέβλωσης ειδικά στην Ευρώπη.
.
Αποτελεί παγκόσμιο ρεκόρ αλλά αυτό που συμβαίνει στην Ευρώπη δεν έχει ιστορικό προηγούμενο. Συνολικά 76 ευρωπαϊκά ομόλογα και μαζί με την Ελβετία 91 ομόλογα της Ευρώπης έχουν αρνητικά επιτόκια.
.
Η πιο ακραία στρεβλωμένη περίπτωση η Ελβετία όπου σε σύνολο 19 ομολόγων τα 17 έχουν αρνητικά επιτόκια ενώ το χαμηλότερο αρνητικό επιτόκιο καταγράφεται επίσης στην Ελβετία με -1%.
Τι σημαίνει -1% επιτόκιο;
.
Η τιμή ενός ομολόγου κατά την έκδοση του διαμορφώνεται στο 100 αυτό που ονομάζεται ονομαστική αξία. Η τιμή του διετούς ομολόγου έχει εκτιναχθεί στις 107,7 μονάδες βάσης.
.
Αν κάποιος έχει επενδύσει 1 εκατ ευρώ θα πρέπει να πληρώσει και 10 χιλιάδες ευρώ στην Ελβετία για να κατέχει το 2ετές ομόλογο. Τα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης αποτέλεσαν την πιο ακραία στρέβλωση γιατί
1) Μέσω των αγορών ομολόγων από την ΕΚΤ συνολικά 76 ομόλογα – πλην Ελβετίας – εμφανίζουν αρνητικά επιτόκια που σημαίνει άριστες συνθήκες δανεισμού για τα κράτη, άρα και περισσότερο χρέος.
.
2) Λόγω του αρνητικού κόστους χρήματος τα κράτη και οι τράπεζες διαθέτουν πλεονάζουσα ρευστότητα και επαναπαύονται στις δάφνες αυτής της ρευστότητας.
.
3) Οι αρνητικές αποδόσεις των ομολόγων και εσχάτως τα αρνητικά καταθετικά επιτόκια των κεντρικών τραπεζών προκαλούν ακραίες στρεβλώσεις ως προς την συσχέτιση των οικονομιών με τα ομόλογα.
Αν δεν υπήρχαν τα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης ίσως να μην υπήρχε ούτε 1 αρνητικό επιτόκιο στα ομόλογα της Ευρώπης.
.
4) Τα αρνητικά επιτόκια φούσκωσαν τις αποτιμήσεις στα ομόλογα και ακόμη περισσότερα στα χρηματιστήρια. Τα αρνητικά επιτόκια είναι το χείριστο σημάδι της παρεμβατικής πολιτικής των κεντρικών τραπεζών, διαμορφώνοντας ένα πλανήτη λογιστικής ρευστότητας που δεν αντικατοπτρίζει πραγματικές αξίες.
.
Αυτή η στρέβλωση συνεχίζεται….

Το πιο χαμηλό αρνητικό επιτόκιο παγκοσμίως στην Ελβετία -1% το 2ετές

*Τα όσα αναγράφονται στη στήλη είναι προιόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν αποτελούν προτροπή αγοράς, πώλησης ή διακράτησης μετοχών

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017